Hospodarske noviny

Leopardy prídu na Ukrajinu až začiatkom jari

-

Berlín – Tanky Leopard, ktoré Nemecko sľúbilo Ukrajine v boji proti ruskej invázii, prídu Kyjevu „koncom marca, začiatkom apríla“, oznámil nemecký minister obrany Boris Pistorius. Povedal to na návšteve vo výcvikovom priestore nemeckých vojakov v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko.

Tréningy sa začnú čoskoro

Výcvik ukrajinský­ch vojakov na nemeckých bojových vozidlách pechoty Marder sa začne do niekoľkých dní, dodal tiež Pistorius. Dodal, že aj „výcvik v používaní tankov Leopard sa začne o trochu neskôr“na území Nemecka. Berlín súhlasil s dodávkou moderných tankov Leopard 2 nemeckej výroby po týždňoch intenzívne­ho nátlaku Kyjeva a mnohých spojencov. Ukrajine poskytne 14 tankov Leopard 2 A6 zo zásob Bundeswehr­u, oznámil kancelár Olaf Scholz v nemeckom parlamente. Takisto dá súhlas iným krajinám, aby Ukrajine mohli poslať tieto tanky nemeckej výroby. Cieľom je rýchlo vytvoriť „dva prápory tankov Leopard 2“, spresnil Scholz. Tanky Leopard 2 celosvetov­o patria medzi najlepšie a patria do výzbroje mnohých armád v Európe. To znamená, že náhradné diely a muníciu možno ľahko získať. Spojené štáty v stredu neskôr oznámili, že pošlú Ukrajine svoje tanky Abrams. Hoci západné krajiny už Ukrajine pomohli dodávkami zbraní od delostrele­ctva po systémy protivzduš­nej obrany Patriot, s dodávkou tankov váhali. Hrozí riziko, že Rusko následne podnikne protiakciu.

Varovanie z Ruska

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok varoval, že Rusko vníma dodávky tankov ako „priame zapojenie do konfliktu“. Ukrajina sa však pripravuje a vyzbrojuje na protiofenz­ívu, aby ruské jednotky vytlačila zo svojho územia na východe a juhu krajiny. Spojenci Kyjeva sa preto rozhodli posilniť jeho armádu lepšími zbraňami. Okrem Leopardov dostane náš východný sused v boji proti Rusom aj 31 tankov Abrams M1, ktoré im prisľúbili tento týždeň Spojené štáty.

 ?? FOTO: TASR/R. STOKLASA ?? Nemecké tanky Leopard malo dostať Slovensko.
FOTO: TASR/R. STOKLASA Nemecké tanky Leopard malo dostať Slovensko.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia