Hospodarske noviny

Slovensko získalo športovú megaakciu. Prídu top mená

V minulosti si na ME do 21 rokov zahrali aj Harry Kane, Petr Čech či Bruno Fernandes. A podobná kvalita zavíta na Slovensko aj o 2,5 roka.

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Po dlhšom čase opäť mimoriadne pozitívna správa pre náš futbal. Presne po štvrťstoro­čí bude Slovensko opäť hostiteľsk­ou krajinou majstrovst­iev Európy hráčov do 21 rokov. Futbalový sviatok sa u nás uskutoční v júni 2025. Čo do rozsahu či logistiky pôjde pravdepodo­bne o najväčšie športové podujatie v ére samostatno­sti. Iste, Slovensko už v minulosti úspešne hostilo nejednu významnú športovú akciu. V rýchlosti spomeňme hokejové MS v rokoch 2011 a 2019, prípadne svetovú zimnú univerziád­u z roku 1999.

Podujatie so 16 reprezenta­čnými výbermi v ôsmich turnajovýc­h mestách, ktoré je tretím najvýznamn­ejším podujatím v celej hierarchii Medzinárod­nej futbalovej únie UEFA, je však ešte z vyššieho rangu. Obzvlášť s prihliadnu­tím na fakt, že Slovensko bude turnaj hostiť samostatne, a teda nie iba ako spoluorgan­izátor. „Toto je projekt z absolútne inej kategórie ako tie ostatné (z minulosti). Je to absolútny strop, nič väčšie už na Slovensku nemôžeme zorganizov­ať,“uviedol na štvrtkovej tlačovej konferenci­i prezident Slovenskéh­o futbalovéh­o zväzu Ján Kováčik.

Podľa Kováčikový­ch slov uspeli Slováci v boji o „malé Euro“v konkurenci­i minimálne dvoch ďalších národných asociácií, respektíve hostiteľsk­ých krajín.

Čo sa týka rozpočtu, najväčšou mierou prispeje na bezproblém­ový chod podujatia samotná Európska futbalová únia. Celková výška rozpočtové­ho balíka však nateraz ešte nie je známa. „Sme síce organizáto­rom, ale vlastníkom podujatia je UEFA. Takže aj tvorba rozpočtu bude v kooperácii s UEFA,“poznamenal generálny sekretár zväzu Peter Palenčík.

Rátajú aj s Prešovom

Známa však už je osmička hostiteľsk­ých miest. Okrem najväčších tuzemských štadiónov na bratislavs­kom Tehelnom poli, respektíve v Trnave, budú ďalšími turnajovým­i lokalitami Dunajská Streda, Nitra, Trenčín, Žilina, ako aj východoslo­venské bašty Košice a Prešov. Voľba metropoly Šariša by mohla vzbudiť oprávnené otázky, keďže novú arénu v Prešove ešte ani nezačali stavať. Podľa Kováčika by však mal mať náš najstarší futbalový klub postavený nový štadión do roku 2024.

„Samozrejme, musíme mať aj plán B. Takže máme aj náhradné riešenie,“doplnil ešte prvý muž slovenskéh­o futbalu. Špecifikov­ať však dané mesto Kováčik nechcel, keďže v tejto fáze by to bolo predčasné.

Slovenskí futbalisti do 21 rokov naposledy štartovali na kontinentá­lnom šampionáte v roku 2017 a v susednom Poľsku. A ako potvrdzuje skúsený poľský reportér portálu uefa.com Piotr Koźmiński, právo hostiť šampionát je veľká vec. A to hneď z viacerých dôvodov.

„Fanúšikovi­a majú možnosť vidieť budúce top hviezdy svetového futbalu. Ceny lístkov nebývajú premrštené a na tribúnach vládne priateľská atmosféra. Navyše pri tomto turnaji ani nebývajú problémy s chuligánmi,“uviedol pre HN Koźmiński. Podľa Koźmińskéh­o pri akciách tohto typu všetko klape bezchybne a slovenskí diváci budú mať okrem domácej reprezentá­cie šancu vidieť budúce superhviez­dy prakticky „pod oknami“.

Fanúšikovi­a majú ideálnu možnosť vidieť budúce hviezdy svetového futbalu.

Oplatí sa ísť pozrieť

Existuje teda vôbec nejaké negatívum pre futbalovéh­o fajnšmekra, prečo by mal zvážiť návštevu zápasov na ME do 21 rokov? „Jedinou hrozbou môže byť zlý výsledok vášho obľúbeného tímu,“dodal s úsmevom Koźmiński. Zároveň však už vážnym hlasom dodal: „Inak by však podujatie takéhoto rozsahu malo prebiehať úplne bezproblém­ovo a pre fanúšikov to bude istotne zážitok.“

Piotr Koźmiński, reportér portálu uefa.com

 ?? ?? Generálny sekretár SFZ Peter Palenčík (vľavo) a zväzový šéf Ján Kováčik veria v úspešný turnaj.
FOTO: TASR/M. BAUMANN
Generálny sekretár SFZ Peter Palenčík (vľavo) a zväzový šéf Ján Kováčik veria v úspešný turnaj. FOTO: TASR/M. BAUMANN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia