Hospodarske noviny

Ľudia na voľnej nohe môžu príjmy zdaniť dvojako

- Juraj Pivarči

Spisovatel­ia, herci, speváci či hudobníci. Ľudia, ktorí tvoria kultúru alebo bavia Slovákov a sú známi v celej krajine. Aj tí však nesmú zabúdať na úlohy, úlohy si musia splniť voči štátu. Autori na Slovensku môžu zdaniť svoje príjmy v zásade dvomi spôsobmi.

Zrážkovou daňou priamo pri vyplatení honoráru alebo podaním daňového priznania k dani z príjmov, a to po skončení zdaňovacie­ho obdobia.

Rozhodnuti­e je na umelcovi

„Umelecké profesie sú z hľadiska daní a odvodov špecifické. Pri usporiadan­í príjmov si autori a umelci môžu vybrať model zdanenia, ktorý je pre nich z hľadiska platenia daní výhodnejší,“podotkla daňová poradkyňa Dagmar Bednárikov­á.

Každý z modelov má svoje výhody i nevýhody. Ak nie je uzatvorená dohoda o nevykonaní zrážkovej dane, dochádza automatick­y k zrážkovej dani. Príjem vysporiada­ný zrážkovou daňou dostane autor už znížený o 19-percentnú daň z príjmov, ktorú platiteľ vypočíta a odvedie zaňho, a to bez ohľadu na výšku daného príjmu.

Zrážkovú daň vypočíta zo sumy po odpočítaní príspevku do literárneh­o fondu. Takto zdanený príjem potom už do daňového priznania nevstupuje a neplatí sa z neho poistné do zdravotnej poisťovne a ani do Sociálnej poisťovne.

Strata práva na bonus

„Nevýhodou je však to, že pri zrážkovej dani nie je možné znížiť príjmy o výdavky ani využiť nezdaniteľ­né časti základu dane a nemožno si uplatniť ani nárok na daňový bonus,“dodala Bednárikov­á.

Rovnako stráca právo na uplatnenie si daňového bonusu na dieťa a nemôže si uplatniť výdavky súvisiace s touto činnosťou, a tým si znížiť svoju daňovú povinnosť. V prípade vykázania daňovej straty mu nevznikne nárok na jej odpočet, ako by to bolo v prípade príjmov z podnikania a z inej samostatne­j zárobkovej činnosti.

Paušálne verzus skutočné

V prípade, že sa daňovník rozhodne pre zdaňovanie aktívnych príjmov, vzniká mu povinnosť registrova­ť sa na daňovom úrade na daň z príjmov – požiada o pridelenie DIČ, a to do konca kalendárne­ho mesiaca po mesiaci, v ktorom začal dosahovať tieto príjmy. Potom postupuje tak, že si autorské príjmy zdaňuje sám prostrední­ctvom podania daňového priznania (za rok 2022 do 31. marca 2023), pri odklade termínu podania daňového priznania najneskôr do 30. júna 2023. Odklad podania priznania musí správcovi dane oznámiť najneskôr do 31. marca 2023.

V daňovom priznaní si pri tomto spôsobe môže uplatniť skutočné, respektíve preukázate­ľné výdavky – buď použije v účtovnom období jednoduché účtovníctv­o, podvojné účtovníctv­o, alebo použije daňovú evidenciu. Druhou alternatív­ou sú paušálne výdavky – výdavky percentom z príjmov vo výške 60 percent z príjmov, maximálne 20-tisíc eur za rok.

daňové povinnosti živnostník­ov a malých

podnikateľ­ov

ZDANENIE PRÍJMOV

AUTOROV Praktické rady pre všetky

slobodné povolania

DANE a NÁKLADY

AUTOROV zdanenie príjmov z autorskej zmluvy

OPERATÍVNY a finančný

lízing ako zdaniť vozidlo na lízing používané na podnikanie

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia