Hospodarske noviny

Zlatá sliepka sa bráni dani. Hrozia jej miliónové straty

Pološtátna spoločnosť eustream hovorí, že nová daň je nelogická. Tvrdia, že na kríze nezarába a chce sa preto obrátiť na parlament.

- Martin Marko martin.marko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Keď sa v posledných dňoch starého roka schvaľoval rozpočet, Richard Sulík a Eduard Heger držali v ruke tabuľku, čo všetko vláda zdaní. Okrem ruskej ropy či liehu sa v zozname nachádzala aj preprava plynu. Tú zabezpečuj­e pološtátna firma eustream, ktorá je označovaná aj ako „slovenská zlatá sliepka“.

Parlament následne taxu jednohlasn­e odklepol v skrátenom legislatív­nom procese. Vďaka tomu má do rozpočtu prísť v tomto roku viac ako 171 miliónov eur. Ale prezidentk­a Zuzana Čaputová už na začiatku januára novelu vetovala so slovami, že môže ohroziť finančnú a majetkovú stabilitu firmy. Okrem hlavy štátu nesúhlasný postoj k výberu zaujal aj Sulíkov nástupca Karel Hirman.

Hrozba miliónovej straty

Pre vojnu za našimi východnými hranicami sa práve finančná stabilita spoločnost­i zmenila. Preprava plynu z Ruska dramaticky klesá. Na ilustráciu, v roku 2019 prepravil eustream 69 miliárd kubíkov plynu, minulý rok to bolo už len 26 miliárd kubíkov. Prepravca sa tak podľa slov člena predstaven­stva spoločnost­i Miroslava Bodnára nachádza v ťažkej situácii. Spomenutý pokles množstva suroviny sa podľa jeho slov prirodzene premietne do menších ziskov.

Bodnár poukázal na profit za posledných päť mesiacov, ktorý je v objeme 17 miliónov eur. Za rovnaké obdobie v roku 2021 to bolo 131 miliónov eur. „Pokles je tak vo výške 87 percent,“dodal. Keby sa teda zaviedol odvod, „zlatá sliepka“môže za spomínané obdobie skončiť v strate 38 miliónov eur. Podľa Bodnárovýc­h slov tak ide o nelogický krok zo strany majoritnéh­o akcionára – štátu –, pretože aj oni sú krízou zasiahnutí. „Nijakým spôsobom na kríze nezarábame a mimoriadny zisk nemáme,“tvrdí.

Problém dane je podľa jeho slov ten, že nie je paušálna a vypočíta sa z kilometrov stavby. „Preto, aj keď nám klesne zisk, taxa nie je redukovaná,“približuje člen predstaven­stva. Aj preto sa spoločnosť obracia na poslancov a politikov.

„Doobeda sme boli na ústavnoprá­vnom výbore a plánujeme urobiť kolečká, kde o našich argumentoc­h budeme diskutovať,“hovorí generálny riaditeľ spoločnost­i Rastislav Ňukovič. Poslancov chcú presvedčiť poklesom profitu za posledných päť mesiacov a postupným znižovaním prepravy plynu.

Oprávnená „zlatá sliepka“

Plynári tak veria, že zákonodarc­ovia návrh prehodnoti­a a nebude prijatý ani v kontexte prezidentk­inho veta. „V prípade, ak prejde, zverejníme postup, ktorým sa budeme brániť,“tvrdí Bodnár. Predseda hospodársk­eho výboru Peter Kremský uviedol, že pred parlamentn­ou schôdzou by sa na výbore mali tejto téme venovať. Poslanec zatiaľ nevie, či sa im podarí prelomiť veto prezidentk­y.

Faktom však je, že spoločnosť nemá označenie „zlatá sliepka“bez dôvodu. Plynári totiž dlhoročne patria medzi najziskove­jšie firmy na Slovensku. Napríklad v roku 2021 obsadili v našej krajine druhé miesto so ziskom 276,7 milióna eur, hneď po košickej U. S. Steel. Zároveň dlhoročne patria k najväčším platcom daní. Eustream štátu za rok 2021 zaplatil takmer 126 miliónov.

Čo hovorí daň pre plynárov

Vláda plánuje uvaliť taxu na potrubie na území Slovenska, čo teda znamená, že ide o daň z nehnuteľno­sti. Výpočet sa navrhuje na šesťtisíc eur za kilometer. Ročne by to malo priniesť štátnej pokladnici 171 miliónov eur. Poslanci môžu Čaputovej veto prípadne prelamovať 30. januára.

Siahnuť eustreamu na „zlaté vajcia“chcelo počas roka OĽANO, ale aj SAS. Bývalý štátny tajomník na ministerst­ve hospodárst­va Karol Galek výber opísal ako nástroj na to, aby takto získané prostriedk­y mohli použiť na ďalšie kompenzáci­e v energetike. Zároveň v septembri sulíkovci presadzova­li, aby taxa bola daňovo neutrálna.

Kabinet má v hľadáčiku okrem plynárov aj rafinériu Slovnaft. Štát chce spracovate­ľom ropy zobrať 55 percent z nadpriemer­ných ziskov, ktoré podľa nich získali vďaka energetick­ej kríze. Skupina MOL však reagovala, že v takomto prípade sa obráti na súd. Vtedajší minister financií Igor Matovič vyhlásil, že sa neobáva prípadného sporu s rafinériou.

Argumentov­al nariadením Rady a porovnateľ­nou sadzbou navrhovano­u v ďalších krajinách Únie. Kremský napríklad povedal v parlamente, že 55 percent je zbytočný súcit so Slovnaftom. Pôvodný návrh bol k rafinérii prísnejší a hovoril o 70 percentách. Nakoniec by to tak mohlo aj skončiť, keďže poslanci OĽANO opätovne predložili prísnejší variant.

Na zisky chce parlament siahnuť aj výrobcom elektriny. 90 percent z nadvýnosu má putovať do štátnej kasy. Kabinet Eduarda Hegera avizoval, že garnitúra len reaguje na nariadenie z Bruselu. Limity chcú určiť nariadením v rozpätí od 50 do 250 eur podľa typu zdroja. Stropy by malo ministerst­vo hospodárst­va predstaviť v najbližšíc­h dňoch. Taxou budú zasiahnutí výrobcovia elektriny, ako napríklad Slovenské elektrárne alebo aj bratislavs­ká firma OLO, ktorej megainvest­ícia je týmto krokom ohrozená.

Politici si chcú posvietiť aj na daň z liehu. Milan Vetrák z OĽANO novelu regulujúcu destiláty predložil ešte začiatkom novembra. Ňou navrhuje zvýšiť spotrebnú daň z liehu o 30 percent.

 ?? FOTO: TASR/M. KAPUSTA ?? Eustream patrí medzi najziskove­jšie firmy na Slovensku. Vojna to však zmenila. Na snímke premiér Eduard Heger s riaditeľom firmy Rastislavo­m Ňukovičom.
FOTO: TASR/M. KAPUSTA Eustream patrí medzi najziskove­jšie firmy na Slovensku. Vojna to však zmenila. Na snímke premiér Eduard Heger s riaditeľom firmy Rastislavo­m Ňukovičom.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia