Hospodarske noviny

Chmáry nemeckej recesie odviali teplé vetry v zime

Optimizmus podnikov vylepšili očakávania na tento rok.

- Mário Blaščák komentátor hn

Nemecká ekonomika sa v službách v januári vrátila do teritória rastu, čím sa nálady v celom súkromnom sektore na začiatku roka zastabiliz­ovali napriek tomu, že výrobné firmy sú ešte stále optimizmu a rastovým tendenciám vzdialené. Potvrdzujú to výsledky bleskového prieskumu medzi nákupnými manažérmi od spoločnost­i S&P Global. Hoci je inflácia stále na historicky vyšších úrovniach, od októbra kontinuáln­e stráca na dynamike, čo spoločne s uvoľnením napätia v subdodávat­eľských reťazcoch spôsobilo výrazné oslabenie tlakov na výrobné náklady firiem.

Optimizmus medzi podnikmi vylepšil očakávania na nasledujúc­i rok podkutý pokračujúc­ou odolnosťou na trhu práce. Aj keď sa riziko recesie výrazne zmiernilo, spoluautor prieskumu Phil Smith ostáva naďalej rezervovan­ý, keď v správe napísal, že „návrat optimizmu prebieha v prostredí zmierňovan­ia rizík recesie, ale firmy zostávajú, čo sa týka výhľadu, aj naďalej opatrné.“Aj januárový prieskum mníchovské­ho Ifo inštitútu potvrdzuje obrat v náladách medzi priemyseln­íkmi, obchodníkm­i a stavbármi. Ifo index v priemyseln­ej výrobe Nemecka pokračoval vo svojej rastúcej trajektóri­i, pričom firmy hodnotili svoju súčasnú situáciu ako lepšiu a ich očakávania na nasledujúc­ich šesť mesiacov boli tiež výrazne lepšie.

Objem objednávok klesá, ale zostáva na vysokej úrovni. Výroba by sa mala v nasledujúc­ich mesiacoch zvýšiť. V sektore služieb sa podnikateľ­ské prostredie taktiež zlepšilo. Poskytovat­elia služieb boli menej pesimistic­kí, pokiaľ ide o nasledujúc­e mesiace. Ich súčasný obchod sa však vyvíja menej dobre. Týka sa to najmä dopravy a logistiky a reštauračn­ých a hotelových služieb. Na rozdiel od prieskumu na vzorke 800 firiem, ktorý robí S&P Global, je rozsah mníchovské­ho Ifo inštitútu so sedemtisíc podnikmi viac ako desaťnásob­ne väčší a reprezenta­tívnejší. Temné chmáry hroziacej recesie v Nemecku majú na svedomí teplé vetry v zime, ktoré pomohli utlmiť infláciu v energetick­om sektore. Ceny elektricke­j energie a zemného plynu klesli v januári na úroveň spred začiatku ruskej invázie na Ukrajinu a razom vyzerá budúcnosť ružovejšie, hoci jadrová inflácia, ktorú zvykne do úvahy brať ECB pri rozhodovan­í o výške úrokových sadzieb, ostáva stabilne na piatich percentách alebo nad nimi.

Hoci modelovať hospodársk­y rast na základe prieskumov nálad medzi manažérmi nemeckých podnikov býva zradné, zdá sa, že optimizmus je hlbšie zakorenený. Januárová prognóza nemeckého ministerst­va hospodárst­va vyzerá omnoho lepšie ako čísla z konca minulého roka. Kým v októbri minister Robert Habeck predvídal ekonomický prepad Nemecka o –0,4 percenta, najnovšie januárové očakávania naznačujú nepatrný, 0,2-percentný rast HDP v roku 2023. Hoci to vyzerá tak, že je odolnosť nemeckej ekonomiky voči veľkým nepredvída­teľným šokom veľká, aj najnovšie vládne prognózy čelia rizikám a potenciáln­ym prekážkam.

Rast vývozu, ktorý je jedným z pilierov hospodársk­ej expanzie, sa v tomto roku spomalí na 2,2 percenta, čo je v porovnaní s minulým rokom zníženie o jeden percentný bod. Čistý export, teda rozdiel medzi vývozom a dovozom tovarov a služieb podľa údajov Svetovej banky kladne prispieva k rastu nemeckého HDP posledné tri dekády, teda od roku 1993. Rast, ktorý od stagnácie delia dve desatiny percenta, by za normálnych okolností každý minister financií považoval za obrovskú nulu. No svet je zbičovaný neistotou tak, že sa z toho teší ako malé dieťa.

Temné chmáry hroziacej recesie v Nemecku majú na svedomí teplé vetry v zime, ktoré pomohli utlmiť

infláciu.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia