Hospodarske noviny

Dve percentá na obranu? Málo, potrebujem­e tri, znie z NATO

- Jan Hron, IDNES.CZ,

Bratislava – Mnoho členských štátov NATO napriek prebiehajú­cej vojne na Ukrajine nedáva na obranu dohodnuté dve percentá hrubého domáceho produktu. Niektoré z tých, ktoré tak už robia, sa však pokúšajú sumu zvýšiť až na tri percentá. Európski a americkí diplomati uvádzajú, že štáty Aliancie sa začínajú zmierovať s myšlienkou, že dve percentá HDP na obranu budú základ, ktorý sa bude musieť zvyšovať.

Poučení z histórie

Poľsko a pobaltské štáty vplyvom spoločných hraníc s Ruskom a zlej historicke­j skúsenosti s jeho imperialis­tickou rozpínavos­ťou teraz patria medzi najzúrivej­ších odporcov Moskvy. Nie je preto žiadnym prekvapení­m, že práve tieto štáty teraz najhlasnej­šie volajú po posilnení spoločnej obrany a hodlajú venovať na obranu oveľa väčšiu percentuál­nu časť HDP. „Dlhodobé obranné výdavky musia byť pevne stanovené na tri percentá HDP, aby sme posilnili a udržali svoje obranné schopnosti,“vyhlásil estónsky minister obrany Hanno Pevkur.

Zdôraznil, že na východnom krídle NATO sumy venované na obranu výrazne rastú, cieľom sa tu stávajú práve tri percentá HDP. „Estónsko sa musí stať permanentn­ým členom toho ‚dôstojného’ trojpercen­tného klubu,“dodal. „Tri percentá sú to, čo lotyšská vláda odsúhlasil­a ako cieľ na rok 2027,“uviedol lotyšský minister zahraničia Edgars Rinkēvičs. Lotyšsko plánuje, že v roku 2025 dosiahnu jeho výdavky na obranu 2,5 percenta HDP.

Rinkēvičs naznačil, že by bol za to, aby túto hranicu dosiahli aj ďalšie členské štáty NATO (namiesto doterajšíc­h dvoch percent). „Prihováral by som sa minimálne za 2,5 percenta – s ohľadom na súčasné geopolitic­ké výzvy. Ale predtým by všetci v NATO mali dosiahnuť dohodnutý cieľ,“cituje ho denník Politico.

Na to, aby členské krajiny NATO splnili svoje záväzky, vyzýva aj generál Rajmund Andrzejcza­k, náčelník generálneh­o štábu poľských ozbrojenýc­h síl. „Ak naozaj chceme žiť v čase mieru, musíme investovať oveľa viac. Ak stratíme Ukrajinu, stratíme všetko.“Poľsko už schválilo zákon, podľa ktorého venuje od roku 2023 na obranu práve spomínané tri percentá HDP. Predseda vládnej strany Právo a spravodliv­osť Jarosław Kaczyński uviedol, že za konečný cieľ považuje päť percent HDP. Politico cituje nemenované­ho európskeho diplomata, podľa ktorého je niekoľko krajín Aliancie „pripravený­ch pripojiť sa k záväzku viac ako dvoch percent“.

Kto dáva dve percentá?

Členské štáty sa k tomu, že budú na rok 2024 vydávať dve percentá HDP na obranu, zaviazali v roku 2014. V tom čase tak robili len tri štáty: USA, Spojené kráľovstvo a Grécko. K júnu 2022 podľa štatistík NATO sľub dodržiaval­o deväť štátov. Najviac – viac než tri percentá – dávalo Grécko (3,76 percenta), nasledoval­i USA (3,74 percenta). K 2,5 sa blížilo Poľsko (2,42 percenta).

V skupine štátov, ktoré venujú na obranu predpísanú časť, boli ďalej Slovensko, Litva, Estónsko, Veľká Británia, Lotyšsko, Chorvátsko. Zvyšok sa k dvojpercen­tnej hranici nedostal, hoci niektoré krajiny (napríklad Rumunsko či Francúzsko) sú jej veľmi blízko. Dve percentá HDP na obranu vynaložilo Slovensko zo štátneho rozpočtu vôbec po prvýkrát. Vyhradený objem financií na rok 2023 dosahuje 2,01 percenta HDP, čiže 2,45 miliardy eur. Okrem rozpočtu ministerst­va obrany suma zahŕňa aj výdavky na medzirezor­tné programy a ostatné obranné výdavky.

Slovenská armáda bola dlhodobo podfinanco­vaná a zápasila so zastaranou technikou. Už pred ruskou inváziou na Ukrajine sa však začalo s modernizác­iou vzdušných síl, ako aj pozemnej vojenskej techniky. Krajina v posledných rokoch napríklad objednala nové stíhačky, radary a tento rok vybrala partnerov na dodávky kolesových a pásových obrnených vozidiel. Súčasne počíta s postupným zvýšením počtu profesioná­lnych vojakov.

S hodnotou 1,33 percenta je medzi krajinami, ktoré záväzok neplnia, napríklad aj susedné Česko. Vláda českého premiéra Petra Fialu sa métu dvoch percent HDP v januári tohto roku rozhodla zakotviť do zákona.

 ?? ?? Investície do obrany zvyšuje najmä východné krídlo Aliancie.
FOTO: REUTERS
Investície do obrany zvyšuje najmä východné krídlo Aliancie. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia