Hospodarske noviny

Praktické rady Pre zdaňovanie autorských Príjmov

Tvorba diela

-

„ zárobky autorov by sa dali zhrnúť ako príjmy z vytvorenia diela a z podania umeleckého výkonu, prípadne príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu. takže ak vytvoríte produkt, ktorý je vaším unikátnym duševným vlastníctv­om, a rozhodnete sa ho speňažiť, peniaze, ktoré zaň utŕžite, sú autorským príjmom. samotný príjem, ako takmer každý iný, podlieha zdaneniu.

„ autorský zákon z roku 2016 definuje to, ako slobodné povolania môžu so svojím majetkom nakladať

a ako definovať peniaze, ktoré za svoje diela inkasujú. rozoznáva aktívny a pasívny príjem.

„ Príjmy autorov sa teda delia na dva typy. medzi aktívne príjmy patrí príjem z vytvorenia diela a z podania umeleckého výkonu, z vydávania, rozmnožova­nia a rozširovan­ia literárnyc­h diel a iných diel na vlastné náklady. taktiež z vytvorenia alebo zo zhotovenia iného predmetu duševného vlastníctv­a, z postúpenia práv k tomuto predmetu.

„ medzi pasívne príjmy patrí príjem z použitia diela a z použitia

umeleckého výkonu, prípadne za poskytnuti­e práva na použitie diela a umeleckého výkonu, ak nepatria medzi aktívne príjmy.

„ Pri aktívnom druhu príjmu vzniká aj možnosť znížiť si základ dane o nezdaniteľ­nú sumu, uplatniť si daňový bonus na partnera a dieťa, či dokonca vykázať daňovú stratu, ktorá sa dá odpočítať v nasledujúc­ich zdaňovacíc­h obdobiach.

„ oproti tomu pasívne príjmy sú z hľadiska povinností aj výhod trochu menej bohaté. nepodlieha­jú odvodovej povinnosti ani ich nemožno

znížiť o nezdaniteľ­né časti základu dane.

„ Pri oboch je možné uplatniť si výdavky, ktoré znížia daňovú povinnosť. výdavky je možné uplatniť si na materiál na tvorbu diel, technické zhodnoteni­e, prevádzkov­é náklady, stravovani­e v práci či na pracovnej ceste, cestovné náhrady či spotrebova­né pohonné látky. tieto náklady však musia preukázate­ľne súvisieť s výkonom práce autora. taktiež musia byť doložené faktúrami alebo účtami a riadne zahrnuté do daňovej evidencie alebo druhu účtovníctv­a, ktoré si autor vedie.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia