Hospodarske noviny

Nacistická spodina

- Pavel Novotný vedúci oddelenia Publicisti­ky hn pavel.novotny@mafraslova­kia.sk

Vy európski farizeji, vy nacistická spodina. Týmito slovami počastoval hlavný kremeľský propagandi­sta Vladimir Solovjov nemeckú vládu, ktorá rozhodla o dodaní najvýkonne­jších tankov súčasnosti Leopard 2 ukrajinske­j armáde v boji proti Rusku. Rozhodnuti­e kabinetu Olafa Scholza znamená zásadný zvrat nielen pre konflikt u našich východných susedov, ale aj pre samotnú nemeckú spoločnosť, ktorej je takmer osem dekád vštepovaný pocit kolektívne­j viny za hrôzy druhej svetovej vojny. Toto dlhoročné nemecké sebabičova­nie malo okrem iného do veľkej miery za následok veľkú migračnú krízu pred ôsmimi rokmi. Z jednoduché­ho dôvodu – ak sa niekto v Nemecku odvážil povedať čo len slovo proti takzvanej vítacej kultúre, okamžite bol označený za potomka nacistov.

Ak je pritom v dnešnej Európe nejaká krajina presiaknut­á nacisticko­u ideológiou, Nemecko to rozhodne nie je. Proces denacifiká­cie tam na rozdiel od Španielska či Talianska prebehol s takou dôslednosť­ou, aká je možná azda len u Nemcov. Veď aj zdráhanie vlády v Berlíne pomôcť Ukrajincom s tankmi bolo výsledkom obáv, aby niekto opäť nezačal mávať nacisticko­u kartou s tvrdením, že wehrmacht ide zase vraždiť Rusov.

Traumy z minulosti by Nemci mali konečne hodiť za hlavu a prevziať svoj diel zodpovedno­sti nielen za ekonomický, ale aj bezpečnost­ný osud Európy. Vyslanie najmoderne­jších tankov na Ukrajinu je sľubným prvým krokom v boji proti skutočným nacistom, ktorí sedia v Kremli. Nech si už Solovjov, ktorý je Goebbelsov­ou vernou kópiou 21. storočia, hovorí, čo chce.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia