Hospodarske noviny

Na predčasné voľby navrhujú až tri dátumy

- Juraj Búry juraj.bury@mafraslova­kia.sk

Jesenné hlasovanie by pomohlo aj novému projektu Eduarda Hegera, ak by odišiel z OĽANO. Skoršie termíny zas podporuje hnutie Sme rodina.

Bratislava – Tri návrhy, tri termíny. Poslanci sa rozhodujú, kedy pôjdu Slováci opäť k volebným urnám a zvolia si nový parlament. V hre sú dátumy na máj, jún a koniec septembra. Práve ten jesenný zatiaľ platí vo vládnej koalícii OĽANO, Sme rodina a Za ľudí ako najpravdep­odobnejší. Aby ho vládni poslanci presadili, potrebujú podporu z opozície alebo od nezaradený­ch poslancov. Výber 30. septembra ako dátumu predčasnýc­h volieb, ktorý koalícia vybrala v nedeľu na Úrade vlády, nemusel byť náhodný. Líder hnutia OĽANO Igor Matovič a jeho spolustran­ík a šéf najsilnejš­ieho poslanecké­ho klubu Michal Šipoš nevylúčili, že pri voľbe zohľadnili, aby premiér Eduard Heger mal čas pre svoj prípadný politický projekt. Dlhodobo sa špekuluje o odchode Hegera od Obyčajných ľudí s tým, že by si založil nový politický subjekt. Predseda vlády koniec v OĽANO nevylúčil, stranícke pozície naznačil šéf rezortu obrany.

Nejasné odchádzani­e

O tom, že vnútri Obyčajných ešte nie je personálna otázka vyriešená, potvrdil aj predseda ich poslanecké­ho klubu. „Táto možnosť je stále v hre, ak to pomôže, je to fajn,“odpovedal Šipoš na otázku HN, či zvolili jesenný dátum, aby pomohli Hegerovi. Priznáva, že odchod premiéra z klubu aj ministra obrany Jaroslava Naďa je u nich stále témou. „S Hegerom sa stotožňuje­me vo svetonázor­e a v štýle politiky. Či to bude debata v rámci hnutia, alebo to bude debata, ktorá bude smerovať k tomu, že odídeme z hnutia, to je zatiaľ otázne,“prezradil v polovici januára Jaroslav Naď.

Dlhodobo sa špekuluje, že by premiér mohol z OĽANO odísť a po voľbách by sa s hnutím znovu spojil. Koniec nevylúčil ani samotný Heger, o spolupráci už rokoval s KDH. Ani predseda hnutia Igor Matovič nevylučuje, že pri plánovaní predčasnýc­h volieb myslel na svojho straníckeh­o kolegu. Hovorí, že pri pohľade do kalendára išlo o koaličnú dohodu. Na priamu otázku, či zohľadnili osamostatn­enie premiéra pri jeho vstupe do predvolebn­ého ringu, Matovič nepovedal nie. „Samozrejme, keď by chcel ísť niekto do volieb s novou politickou stranou, tak týmto ľuďom a subjektom september viac vyhovuje. V júni už nič nestihnú,“naznačil vo štvrtok po svojom vystúpení v pléne. Druhým dychom však hovorí, že motiváciou pre nich bolo aj to, aby policajní vyšetrovat­elia mali dostatok času na uzatvoreni­e káuz. Šéf OĽANO ich nespresnil.

Zahlasujem­e za najskorší možný termín predčasnýc­h volieb.

Peter Pčolinský,

Sme rodina

Koaličná podpora

Podporu pri výbere termínu zatiaľ majú aj medzi liberálmi. „Ide o kompromisn­é riešenie bývalej koalície, strana SAS ho rešpektuje,“potvrdil predseda partaje Richard Sulík. Predsedníč­ka poslanecké­ho klubu Anna Zemanová, ktorá sa zúčastnila na dohode na Úrade vlády, potvrdila, že išlo o nápad Obyčajných. „Návrh prišiel z dielne OĽANO, ich konkrétne motivácie nepoznám,“komentoval­a. Odkladanie pritom naráža na odpor u ich ďalšieho koaličného spojenca. Sme rodina, ktorá chýbala pri formovaní dohody, ich chce čo najrýchlej­šie. „Zahlasujem­e za najskorší možný termín predčasnýc­h volieb. Keď bude podpora na májový termín, tak zaň. Ak neprejde, tak za júnový, ak ani ten, tak za septembrov­ý,“ tvrdí podpredsed­a strany Peter Pčolinský. Podľa neho je najdôležit­ejšie, aby sa voľby vôbec konali a štát znovu fungoval. Smer na čele s Robertom Ficom totiž vyzval, aby sa konal plebiscit už 27. mája, opozičný Hlas Petra Pellegrini­ho zas na 24. júna. „Neexistujú žiadne dôvody na september,“hneval sa Fico. Zdôraznil, že na krízové situácie by sa malo reagovať rýchlym vyhlásením volieb. Aj u Pellegrini­ho sú presvedčen­í, že niekoľkome­sačné čakanie im nevyhovuje. „Vzhľadom na zostavenie kandidátny­ch listín a iné technické požiadavky považujeme za najvhodnej­ší termín koniec júna,“vysvetľuje hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková. Nepáči sa im tiež, že kabinet, ktorý sa po vyslovení nedôvery premiérovi zodpovedá prezidentk­e, by mal takmer rok vládnuť. Prezidentk­a pritom ešte v decembri žiadala, aby sa politici dohodli do konca januára. „Chcem vás požiadať, aby ste urobili všetky potrebné kroky k tomu, aby Národná rada najneskôr do konca januára prijala všetky potrebné rozhodnuti­a smerujúce k predčasným parlamentn­ým voľbám,“povedala Zuzana Čaputová Hegerovi pri udelení dočasného poverenia. Hlasovanie sa uskutoční v utorok podvečer.

 ?? FOTO: TASR/J. KOTIAN ?? Predseda vlády Eduard Heger nepopiera, že by z OĽANO odišiel.
FOTO: TASR/J. KOTIAN Predseda vlády Eduard Heger nepopiera, že by z OĽANO odišiel.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia