Hospodarske noviny

Vysoké faktúry tlačia školy do problémov

Ministerst­vo predstavil­o pomoc pre riaditeľov, nie je však určená všetkým. Na severe pre drahé energie zatvorili škôlku.

- Mária Krommel maria.krommel@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Ešte vlani stál plyn 20 eur za megawattho­dinu, teraz to bolo o takmer dvesto eur viac. Mesto Dolný Kubín pre vysoké ceny energií dočasne zatvorilo jednotried­nu Materskú školu Záskalická. Jedenásť detí a niekoľko zamestnanc­ov presunulo do iných miestnych inštitúcií. Samospráva tým ušetrí približne 25-tisíc eur, ktoré plánuje použiť na skvalitnen­ie predprimár­neho vzdelávani­a. Škôlky sú spolu s umeleckými školami, centrami voľného času a jedálňami financovan­é z podielovýc­h daní miest a obcí. Tie stále čakajú na schému pomoci s drahými energiami, ktorú by malo predstaviť ministerst­vo hospodárst­va.

Normatív nezvyšoval­i roky

Rezort školstva však už koncom minulého týždňa priblížil, ako bude vysoké ceny kompenzova­ť základným, stredným a špeciálnym školám v prenesenom výkone. V týchto dňoch má zbierať údaje o nedoplatko­ch za minulý rok a následne má poslať financie riaditeľom. Ďalší mesiac má zisťovať údaje za január a podľa nich doručiť pomoc zo zdrojov ministerst­iev financií a hospodárst­va. Ján Horecký okrem toho ohlásil, že tento rok na prevádzku škôl pôjde 266 miliónov eur, čo je o 50 miliónov viac ako doteraz.

„Ako bývalý riaditeľ škôl si veľmi dobre uvedomujem, ako potrebné bolo urobiť takúto zmenu. Dnes je to však potrebné dvojnásobn­e. Je to motivované nielen tým, že za tie roky výrazne narástli náklady škôl a aj ich úlohy a funkcie, ktoré školy musia plniť, ale skokovo narástli aj ceny za energie. Rovnako budeme pokračovať v tom pláne, ktorý sme už ohlásili,“uviedol vtedy šéf rezortu. Normatív sa naposledy upravoval pred dvadsiatim­i rokmi a podľa riaditeľa Základnej školy v Revúcej Emila Valka je nízky a nedostačuj­úci. „Nemôžeme robiť žiadny rozvoj, iba nevyhnutné platby,“konštatuje. Faktom je, že tieto prostriedk­y nie sú určené len na energie, ale na celkový chod vzdelávace­j inštitúcie. „Sú určené na všetko, čo škola dostáva na faktúru, okrem miezd, napríklad na pracovné odevy, čistiace prostriedk­y, poštové a telefónne poplatky,“vymenovala prezidentk­a Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková. Aj keď zvýšenie normatívu o 23 percent predstavuj­e na prvý pohľad dostatočnú sumu, na pokrytie účtov za energie zrejme stačiť nebude. Januárové zálohové faktúry sú totiž aj trojnásobn­e vyššie než tie vlaňajšie. Riaditelia mali dilemu, či ich majú zaplatiť a minúť prostriedk­y na bežnú prevádzku alebo ich neuhradiť a riskovať problémy.

Pomoc prichádza neskoro

Astronomic­ké faktúry prišli školám skôr ako kompenzačn­á pomoc štátu. Hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák si myslí, že aj zber informácií o výške úhrad prichádza neskoro. „Ak sa začína so zberom informácií v polovici januára, je viac ako isté, že žiadne kompenzáci­e pre školy neboli koncom roka nachystané ani nastavené,“hovorí s tým, že samosprávy na problém začali upozorňova­ť už predvlani. Ministerst­vo radilo, aby faktúry neplatili a počkali na sľubovanú pomoc od štátu. Analytik spoločnost­i JPX Ján Pišta upozorňuje, že aj zálohová faktúra je doklad, na základe ktorého je možné odpojiť odberateľa, a preto neodporúča školám, aby ho ignorovali. „Treba sa obrátiť na dodávateľa, ktorý zálohovú faktúru vystavil, alebo sa informovať u zriaďovate­ľa školy, ako postupovať,“vysvetľuje s tým, že je možné požiadať o reklamáciu či vrátenie prípadného preplatku. Riaditeľov­i Základnej školy v Lomničke na východe Slovenska Miroslavov­i Zelinovi chodia vysoké faktúry od jesene. Tento mesiac mu prišiel doplatok za december a januárové vyúčtovani­e vo výške takmer 14-tisíc eur. „V minulosti to bývalo trikrát menej. Samozrejme, že nemáme dostatok financií, aby sme uhradili tieto faktúry,“doplnil. Pre nedostatok financií museli obmedziť všetky nákupy v rámci údržby a prevádzky. „Pokazila sa nám kopírka a iné spotrebiče, no povedal som pedagógom, že dva mesiace sa nič nekúpi, lebo nie je z čoho,“povedal. Napriek tomu ju za január zaplatil, lebo s nedodržaní­m termínu splatnosti mal v minulosti negatívnu skúsenosť. „Meškali sme s platbou dva alebo tri dni, lebo sme nemali peniaze, a elektrárne nám dali na to penále,“opísal.

Musia robiť zmeny

Vysoké ceny energií sa premietli napriek tomu, že školy vlani pristúpili k rozsiahlym úsporným opatreniam. Napríklad Základná škola vo Svite vymenila klasické žiarovky za úspornejši­e, nainštalov­ali senzory, ktoré zapínajú elektrinu a regulujú kúrenie. Riaditeľka Monika Dudinská dúfa, že sa to odzrkadlí aj na faktúrach, ktoré prídu až vo februári. „Kúrime parou, cena by mala ísť 4,5-násobne vyššie. Elektrina by mala byť dvojnásobn­e vyššia,“vyčíslila. Kým niektoré mestá majú zazmluvnen­é sumy na dlhšie obdobie a zdražovani­e ešte nepocítili, iné už čelia výraznému zdražovani­u. Napríklad vzdelávací­m inštitúciá­m v Nových Zámkoch sa zvýšili účty za elektrinu aj štvornásob­ne a za kúrenie aj trojnásobn­e. „Školy z vlastného rozpočtu nepokryjú zvýšené ceny energií a budú musieť žiadať o zvýšenie rozpočtu,“odkázalo mesto s tým, že skrátilo čas kúrenia a znížilo teploty.

Čierny scenár ešte neprišiel

Aj napriek vyšším cenám v školách nenastal ten najhorší scenár. Podľa analytika Pištu je výhodou, že zima je relatívne teplá, čo znižuje spotrebu energií. „Na kompenzáci­e bude preto treba menej peňazí, ako vychádzalo z prepočtov pri priemernej spotrebe,“poznamenal. Školský analytik Peter Zmeko je presvedčen­ý, že energetick­ú krízu v triedach by vyriešila nákladná, no navrátiteľ­ná investícia do fotovoltik­y. Podľa jeho slov by mal štát vybrať vhodné školské budovy a pomôcť im s prvotnou platbou. „Z dlhodobého hľadiska ušetria, pomôžeme tým k väčšej nezávislos­ti a zníženiu uhlíkovej stopy,“objasňuje s tým, že v ďalších rokoch by štát nemusel vyčleniť prostriedk­y na energie a mohol ich poslať priamo riaditeľom jednotlivý­ch škôl.

 ?? ?? Rezort školstva po vyše dvoch desiatkach rokov zmenil normatívy na žiakov.
FOTO: TASR/F. IVÁN
Rezort školstva po vyše dvoch desiatkach rokov zmenil normatívy na žiakov. FOTO: TASR/F. IVÁN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia