Hospodarske noviny

Americké firmy zarábajú viac

- Jiří Soustružní­k investor, Patria

Vposlednom čase sa vo viacerých krajinách veľa hovorí o nadmerných ziskoch, najmä v súvislosti s energetiko­u alebo financiami. Ako si však v tomto ohľade stojí americký akciový trh ako celok? Z historické­ho a ekonomické­ho hľadiska mimoriadne. Samotný zisk je ťažké považovať za ukazovateľ úrovne ziskovosti. Musí sa s niečím porovnávať. Je celkom logické, že sa porovnáva s kapitálom, ktorý firma používa. A potom na náklady na tento kapitál. Ak napríklad firma zarobí akcionárom 10 miliónov a jej vlastný kapitál má hodnotu 100 miliónov, ROE je 10 percent. Ak sú náklady na vlastný kapitál tiež 10 percent, akcionári dostávajú od firmy to, čo chcú, a skutočná hodnota vlastného kapitálu je rovnaká ako účtovná hodnota. Návratnosť vlastného imania celého trhu dlhodobo rastie, no nožnice medzi financiami a ostatnými sektormi sa otvárajú. V 70. rokoch 20. storočia sa priemerná návratnosť kapitálu na akciovom trhu pohybovala medzi 10 a 15 percentami. Teraz je to zhruba 20 percent.

Zatiaľ čo v oblasti financií sa podiel stále blíži k 10 percentám, hoci zvyšok trhu sa pohybuje na úrovni 25 percent. Ak marže rastú, ROE určuje tri hlavné oblasti – pomer zisku a marže, kapitálovú náročnosť a finančnú páku. Čím viac generuje firma tržieb na jeden dolár, tým menej kapitálu na to potrebuje, a/alebo čím viac financuje tento kapitál dlhom, tým vyššia je návratnosť vlastného imania a naopak. Ak teda ROE stúpa, môže to byť spôsobené rastúcimi maržami, nižšou kapitálovo­u náročnosťo­u a/ alebo rastúcim dlhom. V poslednom prípade by to však z pohľadu firiem nebol obed zadarmo, pretože vyšší dlh znamená vyššie požadované výnosy. V každom prípade marže obchodovan­ých firiem dlhodobo rastú a ich vývoj je kľúčový. O návratnost­i kapitálu sa hovorí, že by mala byť „tak akurát“. Predpoklad­ajme, že priemerný výnos 10-ročných štátnych dlhopisov v druhej polovici 70. rokov bol približne osem percent. Ak predpoklad­áme štandardnú rizikovú prémiu na akciovom trhu vo výške 5,5 percenta, dostaneme požadovaný výnos približne 13 – 14 percent.

Dvojnásobn­e to platilo koncom 70. a začiatkom 80. rokov, keď výnosy dosiahli približne dvojnásobo­k. Bolo to teda obdobie, keď firmy nemohli pokryť náklady na kapitál. Druhým extrémom bolo obdobie po finančnej kríze. Pri bezrizikov­ých výnosoch v priemere okolo dve až tri percentá bol požadovaný výnos približne osem percent. Návratnosť kapitálu celého trhu však bola takmer dvojnásobn­á. V tom čase teda spoločnost­i zarábali oveľa viac, „než by mali“. To platí pre súčasný trh mimo finančného sektora.

Po finančnej kríze bol pri bezrizikov­ých aktívach požadovaný výnos priemerne okolo dve až tri percentá.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia