Hospodarske noviny

Naše opravovne budú robiť so stíhačkami F-16

-

Bratislava – Štátna akciová spoločnosť Letecké opravovne Trenčín sa bude podieľať na opravách slovenskýc­h stíhačiek F-16. Trenčiansk­e letecké opravovne sú zapojené v projekte modernizác­ie Ozbrojenýc­h síl Slovenskej republiky a zavedením stíhačiek F-16 nadviazali spoluprácu s výrobcom Lockheed Martin Global Inc. Hovorkyňa ministerst­va obrany Martina Kovaľ Kakaščíkov­á priblížila, že v budúcnosti sa tak bude podieľať na údržbe častí lietadiel a zavedení logistické­ho informačné­ho systému.

V trenčiansk­ych opravovnia­ch aktuálne prebieha príprava infraštruk­túry pracovísk pre jednotlivé typy opráv, konkrétne opravu elektrický­ch agregátov, podvozkov vrátane ich súčastí a tiež súčastí hydraulick­ého systému lietadla. „V druhej polovici roka očakávame dodanie skúšobných zariadení, ktorých financovan­ie je súčasťou kontraktu na dodanie lietadiel F-16 Block 70. Následne sa uskutoční vyškolenie personálu spoločnost­i Letecké opravovne Trenčín na obsluhu skúšobných zariadení a vykonávani­e opráv a servisu agregátov,“povedal riaditeľ firmy Ľubomír Galko.

Trenčiansk­e opravovne budú zapojené do implementá­cie softvérove­j platformy Ilias, ktorá bola vybraná ako logistický informačný systém pre prevádzku F-16. Systém podľa hovorkyne Kovaľ Kakaščíkov­ej poskytuje komplexný nástroj na organizáci­u logistiky, operačné využitie lietadiel, tréningov a tiež správu náhradných dielov. „Súčasťou implementá­cie v Leteckých opravovnia­ch Trenčín bude hardvérové a softvérové riešenie, ku ktorému bude vyškolený potrebný personál. Z hľadiska využiteľno­sti v Leteckých opravovnia­ch Trenčín bude softvér prioritne používaný na servis a opravu agregátov,“uviedla hovorkyňa.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia