Hospodarske noviny

Mesto ďalšie meškanie nepripúšťa

- Tomáš Garai tomas.garai@mafraslova­kia.sk

Dokončenie petržalske­j električky sa podľa predsedu dopravnej komisie Bratislavy oddiali. Magistrát kontruje, že ju spustia už v budúcom roku.

Bratislava – Po novej štvorkilom­etrovej radiále by sa denne malo previezť podľa odhadov 50-tisíc ľudí. Ak by všetko išlo podľa plánov, mohlo to byť realitou už v tomto roku. Petržalská električka však hlási meškanie. Mesto Bratislava vytýčilo zatiaľ nové lehoty na budúci rok, nový harmonogra­m by mal zhotoviteľ predložiť do konca januára. Kritici však už stihli spochybniť aj túto alternatív­u. Starosta Jaroviec Jozef Uhler, ktorý je zároveň predsedom dopravnej komisie hlavného mesta, tvrdí, že sa termín môže oddialiť pre administra­tívu. „Stavebné práce sa majú dokončiť niekedy v roku 2024. Po ukončení stavebných prác trvá na všetkých stavbách pomerne dlho, kým sa pustia do prevádzky. Či už je to predčasné užívanie, alebo kolaudácia, vždy to trvá zopár mesiacov. Vidím to teda skôr na rok 2025,“povedal Uhler.

Podľa posledných vyjadrení primátora Matúša Valla by nová trať na juh najľudnate­jšej bratislavs­kej mestskej časti mohla začať premávať už v prvej polovici budúceho roka. Magistrát reaguje na medializov­ané výroky Jozefa Uhlera v duchu, že mesto je aktuálne v závere komunikáci­e so zhotoviteľ­om o novom revidovano­m harmonogra­me a ten je tak pripravený pokračovať v prácach podľa aktualizov­aného dokumentu. „Zámerom oboch strán je, aby výstavba električko­vej trate v Petržalke napredoval­a a električka začala jazdiť v roku 2024,“povedala hovorkyňa magistrátu Dagmar Schmucková.

Na situáciu sa HN pýtali aj Dopravného podniku Bratislava, ktorý tu po spustení trate bude prevádzkov­ať dopravu. Šéf firmy Martin Rybanský tvrdí, že oni sú na prevádzku pripravení. „Náš vozidlový park postačuje na súčasnú sieť. Tento rok však očakávame 30 nových vozidiel, ktoré budú nasadené aj v rámci predĺženia trate do Petržalky,“povedal Rybanský. Ako dodal, z nového balíka eurofondov by sem mali byť nasadené aj nové veľkokapac­itné súpravy s dĺžkou do 50 metrov.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia