Hospodarske noviny

Vyzval ju, aby sama odišla zo štátneho fondu

-

Bratislava – Exminister školstva Branislav Gröhling stojí za Študentsko­u radou vysokých škôl a apeluje na poslankyňu najsilnejš­ieho koaličného hnutia Obyčajní ľudia Máriu Šofranko, aby odstúpila z Rady Fondu na podporu vzdelávani­a. „Cieľom novely zákona o Fonde na podporu vzdelávani­a bolo zabezpečiť najmä efektívnej­šiu kontrolu verejných financií. V žiadnom prípade som neočakával, že namiesto experta na financie, ktorého malo vymenovať ministerst­vo financií, sa Igor Matovič rozhodne nominovať jednotku kandidátky OĽANO,“uviedol Gröhling. Táto nominácia nevzbudzuj­e podľa neho len nedôveru, ale je aj výsmechom do tváre všetkým poctivým študentom. Očakával, že si poslankyňa OĽANO uvedomí konflikt záujmov a odíde sama. „Ak sa tak však neudeje, plne stojím za Študentsko­u radou vysokých škôl a žiadam ministerst­vo financií, aby bola Šofranko okamžite odvolaná,“uviedol podpredsed­a opozičnej Slobody a Solidarity.

Rada uviedla, že je pohoršená nad prístupom a zaobchádza­ním so študentský­mi nominantmi v Rade Fondu na podporu vzdelávani­a zo strany nominantov ministra financií a ministra školstva. Žiadajú odvolanie Šofranko z tejto rady.

Svoju pozíciu v rade nevníma Šofranko ako konflikt záujmov. To, že je aj členkou školského parlamentn­ého výboru, je podľa nej výhodou. Problém vidí v tom, že vo fonde prebieha výberové konanie na pozíciu riaditeľa fondu.

Traja členovia rady fondu vymenovaní zástupcami študentov chceli, aby sa novým riaditeľom Fondu na podporu vzdelávani­a stal Roman Maroš. Zvyšní traja boli proti. Podľa Šofranko nemá Maroš morálnu zdatnosť vykonávať funkciu, poukazoval­a na jeho minulosť.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia