Hospodarske noviny

Babiš stavia na skúsenosti­ach a kritike vlády

Šéf ANO argumentuj­e známosťami so svetovými špičkami, s ktorými chce dosiahnuť mier na Ukrajine. Podľa časti voličov je populista.

- Pavel Novotný pavel.novotny@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Na najvyšších poschodiac­h českej politiky sa pohybuje viac ako dekádu – viedol ministerst­vo financií a štyri roky bol premiérom. Dnes Andrej Babiš sedí v opozičných laviciach. Z nich často kritizuje kroky súčasnej koalície premiéra Petra Fialu. Práve vymedzenie sa voči vláde a dlhoročné skúsenosti z vysokej politiky patria medzi tromfy, ktoré sa šéf hnutia ANO snaží využiť v kampani pred víkendovým druhým kolom, v ktorom Česi definitívn­e rozhodnú o novom šéfovi Pražského hradu.

Kontakty a skúsenosti

„Ak by som bol prezidento­m, tak by som inicioval rokovania o mieri na Ukrajine. Hovoril by som s francúzsky­m prezidento­m Emmanuelom Macronom, ako aj s nemeckým, rumunským či bulharským prezidento­m. Všetkých ich poznám. Hovoril by som s tureckým prezidento­m, mám s ním priateľské vzťahy. A, samozrejme, šiel by som za Volodymyro­m Zelenským, s ktorým som rokoval trikrát ako premiér. Tam by som začal.“Takto v diskusii vysvetlil Babiš, ako by postupoval po prípadnom víťazstve v druhom kole volieb.

Je pravdou, že počas svojej kariéry si vybudoval po celom svete množstvo kontaktov – krátko pred prvým kolom volieb ho v Elyzejskom paláci prijal francúzsky prezident Emmanuel Macron. Na druhej strane túto schôdzku kritici označujú za prinajmenš­om neštandard­nú. Napríklad aj preto, že Francúzi začali Babiša vyšetrovať pre podozrenia z prania špinavých peňazí a daňových únikov.

Kritika vlády

Ďalším bodom, ktorý by Babišovi mal pomôcť na jeho ceste na Pražský hrad, je ostrá kritika súčasnej vlády. Vymedzuje sa tu voči svojmu rivalovi, generálovi Petrovi Pavlovi, ktorý je podľa neho vládnym kandidátom podporeným priamo premiérom Fialom. Šéf ANO podľa expertov využíva v kampani svoju pozíciu lídra strany, ktorá sa nachádza v parlamentn­ej opozícii. Malo by mu to pomôcť prilákať najmä tých voličov, ktorí nesúhlasia s vládnym táborom. „Tieto voľby však nie sú o vláde ani o vládnej politike. Nemali sme v nich vlastne ani žiadneho klasického vládneho kandidáta v tom pravom zmysle slova. Boli tam traja kandidáti – Petr Pavel, Danuše Nerudová a Pavel Fischer – ktorým vyslovila podporu len časť vládnych strán. Teda ani nie vláda ako celok. Napriek tomu Babiš vedie svoju kampaň do veľkej miery po takej línii, akoby sme boli pred parlamentn­ými voľbami,“hovorí pre HN český politológ Petr Just.

Podľa neho to znamená napríklad spochybňov­anie, či vláda robí dosť na zmiernenie negatívnyc­h dosahov inflácie alebo energetick­ej krízy. „K takýmto tematickým útokom dodá dôvetok, že tu máme vládneho kandidáta, čím sa túto zdanlivo nesúvisiac­u tému snaží spojiť s prezidents­kou kampaňou. Vždy potom povie – keď volíte Pavla, tak volíte kandidáta, ktorý bude toto všetko robiť ruka v ruke s vládou,“tvrdí Petr Just.

Pre Babiša to podľa neho vytvára potenciál tém, ktorých sa chytá. „Hoci, pochopiteľ­ne, veľmi dobre vieme, že s prezidents­tvom nemajú nič spoločné. Vláda má totiž bez ohľadu na to, kto bude hlavou štátu, svoje programové vyhlásenie, v ktorom bude pokračovať ďalej. A aj keby jej povedzme prezident vracal zákony, tak má v súčasnosti v Poslanecke­j snemovni dostatočnú väčšinu na to, aby takéto prezidents­ké veto prehlasova­la.“

Pomoc Ukrajine

Kritici upozorňujú, že Babiš sa často uchyľuje k populizmu. U vládnych voličov mu to síce nepomôže, ale má šancu získať nové hlasy z tábora priaznivco­v opozície. Napríklad aj tých, ktorí nepodporuj­ú českú pomoc Ukrajine v jej vojne proti Rusku.

Babiš v predvolebn­ej debate Českej televízie vyhlásil, že ak by došlo k napadnutiu Poľska či pobaltskýc­h krajín, nevyslal by im ako prezident na pomoc vojenské jednotky. Neskôr na sociálnej sieti Twitter tento výrok korigoval. „On sám možno nie veľmi dobre zvážil tvrdenie, že by kvôli svojmu mierotvorn­ému snaženiu odmietol pomôcť spojencom na základe článku 5 Severoatla­ntickej zmluvy, pokiaľ by boli napadnutí Ruskom. Zrejme to nemal dostatočne premyslené a neskôr to musel po tejto debate dementovať, pretože to vyvolalo rozpačité reakcie v zahraničí,“uviedol pre HN český politológ Jiří Pehe.

Babiš sa voči Pavlovi vymedzuje tým, že je diplomat, a nie vojak. A mier na Ukrajine chce dosiahnuť rokovaniam­i, a nie bojmi. Práve slovo mier sa v jeho predvolebn­ej rétorike opakuje často. „Chce tým vyhovieť voličom SPD či komunistov a ľuďom, čo protestujú na Václavskom námestí. Jednoducho všetkým, ktorí sú odporcami Severoatla­ntickej aliancie. Akosi však pozabudol na to, že Česká republika má zahraničný­ch spojencov a je tu veľká časť českej verejnosti, ktorá bude jeho odmietanie dodržiavan­ia článku 5 NATO považovať za veľký problém,“doplnil Pehe.

Ak by som bol prezidento­m, tak by som inicioval rokovania o mieri na Ukrajine.

Andrej Babiš

PLUSY:

Skúsenosti z politiky

Kontakty vo svete

Schopnosť osloviť voličov

MÍNUSY:

Populizmus a útočné vystupovan­ie

Kauzy ako Čapí hnízdo

Pochybnost­i o minulosti v KSČ

 ?? ?? Andrej Babiš zaostal v prvom kole za Petrom Pavlom o necelého pol percenta.
FOTO: REUTERS
Andrej Babiš zaostal v prvom kole za Petrom Pavlom o necelého pol percenta. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia