Hospodarske noviny

Volebná záchrana

-

Čo spája primátorov, starostov a županov za Smer a OĽANO? Aj keď si to tí druhí nepriznajú, je to úprimná radosť z predčasnýc­h volieb. Dôvodom je pár viet v ústavnom zákone o rozpočtove­j zodpovedno­sti. Verejný dlh vo výške 62 percent HPD aktivoval najprísnej­šie časti dlhovej brzdy. Striktné opatrenia sa týkajú aj samospráv. Tie musia schváliť rozpočet s výdavkami nepresahuj­úcimi predchádza­júce obdobie a nesmú plánovať deficit.

To je v čase vysokej inflácie komplikova­né. Najmä ak si uvedomíme, že nárast daňového bonusu platia práve samosprávy, keďže sa prejaví na ich príjmoch v podobe nižších podielovýc­h daní. Mestá, obce a kraje tak doplácajú na rozšafnosť centrálnej vlády. Paradoxným riešením je pád kabinetu. Ministerst­vo financií i samosprávy síce musia dodržať zákon a pripraviť obmedzený rozpočet, ale spoliehajú sa na to, že vďaka novej vláde sa po voľbách začne 24-mesačná výnimka, keď najprísnej­šie sankcie (opäť) nebudú platiť.

To hovorí tri veci. Slovensko je také (de)centralizo­vané, že akokoľvek môže byť samospráva zodpovedná, je bytostne závislá od nezodpoved­nej centrálnej vlády. Ešte zaujímavej­šie je, že ak by sa po dvoch rokoch formálne vymenila vláda a znovu získala dôveru, môže na celé obdobie obísť najprísnej­šie pravidlá dlhovej brzdy aj bez ústavnej väčšiny. Tretí bod je skôr varovanie. Ak budú voľby koncom septembra, poverený víťaz bude mať len tri mesiace, aby zostavil vládu a získal dôveru. Ak to nestihne napríklad pre volebný pat či osobné spory lídrov, 1. januára nás čaká nútené vyrovnané hospodáren­ie. Čo myslíte? Bude dobre?

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia