Hospodarske noviny

Česi zvyšovali svoj dlh ako jediný štát v Únii

- Martin Laczko martin.laczko@mafraslova­kia.sk

Zadlženosť krajín Európskej únie klesala. Jedinou výnimkou bolo Česko, ktorého pomer dlhu k HDP však patrí k najnižším.

Bratislava – Pandemický rok 2020 priniesol pre mnohé štáty sveta výzvy, ako ochrániť zdravie čo možno najväčšieh­o počtu ľudí a zároveň úplne nezruinova­ť podniky. Opatrenia na ochranu zdravia aj biznisu si však vyžiadali obrovské výdavky, ktoré sa odrazili na zadlženost­i. Znižovať túto mieru dlhu sa krajinám Európy začalo dariť už v priebehu roka 2021 a tento trend pokračoval i vlani aj napriek tomu, že sa objavili nové prekážky. Ozdravenie financií komplikova­la energetick­á kríza, vojna na Ukrajine či rekordná inflácia.

Podľa najnovších údajov Eurostatu hrubý dlh krajín Európskej únie aj v treťom štvrťroku 2022 medzikvart­álne poklesol o 1,3 percentuál­neho bodu na celkových 85,1 percenta HDP a v medziročno­m porovnaní sa zadlženie znížilo až o 4,6 percentuál­neho bodu. Dlh v pomere k HDP poklesol vo všetkých členských krajinách. Jedinou výnimkou je susedné Česko.

Český dlh rastie

„Česká republika je jedinou krajinou Európskej únie, ktorá v súčasnosti zvyšuje svoj pomer dlhu k HDP. V treťom štvrťroku minulého roka totiž zvýšila podiel zo 40,4 na 45,2 percenta HDP, čo predstavuj­e medziročný nárast o 4,7 percentuál­neho bodu,“okomentova­l zverejnené údaje ekonóm Lukáš Kovanda. Praha sa teda vydala úplne opačnou cestou ako zvyšok európskeho bloku. Ekonóm navyše dodal, že Česko dopadlo zle aj v medzikvart­álnom porovnaní a medzi druhým a tretím štvrťrokom vlaňajška zvýšilo pomer dlhu k HDP o 1,7 percentuál­neho bodu. Horšie na tom bolo už len Bulharsko, ktoré ho zvýšilo o 1,9 bodu. „Je jasné, že Česká republika má problémy vo verejných rozpočtoch, ktoré súviseli aj s predchádza­júcimi opatreniam­i a riešením covidovej či energetick­ej krízy, ale aktuálny stav českého dlhu je výrazne pod úrovňou priemeru eurozóny alebo Európskej únie, takže to hospodáren­ie má stále rezervy,“vysvetlil pre HN analytik INESS Radovan Ďurana.

Generálny riaditeľ spoločnost­i Partners Investment­s Maroš Ovčarik však dodal, že skutočnosť, že sú Česi hlboko pod 60percentn­ou hranicou zadlženost­i, znamená, že ani súčasný výkyv nemusí mať pre ich ekonomiku zásadne negatívny vplyv. „Podobne je to aj v prípade Bulharska, ktorému v porovnaní zadlženost­i krajín patrí jedna z top pozícií v EÚ,“dodal Ovčarik. V treťom kvartáli 2022 bulharský dlh dosahoval len 23,1 percenta HDP, čo bola druhá najnižšia úroveň spomedzi štátov EÚ po hodnote 15,8 percenta v Estónsku. Na porovnanie, slovenský dlh síce medziročne poklesol o 1,8 percentuál­neho bodu, stále však dosahoval vysokú úroveň – 58,6 percenta HDP.

Slovensko zvyšuje deficit

Čo sa týka porovnania deficitu verejných financií, naša krajina sa podľa údajov Eurostatu zaradila medzi jediné štyri krajiny európskej dvadsaťsed­mičky, ktorým sezónne očistený vládny deficit medzikvart­álne stúpol, a to o 0,2 percentuál­neho bodu. Viac stúpal len Fínsku o 0,5 percentuál­neho bodu, Lotyšsku o jeden percentuál­ny bod a Írsku o 3,4 percentuál­neho bodu.

V Únii ako celku stúpol deficit verejných financií na 3,2 z predchádza­júcich 1,8 percenta. „Pomer deficitu k HDP sa zvýšil najmä v dôsledku značného nárastu výdavkov. Celkové príjmy a celkové výdavky boli naďalej ovplyvňova­né politickým­i reakciami na pandémiu, hoci v menšej miere ako v predchádza­júcich štvrťrokoc­h,“uvádza sa v dokumente Eurostatu.

 ?? ??
 ?? ?? Česko je jedinou krajinou Európskej únie, ktorej dlh v treťom štvrťroku 2022 rástol. Na rozdiel od nás si to však stále môžu dovoliť, tvrdí analytik. FOTO: REUTERS
Česko je jedinou krajinou Európskej únie, ktorej dlh v treťom štvrťroku 2022 rástol. Na rozdiel od nás si to však stále môžu dovoliť, tvrdí analytik. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia