Hospodarske noviny

So závodom v Žiline má Soul veľké plány

Slovenská fabrika sa má podieľať na skokových predajoch juhokórejs­kého giganta. Z výroby čoskoro vypadnú spaľovacie motory.

- Róbert Turza robert.turza@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Slovenská Kia je dlhodobo esom v rukáve svojej matky v kórejskom Soule. Báza v Tepličke nad Váhom je totiž jedinou výrobnou prevádzkou značky v Európe a od jej výkonu a kondície sa do veľkej miery odvíja aj jej trhový podiel a celkový predaj na starom kontinente. Je preto logické, že sa práve na severe našej krajiny vyrábajú modely, po ktorých je v európskom priestore najväčší hlad. Ide o SUV Sportage a model Ceed v rôznych karosársky­ch vyhotoveni­ach. Nie je však tajomstvom, že nastanú pomerne citeľné zmeny. Ich predzvesťo­u je silnejúci tlak na elektrifik­áciu a znižovanie emisií. To sa výrobcovi, mimochodom, pomerne darí. Pred dvomi rokmi totiž z jeho výrobných liniek zišlo jedno elektrifik­ované vozidlo z desiatich. To sa však zmenilo, „Vlani bolo približne 30 percent u nás vyprodukov­aných vozidiel elektrifik­ovaných,“konštatuje Roman Kraľovansk­ý, viceprezid­ent divízie Výroba s tým, že významnému nárastu dopytu po hybridných verziách pohonu mal pomôcť najmä príchod najnovšej generácie modelu Sportage. Z výroby čoskoro úplne vypadnú spaľovacie motory. Fabrika totiž stojí pred kľúčovým rokom, v ktorom sa očakáva nárast predajov a príprava na príchod elektromob­ilov, ktoré sú už na dohľad.

Tlak na vyšší predaj

V posledných dvoch rokoch bolo od štartu čipovej krízy o žilinskej Kii počuť pomerne málo. To bolo pre výrobcu, paradoxne, dobré znamenie. Jeho konkurenci­a sa v tomto období extrémne trápila najmä s nedostatko­m polovodičo­v či komponento­v z Ukrajiny. To do veľkej miery oslabilo tradičných konkurento­v, ako napríklad Volkswagen, Škoda, Peugeot a mnoho ďalších. Naopak, ázijská konkurenci­a ukázala aj napriek globalizov­anému svetu svoju silu plynúcu z jej pozadia. Výrobcovia ako Kia, sesterská značka s výrobou v českých Nošoviciac­h Hyundai či japonská Toyota totiž dosahovali rekordné predaje. Hyundai dokonca u nás dokázal obsadiť pozíciu trhovej dvojky a zosadiť z trónu najpredáva­nejšieho vozidla dlhoročný bestseller Škoda Fabia. V objeme predajov ho porazil vďaka modelu i30, ktorý je dvojičkou žilinského Ceedu. Kia zas v oblasti predajov osobných vozidiel na Slovensku obsadila tretiu priečku s trhovým podielom presahujúc­im 11 percent. Aj napriek tomu, že ide o nespochybn­iteľný úspech, je verejným tajomstvom, že správanie spotrebite­ľov v ostatnom období ovplyvňova­la dostupnosť produktov. Inak povedané, kupovali autá, ktoré boli k dispozícii, čo sa úplne nemuselo zhodovať s tým, po čom skutočne túžili. „Dnešný trh je mimoriadne zdeformova­ný. Zákazník uprednostn­í dostupnosť pred vlastnými preferenci­ami. Inými slovami, siahne po tom, čo je na trhu,“vymenúva Michal Karpat z motoristic­kého portálu Autožurnál. To dáva značke Kia aj ďalším priestor nadýchnuť sa, zosilnieť a pripraviť sa na ďalší významný krok. Kórejská matka sa netají tým, že má v pláne zo Žiliny vybudovať významného producenta elektromob­ilov, na čo sa bude musieť začať prispôsobo­vať. O tom, že konvenčné pohony čoskoro vystriedaj­ú batériové vozidlá, je podľa všetkého už rozhodnuté.

Priestor pre nádych

Otázne dnes už je len kedy. O tom, že Kia v Žiline bude v budúcnosti produkovať elektromob­il podobný modelu Ceed, sa vyjadril už pred štyrmi rokmi európsky šéf značky Emilio Herrera. To o rok neskôr potvrdil aj šéf slovenskej výrobnej prevádzky Kyongjae Lee, podľa ktorého by mala byť produkcia tohto modelu spustená už budúci rok. To však zrejme nebude ani zďaleka všetko. Už koncom minulého roka totiž kórejské médiá informoval­i, že práve Žilina má pre matku v Soule zohrávať kľúčovú úlohu pri prechode na elektromob­ilitu. Výsledkom má byť už o dva roky okrem spomínanéh­o elektromob­ilu aj stredne veľké vozidlo špeciálne určené pre európsky trh. Očakávať tak zrejme môžeme ekvivalent modelu Sportage a v hre je aj príchod ďalšieho. Hyundai totiž už viackrát uviedol, že plánuje malý elektromob­il s cenou štartujúco­u na 20 tisíckach eur. Ak by takýto model prišiel do Nošovíc, rozhodne by sa jeho vyhotoveni­e pod značkou Kia objavilo aj u nás. Žilina pritom už v minulosti tri modely súčasne vyrábala, okrem modelu Ceed a Sportage z jej liniek schádzal aj model Venga.

Veľké zmeny

Posledný strategick­ý plán Kie je predstaviť celkovo do roku 2027 až 14 elektromob­ilov. Kia EV6 je už v predaji, príchod ďalších EV9 či EV4 sa očakáva. Celkovo majú byť predstaven­é zhruba dva modely ročne. V budúcom roku sa najväčších zmien dočká slovenská báza Volkswagen­u. Takto o rok by mali z jeho výrobných liniek schádzať modely Passat a Superb. Okrem toho sa šepká o príchode najluxusne­jšieho modelu Audi Q9. Rozuzliť sa môže situácia v trnavskej automobilk­e Stellantis. V jej prípade nie je jasné, ktoré produkty v portfóliu pribudnú a ktoré ubudnú. Nitriansky Jaguar Land Rover sa má naďalej zamerať na svoju vlajkovú loď Defender. Otáznik visí nad modelom Discovery.

 ?? ?? Elektromob­ily majú byť novou výzvou pre slovenskú prevádzku.
FOTO: Hn/radoslav Petrík
Elektromob­ily majú byť novou výzvou pre slovenskú prevádzku. FOTO: Hn/radoslav Petrík
 ?? ?? Kia upravuje svoje plány.
FOTO: HN/PETER Mayer
Kia upravuje svoje plány. FOTO: HN/PETER Mayer

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia