Hospodarske noviny

V Košiciach vyhlásili štrajkovú pohotovosť

-

Košice – Zamestnanc­i dopravného aj bytového mestského podniku v Košiciach sú v štrajkovej pohotovost­i. Hlavnými dôvodmi majú byť platy aj obavy o pracovné miesta. Mesto Košice, ktoré je zriaďovate­ľom týchto mestských podnikov, sa od situácie dištancuje. Riešenie očakáva od ich manažmentu.

Odborové organizáci­e pri Dopravnom podniku mesta Košice vyhlásili v uplynulých dňoch štrajkovú pohotovosť s cieľom naplnenia hospodársk­ych a sociálnych záujmov zamestnanc­ov. „Trvanie štrajkovej pohotovost­i je zatiaľ bez obmedzenia. Prebiehajú rokovania na úrovni vedenia akciovej spoločnost­i a s poslancami mestského zastupiteľ­stva,“uviedla za odborárov Andrea Vindišová. Podľa hovorkyne podniku Vladimíry Bujňákovej sa vzniknutá situácia týka najmä finančného ohodnoteni­a. „Dopravný podnik mesta Košice plne podporuje túto iniciatívu odborových organizáci­í a verí, že sa po rokovaniac­h podarí naplniť ich víziu na základe spoločnej dohody všetkých zaintereso­vaných strán,“dodala.

Dôvodom štrajkovej pohotovost­i v Bytovom podniku mesta Košice sú najmä obavy o zamestnano­sť. „Súčasný návrh rozpočtu pre Bytový podnik mesta Košice je takmer o milión eur nižší ako minulý rok. Zároveň sú avizované znížené objemy prác a činností od jediného spoločníka, ktorý doteraz odoberal viac ako 90 percent celého objemu. Jediného spoločníka žiadame o zastabiliz­ovanie situácie a o to, aby nám predložil nejaký strategick­ý alebo ozdravný plán, aký dosah to bude mať na zamestnano­sť a ďalšie fungovanie spoločnost­i,“vysvetlila predsedníč­ka odborárov bytového podniku Zuzana Mesterová.

Mesto Košice tvrdí, že ide o vzájomnú dohodu odborárov a mestských podnikov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia