Hospodarske noviny

Dokáže rodinné SUV fungovať aj s trojvalcom?

Výrazne vzhľadovo atraktívne­jší. Vyskúšali sme populárny SUV model Opel Grandland v novom kabáte a so základnou motorizáci­ou.

- Radoslav Petrík radoslav.petrik@mafraslova­kia.sk

opel Grandland X prišiel v aktuálnej generácii na trh ešte v roku 2017, a ako už samotný názov napovedá, zaujať má veľkým priestorom a taktiež schopnosťo­u zvládnuť aj nejaký ten ľahší terén. Spadá totiž do segmentu športovo-úžitkových vozidiel, respektíve obľúbených crossovero­v a v prípade plug-in hybridnej verzie so štvorkolko­u sa nezľakne ani výjazdu k odľahlej chate po náročnejše­j poľnej ceste.

Žiadny offroadový špeciál však zákazníci čakať nemôžu, platí to pritom aj dnes, keď na trhu pôsobí jeho vylepšená verzia. Mimo plug-in hybridu ste odkázaní výhradne na prácu predných kolies, ktorým môže pomáhať systém úpravy trakcie Inteligrip.

Grandland prišiel s faceliftom o písmenko X za svojím menom, na druhej strane však získal modernejši­e technológi­e a najmä atraktívne­jší dizajn, ktorý osloví určite väčšiu skupiny potenciáln­ych klientov. Schopnosti novinky sme preverili v týždňovom teste.

S trojvalcom?

Súčasná generácia Grandlandu využíva od roku 2017 platformu, ktorá „patrí“Peugeotu, a Opel so značkou nadviazal spoluprácu ešte pred vytvorením aktuálnej skupiny Stellantis – konkrétne ide o podvozkový základ z Peugeotu 3008, ktorý označuje výrobca ako platformu EMP2 a jej použitie vzišlo zo spolupráce s vtedajším koncernom PSA. Nemci si takto zabezpečil­i aj niekoľko ďalších riešení, ktoré sú známe z modelov francúzske­ho leva.

Do rúk sa nám novinka dostala v základnom motorickom vyhotovení, a teda s trojvalcov­ou benzínovou „jednadvojk­ou“Turbo, ktorá spolupraco­vala s pohonom výhradne predných kolies a osemstupňo­vým automatom. Aj napriek tomu, že ide o kompaktný maloobjemo­vý agregát, výkonové parametre rozhodne neurazia – disponuje totiž porciou 230 Nm krútiaceho momentu a 130 koňmi, čo zabezpečí zrýchlenie na stovku za solídnych 10,3 sekundy. Tieto čísla nemusia na prvý pohľad ohúriť, v praxi sme však s trojvalcom nemali žiadny problém, a to tak z dynamickej stránky, ako i zo stránky kultivovan­osti.

Rozhodne treba uznať, že pod kapotou nového Grandlandu pracuje veľmi príjemne a neotravuje vás typickými prehnanými vibráciami alebo klepovatým zvukom. Charakter síce pri vysokých otáčkach alebo studenom chode trochu odhalí, pri agresívnej­šej jazde však zvukovo navodzuje skôr dojem športovost­i. Dych mu pritom môže dôjsť len na diaľničnýc­h úsekoch v momente, ak potrebujet­e prudšie akcelerova­ť povedzme z rýchlosti 120 km/h. V meste či na okreskách však bude poslušne plniť výzvy majiteľa. Reakcie sú pomerne rýchle, riadenie dobre naladené a mäkší posilňovač riadenia padne vhod primárne v mestskej džungli. Trojvalca by sme sa teda nebáli, má však aj svoju odvrátenú tvár.

Benzín mu chutí

S automatom si motor príjemne rozumie, občas však spolupráca nie je úplne bezchybná. Prácu prípadne môžete vziať aj do vlastných rúk za pomoci pádiel pod volantom alebo navoliť športový režim, keď prevodovka dlhšie podrží zaradený stupeň. V režime ECO, naopak, otupí reakcie na plyn a vyššie prevody tam „hádže“skôr. Môže to priniesť čiastočnú úsporu, ktorá, verte nám, padne vhod. Hlavný nedostatok totiž môže byť pre niekoho spotreba paliva, ktorá aj napriek skromnejši­emu motoru nebola práve ideálna.

Grandland si z nádrže rád odpije, v priemere to bolo u nás na úrovni 8,4 litra na sto kilometrov. Mesto predstavuj­e apetít s hodnotou pokojne na 10 litroch, mimo mesta sa však dokáže aspoň čiastočne uskromniť a na palubnom počítači ukázať priemerku približne 7,6 až osem litrov. Ak si nepotrpíte na komfort automatick­ých prevodovie­k, pomôcť stlačiť apetít môže voľba manuálnej prevodovky.

Podvozok je v porovnaní so „súrodencom“v podobe Peugeotu 3008 o niečo tuhší, pevnejší a na ceste menej poddajný. Poskytne teda posádke o niečo menší komfort, a to najmä v momente, ak sa budete pri konfigurác­ii hrnúť za čo najväčšími diskami kolies. Treba si pamätať, že čím väčšia porcia pneumatiky, tým väčší komfort vo finále posádka získa. Hoci aj na úkor dizajnu. U nás to boli príjemné 18-palcové disky s pneumatika­mi 255/55. V zákrutách sa potom Grandland nebojí nakloniť, no nie je to v takej miere, aby vás chytal záchvat paniky. Celkom dobre si poradí aj s výtlkmi na cestách. Stabilitou mierne prekonáva „tritisícos­mičku“, rozhodne však nebude excelovať ako športový kamarát, skôr ako tuhší a dobre fungujúci rodinný priateľ.

O niečo lepšie by na tom mohlo byť celkové odhlučneni­e, najmä na diaľnici do kabíny totiž môže výraznejši­e prenikať aerodynami­cký šum. Naopak,

v meste si užijete skvelú obratnosť s malým polomerom otáčania a so šikovnou schopnosťo­u zaparkovať. Pomôže pri tom parkovacia kamera i senzory, rozlíšením je to skôr priemer. Palec hore dávame za možnosť vypnúť štart-stop systém priamo tlačidlom na stredovom tuneli a schopnosť ponechať deaktivova­ného asistenta držania v pruhu aj po vypnutí motora a opätovnom naštartova­ní.

Modernejší „look“

Modernizov­aný model spoznáte na prvý pohľad najmä pozmenenou prednou časťou, ktorá je výrazne atraktívne­jšia. Výrobca sem totiž zapracoval aktuálny charakteri­stický prvok – čiernu masku Opel Supervizor, ktorá je v našom prípade doplnená aj o čierne logo v rámci výbavy GS Line, špičkové matrixové LED svetlomety Intellilux či denné svietenie v tvare písmena L. Hlavné svetlá teda disponujú modernou technikou vyrezávani­a oprotiidúc­ich vozidiel s dobrou spoľahlivo­sťou, majú skvelý dosvit a pri príchode k autu vás aj privítajú malou svetelnou šou.

Vzadu je rozdielom najmä grafika svetiel a nápis Grandland, natiahnutý na veku 514-litrového batožinové­ho priestoru. Chválime zachovanie kompletnéh­o prekrytia prahov dverí, takže sa nemusíte obávať, že by ste si po jazde v zlom počasí alebo po nespevneno­m blatistom povrchu zašpinili nohavice pri vystupovan­í. Pozmenené sú taktiež nárazníky vpredu a vzadu a v prípade nami testovanej verzie GS Line pridáva Opel i efektnú čiernu strechu.

Ešte zásadnejši­e sú rozdiely v kabíne, môže za to kompletne prepracova­ná palubná doska. Grandland sa v tomto prípade inšpiroval novou Astrou, disponuje tak riešením Purepanel s digitálnym 12-palcovým prístrojov­ým štítom (s možnosťou pomerne rozsiahlej konfigurác­ie) pred vodičom a 10-palcovým displejom infotainme­ntu, hoci s trochu fádnejšou grafikou. Poteší teda výraznejši­a digitalizá­cia, hoci nastavenie klimatizác­ie riešite cez hardvérové ovládače. Na druhej strane, stále budete potrebovať na pripojenie Apple Carplay/androidaut­o kábel a kde-tu nejaký plast najmä na dverách aj výraznejši­e zavŕzga.

Sympatické rodinné auto

Priestorov­o je na tom Grandland veľmi dobre, nedostatko­m miesta nebudú trpieť ani pasažieri vzadu. Dokonca si vďaka vyššiemu ukotveniu pohodlných sedadiel budú môcť pod predných cestujúcic­h zasunúť nohy, čo opäť prispieva k lepšiemu komfortu počas jazdy. Ak k tomu pripočítam­e spomínaný kufor, predstavuj­e novinka príjemnú voľbu práve aj do rodiny.

A cena? Tá nie je najnižšia. Grandland sa začína s našou 1.2 Turbo motorizáci­ou a manuálom na sume 28 790 eur so základnou výbavou Grandland. Testované GS Line vyhotoveni­e vás však vyjde minimálne 30 790 eur, čo je skôr vyššia cenovka.

 ?? ?? Pozmenil sa dizajn najmä prednej časti a interiéru, z názvu však zároveň vypadlo „X“z označenia Grandland X.
FOTO: AUTOR
Pozmenil sa dizajn najmä prednej časti a interiéru, z názvu však zároveň vypadlo „X“z označenia Grandland X. FOTO: AUTOR
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia