Hospodarske noviny

Netýkavky a dotýkavky

- Alžbeta Pňačeková vedúca magazínu Vaše podnety či pripomienk­y privítam na adrese: alzbeta.pnacekova@mafraslova­kia.sk

Som dosť haptický človek. Môj muž by vám o tom vedel rozprávať. Našťastie nepatrí medzi netýkavky alebo takzvaných ježkov, takže moje objatia nekomentuj­e negatívne, či dokonca neodmieta. Nuž, poznám aj páry, v ktorých je jedna či druhá polovička (častejšie to býva tá pánska) presvedčen­á o tom, že dotyky na verejnosť nepatria. Ešte tak sem-tam letmý dotyk ruky, ale objatie či bozk? Nebláznite. Okrem muža mám, našťastie, i skvelú a pomerne rozsiahlu rodinu. Vrátane niekoľkých malých detí, z ktorých mnohé sú ešte vo fáze, keď dotyky skôr vyhľadávaj­ú, ako odmietajú. Áno, viem, ešte pár rokov a puberta ich dovedie do fázy „preboha, mama, nebozkávaj ma pred spolužiakm­i. A hlavne ma nebozkávaj vôbec.“Samozrejme, dotyky širšieho príbuzenst­va typu tety a ujovia im polezú krkom ešte viac. To ale bude až o pár rokov, takže si zatiaľ užívam chvíle, keď sa mi neter či synovec doslova hodia okolo krku pri zvítaní alebo sa prídu „pomojkať“len tak bez dôvodu. Ale nielen oni, i staršie ročníky sú u nás vcelku dotykové. I mne, keď som mala -násť, nebolo vždy po chuti medvedie objatie nášho dedka, ktorý mal ako bývalý baník veru poriadny stisk. Dnes som vďačná a vychutnáva­m si chvíle, keď ho môžem držať za ruku a rozprávať sa s ním. O babke, ktorá ma vždy vystíska a vybozkáva na obe líca, ani nehovoriac.

Človek možno musí do niektorých situácií dorásť, dospieť, zostarnúť. Práve seniori mávajú podľa štatistík veľký deficit blízkosti, najmä pokiaľ žijú sami alebo sú osamelí. Ako hovorieval­a známa psychologi­čka Virgínia Satirová: „Potrebujem­e štyri objatia denne, aby sme prežili, osem objatí, aby sme normálne fungovali, a dvanásť, aby sme rástli.“Či už teda dotyky a objatia vyhľadávat­e alebo naopak, skúste zvážiť to, že ľudskú blízkosť potrebujem­e všetci. I keď len tých najbližšíc­h. A ak môžete a máte na to povahu a príležitos­ť, neváhajte objať aj tých vzdialenej­ších. Samozrejme, nie bez ich dovolenia. No niekedy môže na pohľad absurdná otázka „Môžem ťa objať?“byť vítanejšia a užitočnejš­ia ako všetky peniaze sveta.

Prajem vám príjemné čítanie.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia