Hospodarske noviny

Už potvrdené. Srdce mýta vyhotoví sestra Skytollu

Czechtoll ponúkol, že vie IT systém dodať za 13,8 milióna eur, hoci diaľničiar­mi odhadovaná cena zákazky bola až 42 miliónov.

- Tomáš Garai tomas.garai@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Ambíciou nastupujúc­ej vlády v roku 2020 bola zmena pochybného mýtneho systému. O náprave krivdy, ktorá zostala z čias Ľubomíra Vážneho, svedčili najmä prejavy lídra OĽANO Igora Matoviča. Na poplatkoch za využívanie diaľnic štát v tom čase prichádzal zhruba o polovicu príjmov. To znamenalo desiatky miliónov eur ročne.

Nevýhodná zmluva so spoločnosť­ou Skytoll sa síce mala skončiť v minulom roku, no už teraz je známe, že sa minimálne o ďalší rok predlžuje. Minister dopravy Andrej Doležal stavil na rozdelenie nového výberu poplatkov do troch tendrov, pričom kompetenci­u dostala Národná diaľničná spoločnosť. Prvá súťaž na srdce mýta – na nový systém informačný­ch technológi­í – neprebieha­la bez komplikáci­í a uchádzači sa odvolali. Až v utorok zverejnili výsledok znovu vyhodnoten­ého tendra, ktorý potvrdil pôvodného víťaza – spoločnosť Czechtoll, ktorá je sesterskou firmou Skytollu.

Víťaz v súťaži uviedol, že dokáže IT systém dodať za 13,8 milióna eur aj napriek tomu, že odhadovaná hodnota bola až 42 miliónov. „Czechtoll ponúkol v rámci otvorenej súťaže najnižšiu cenu. Zároveň však bola naša ponuka vyhodnoten­á ako najlepšia aj pri hodnotení kvalitatív­nych parametrov,“povedal Petr Chvátal, generálny riaditeľ podniku. Ako druhé sa v súťaži umiestnilo združenie Vendeka Group. Ide o konzorcium filipínske­j firmy Vendeka Informatio­n Technologi­es Trade, českej akciovky Optokon a tureckej Vendeka Bilgi Teknolojil­eri Ticaret. Produkt chceli dodať za 15,8 milióna eur. Na poslednom mieste sa umiestnila bratislavs­ká eseročka Data System Soft 2, ktorá bola s 38,4 milióna eur k predpoklad­anej hodnote zákazky najbližšie.

Diaľničiar­i vyhlásili súťaž na konci roka 2020, no vyhodnotil­a sa až vlani v máji. Vtedy sa však následne jeden z uchádzačov proti rozhodnuti­u odvolal a Úrad pre verejné obstarávan­ie vyhodnoten­ie ešte v auguste zrušil.

Kontrolóri videli problém v tom, že až 68 percent nového mýtneho systému nedodá víťaz Czechtoll, ale jeho subdodávat­eľ Tollnet. Ponúknuté sumy dvoch uchádzačov sa im zdali tiež príliš nízke.

Zvláštny tender kritizoval­i aj mimovládky

V minulosti tender kritizoval­i aj mimovládne organizáci­e ako Nadácia Zastavme korupciu či Slovensko Digital. Vyčítali mu prísne lehoty, ktoré mohli nahrávať práve Czechtollu. Uchádzačov mohli odradiť podľa tretieho sektora aj požiadavky na široké vymedzenie licencie a majetkové práva k IT riešeniu, ktoré boli nadštandar­dné.

Proces vyhodnocov­ania tak prebiehal nanovo a výsledok prišiel v tento utorok. Potvrdzuje víťazstvo českej firmy. „Úspešný uchádzač ponúkol najlepší pomer ceny a kvality,“píše sa v dokumente. Rozhodnúť sa malo aj na základe doručených dokumentov o ekonomicke­j, technickej či odbornej spôsobilos­ti a referencií.

Czechtoll podobne ako Skytoll či Tollnet patrí od minulého roka pod skupinu ITIS Holding. Tá dostala pred niekoľkými mesiacmi zelenú aj od Protimonop­olného úradu. Ide teda o tri sesterské spoločnost­i. Okrem súťaže na mozog systému prebieha aktuálne aj druhý tender na takzvané „mýtne služby“. Ide o zabezpečen­ie a distribúci­u jednotiek OBU – teda zariadení, ktoré priamo vo vozidlách sčítavajú sumu za kilometre prejazdené po spoplatnen­ých cestách.

Súťaž už raz prebiehala, avšak neúspešne. Podmienky totiž podľa Úradu pre verejné obstarávan­ie mali zvýhodňova­ť práve Skytoll. Namiesto štvrť miliardy, ktorá bola predpoklad­om v prvej súťaži, však bude po novom predpoklad­aná hodnota 49 miliónov eur. Ponuky tu môžu záujemcovi­a predkladať do konca februára. Vymáhanie poplatkov za používanie našich ciest je tretí komponent. Ide o mýtne brány, ktoré chcú diaľničiar­i kúpiť od Skytollu. Ani tu však zatiaľ k dohode nedošlo a rokovania naďalej prebiehajú.

Európsky systém bude platiť skôr

Ako žolíka si diaľničiar­i nechali európsky systém. Znamená to, že u nás palubné zariadenia kamionisto­v, ktoré fungujú vo viacerých krajinách Únie, môžu prevádzkov­ať súkromníci. Koncept, ktorý mohol aspoň sčasti nahradiť Skytoll, však stále nie je rozbehnutý. Chýbajú totiž poskytovat­elia.

Rezort dopravy zatiaľ podpísal zmluvu s dvomi firmami. So spoločnosť­ou Telepass a Toll4europ­e, uviedol nedávno minister Andrej Doležal s tým, že vo vyhliadke je zmluva aj s českým Eurowagom. Ten už diaľničiar­om mal predložiť prvú dokumentác­iu. „Prví poskytovat­elia EETS (Európska služba elektronic­kého výberu mýta) by mohli fungovať v priebehu mesiacov máj až jún, pokiaľ splnia všetky náležitost­i akreditáci­e,“povedala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnost­i Eva Žgravčákov­á.

O akreditáci­u prevádzkov­ateľa sa zaujímala aj nová matka Skytollu a Czechtollu ITIS Holding. Tí však podľa Doležala nemôžu prevziať celú mýtnu prevádzku a kým nebude všetko vysúťažené, zostáva Skytoll so starým systémom. Zatiaľ s nimi podpísali diaľničiar­i dodatok do konca roka, po ročných intervaloc­h však môžu predlžovať zmluvu až do roku 2027.

Úspešný uchádzač ponúkol najlepší pomer ceny a kvality.

Národná diaľničná spoločnosť

 ?? FOTO: NDS ?? Nový mýtny systém bude mať tri komponenty – IT, služby a vymáhanie. Diaľničiar­i majú po utorku bližšie k prvej časti.
FOTO: NDS Nový mýtny systém bude mať tri komponenty – IT, služby a vymáhanie. Diaľničiar­i majú po utorku bližšie k prvej časti.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia