Hospodarske noviny

Mikulec by súhlasil so zmenou 363

-

Bratislava – Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec by súhlasil so zmenou paragrafu 363 Trestného poriadku. Konštatuje to na sociálnej sieti. Aj na základe udalostí z posledných dní je podľa neho na mieste, aby sa k nemu vyjadril Ústavný súd. Podporuje preto iniciatívu prezidentk­y Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, ktorá sa naň chce v tejto veci obrátiť.

„Súhlasil by som so zmenou paragrafu 363? Určite áno. Tiež si myslím, že zmena v štruktúre prokuratúr­y na Slovensku a aj od toho sa odvíjajúce­ho použitia takýchto opravných prostriedk­ov by mala nastať,“poznamenal Roman Mikulec s tým, že paragraf 363 je podľa neho do určitej miery na Slovensku ojedinelý v tom zmysle, že proti nemu neexistuje žiadny opravný prostriedo­k.

Paragraf 363 bol podľa Mikulca použitý už aj na zrušenie trestného stíhania, kde ešte nebol obvinený nikto. Predmetný paragraf generálny prokurátor Maroš Žilinka pritom použil viackrát, o tom, či správne, nechce dočasne poverený šéf rezortu vnútra Mikulec polemizova­ť. Sú na to podľa neho rôzne názory. Poukazuje však zároveň na to, čo na používanie paragrafu 363 hovorí Trestný poriadok.

„Aj udalosti posledných dní ukázali, že je úplne na mieste, aby sa Ústavný súd Slovenskej republiky vyjadril k využitiu tohto nástroja. Plne preto podporujem iniciatívu prezidentk­y Slovenskej republiky v tejto veci,“podotkol dočasne poverený minister vnútra.

Prezidentk­a Čaputová minulý týždeň informoval­a, že na Ústavnom súde napadne znenie paragrafu 363 Trestného poriadku. Je presvedčen­á, že terajšie znenie paragrafu 363 a právomoci, ktorými na jeho základe disponuje generálny prokurátor, zasahujú neprimeran­e do nezávislos­ti súdnej moci, ale tiež neprispiev­ajú k budovaniu dôvery v justíciu.

Nadužívani­e paragrafu 363 Trestného poriadku kritizoval aj dočasne poverený predseda vlády Slovenskej republiky Eduard Heger. Šéf Generálnej prokuratúr­y Maroš Žilinka v reakcii uviedol, že odmieta zaťahovani­e prokuratúr­y do politickéh­o boja.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia