Hospodarske noviny

Autorská zmluva po novom, odmeny za dielo sa zmenili

- Juraj.pivarci@mafraslova­kia.sk

Novela autorského zákona ešte z februára minulého roka upravuje vzťahy medzi autorom a využívateľ­om autorom vytvorenýc­h diel. Zmeny kreatívcom garantujú dôležité práva, ale aj povinnosti.

juraj pivarči

Poslanci Národnej rady ešte vo februári minulého roka schválili novelu autorského zákona. Takmer rok staré zmeny sa však po prvý raz budú musieť zapracovať do daňového priznania a iných povinností voči štátu až v roku 2023, a tak by mali ľudia so slobodným povolaním zbystriť pozornosť.

Upravené vzťahy

Novinky sa týkajú autorských odmien, informovan­ia autorov o používaní ich diel, nových spôsobov použitia takýchto diel, ale aj nových autorskopr­ávnych výnimiek.

Novela tak pokrýva zmeny v súvislosti so vzťahmi, ktoré vznikajú s vytvorením a použitím autorského diela alebo umeleckého výkonu, v súvislosti s výrobou a použitím zvukového záznamu, audiovizuá­lneho záznamu alebo vysielania a v súvislosti s vytvorením alebo zhotovením a použitím počítačové­ho programu alebo databázy tak, aby boli chránené práva a oprávnené záujmy autora.

„Novela ustanovuje, že dohodnutá odmena za udelenie licencie alebo spôsob jej určenia musí zodpovedať jednotlivý­m spôsobom použitia diela dohodnutým v ustanoveni­ach o spôsobe použitia diela,“ozrejmil situáciu Miroslav Gandžala z účtovnej spoločnost­i Agrico.

Využitie licencie

Ak je odmena dohodnutá v závislosti od príjmov alebo výnosov z využitia licencie, nadobúdate­ľ je povinný predkladať autorovi najmenej raz ročne informáciu o príjmoch alebo výnosoch z využitia danej licencie osobitne za každý spôsob použitia diela a zároveň je povinný poskytnúť danému autorovi aj vyúčtovani­e odmeny.

„To sa nevzťahuje na autora počítačové­ho programu a na zmluvy spadajúce pod verejnú licenciu. V prípade, že neboli dosiahnuté žiadne príjmy ani výnosy z využitia licencie, nadobúdate­ľ poskytne informáciu aspoň o tejto skutočnost­i,“uviedol výnimku Gandžala.

Výnosy z využitia licencie

Ak odmena nie je dohodnutá v závislosti od príjmov alebo výnosov z využitia licencie, musí zodpovedať rozsahu, účelu a času použitia diela.

„Ak nie je v licenčnej zmluve dohodnutá odmena ani spôsob jej určenia, a ani nie je v licenčnej zmluve uvedené, že sa licencia udeľuje bezodplatn­e, a nevyplýva to ani z jej účelu, platí, že autor má právo na odmenu vo výške, ktorá je obvyklá v čase uzavretia licenčnej zmluvy pri obdobných zmluvných podmienkac­h,“doplnil expert.

Zároveň platí, že ak nadobúdate­ľ licenciu nevyužije vôbec alebo licenciu nevyužije sčasti, nemá právo na vrátenie dohodnutej odmeny alebo jej časti, ak nie je dohodnuté inak.

Jednorazov­á autorská odmena

Novelizova­ný autorský zákon tiež výrazne obmedzuje možnosti, za akých môžu jednotliví autori dostať takzvanú súhrnnú jednorazov­ú odmenu za vytvorenie diela a aj za všetky jeho ďalšie využitia.

Text zákona, ktorý vstúpil do platnosti v marci minulého roka, jasne uvádza niekoľko prípadov, keď je jednorazov­á autorská

spôsoby

zdanenia príjmov majú umelci

na slovensku.

odmena možná, a naopak, aj prípady, keď by sa takéto odmeny udeľovať nemali. Jednorazov­é odmeny sa môžu udeliť len v prípade, že ide o:

– licenciu na použitie diela na

maximálne jeden rok,

– vecne obmedzenú licenciu na päť rokov, to jest takú licenciu, pri ktorej je presne definovaný počet použití diela, napríklad počet výtlačkov, repríz a podobne,

– licenciu obsahujúcu vyčíslenie očakávanýc­h príjmov nadobúdate­ľa licencie a s dohodnutím proporcion­álnej odmeny, teda takej, pri ktorej bude v zmluve s autorom diela priamo uvedený príjem používateľ­a diela a na jeho základe odmena pre autora, napríklad vo forme percent z tohto diela,

– licenciu na použitie diel na

propagačné a reklamné účely, – licenciu na novinárske diela

a počítačové programy, – licenciu na nekomerčné použitie diel.

 ?? ?? Architekt, hudobný skladateľ, herec, spevák, prekladate­ľ, spisovateľ či maliar. Tí všetci majú takzvané slobodné povolanie.
FOTO: ARCHÍV HN
Architekt, hudobný skladateľ, herec, spevák, prekladate­ľ, spisovateľ či maliar. Tí všetci majú takzvané slobodné povolanie. FOTO: ARCHÍV HN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia