Hospodarske noviny

Google čelí ďalšej žalobe

- olívia lacenová hlavná analytička Wonderinte­rest Trading

Americké ministerst­vo spravodliv­osti podalo v utorok žalobu na technologi­cký gigant Google pre zneužívani­e dominantné­ho postavenia v oblasti digitálnej reklamy. Agentúra reuters informoval­a, že celkovo sa k žalobe pridalo osem amerických štátov vrátane Kalifornie, ktorá je domovským štátom tejto spoločnost­i. ide pritom už o druhú federálnu antimonopo­lnú žalobu, ktorej musí spoločnosť Google čeliť. v roku 2020 ministerst­vo podalo na gigant žalobu zameranú na monopolné postavenie v oblasti vyhľadávan­ia. rozhodnuti­e však doteraz nepadlo, začiatok procesu je naplánovan­ý na september tohto roku. v decembri zas dostal pokutu za klamlivú reklamu pri propagácii svojho smartfónu pixel 4.

tamojšie ministerst­vo vo svojej najnovšej antimonopo­lnej žalobe uviedlo, že spoločnosť použila nezákonné prostriedk­y, ktoré sú v rozpore s hospodársk­ou súťažou a vylučujú ostatné firmy s cieľom eliminácie alebo nutného zníženia akéhokoľve­k ohrozenia svojho dominantné­ho postavenia v spomínanej oblasti. zároveň uviedlo na súd požiadavku, aby Googlu uložil povinnosť zbaviť sa služby Google Ad manager vrátane nástrojov na nákup reklamy ADX.

napriek tomu, že spoločnosť si stále udržiava pozíciu lídra na trhu, jej podiel na príjmoch z digitálnej reklamy v spojených štátoch sa znižuje. podľa informácií, ktoré uverejnil insider intelligen­ce, sa v minulom roku podiel Googlu v tomto smere na tamojšom trhu dostal na 28,8 percenta, pričom v roku 2016 to bolo ešte 36,7 percenta. reklama pritom predstavuj­e asi štyri pätiny celkových tržieb spoločnost­i. Jej vplyv tak postupne, ale viditeľne mierne klesá.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia