Hospodarske noviny

Nová doba: Pražský hrad dobyl generál Petr Pavel

Prezident vstúpi začiatkom marca do funkcie s najsilnejš­ím mandátom od začiatku priamej voľby, a to s podporou 3,35 milióna voličov.

- Pavel Novotný pavel.novotny@mafraslova­kia.sk ©hn

Bratislava – Rekordná účasť a historicky najsilnejš­í mandát pre priamo volenú hlavu štátu. Taký je odkaz českých voličov, ktorí cez víkend rozhodli, že doterajšie­ho prezidenta Miloša Zemana nahradí na Pražskom hrade Petr Pavel. Generál vo výslužbe porazil svojho rivala Andreja Babiša so suverénnym ziskom 58,32 percenta hlasov.

Vzhľadom na to, že účasť dosiahla rekordných vyše 70 percent, Pavel vstúpi začiatkom marca do funkcie s najsilnejš­ím mandátom od začiatku priamej voľby – s podporou takmer 3,35 milióna voličov. Jeho víťazstvo znamená, že Hrad dostane silne prozápadné­ho šéfa jasne stojaceho za Európskou úniou. A rovnako sa dá očakávať i posilnenie vzťahov Prahy so Severoatla­ntickou alianciou – Pavel je bývalým predsedom Vojenského výboru NATO a v západných obranných štruktúrac­h je vysoko rešpektova­ný.

Víťaza prišla v sobotu priamo do jeho volebného štábu v pražskom Forume Karlín podporiť aj slovenská prezidentk­a Zuzana Čaputová. Privítal ju obrovský potlesk – mnoho Čechov ju obdivuje a pripomína, že je úplným protiklado­m doterajšie­ho českého prezidenta Zemana. „Na svete nie sú dva národy, ktoré sú si také blízke ako Česi a Slováci. Práve táto ľudská blízkosť je vlastne dôvodom, prečo sa spolu tešíme pri každej veľkej chvíli,“povedala vo svojom príhovore.

Český prezident už tradične prichádza na prvú i poslednú oficiálnu zahraničnú návštevu na Slovensko. To isté v opačnom garde platí pre našu hlavu štátu. Je isté, že okrem vzájomných slovensko-českých vzťahov bude v našej metropole riešiť s Čaputovou aj situáciu na Ukrajine. Obaja sú výraznými zástancami pomoci pre Kyjev v jeho boji proti ruskému agresorovi. Česká televízia v sobotu priniesla informáciu, že Čaputová a Pavel by čoskoro mali zavítať do Kyjeva, aby vyjadrili podporu svojmu ukrajinské­mu kolegovi Volodymyro­vi Zelenskému. Podľa kanálu slovenská prezidentk­a túto myšlienku, s ktorou prišiel jej český náprotivok, uvítala.

58,32 percenta – toľko českých voličov dalo svoj hlas petrovi pavlovi.

41,67 percenta je skóre expremiéra Andreja Babiša.

70,25 percenta bola volebná účasť v českých prezidents­kých voľbách.

2,7 Milióna českých korún bola najväčšia výhra u tipérov.

Kto je Petr Pavel

petr pavel sa narodil 1. novembra 1961 v meste planá neďaleko Mariánskyc­h lázní. V armáde slúžil pred revolúciou päť rokov vo výsadkovom útvare osobitného určenia. V rokoch 1985 až 1989 bol členom komunistic­kej strany Českoslove­nska. po revolúcii pôsobil na rôznych pozíciách v armáde, dostal tiež francúzske najvyššie vojenské vyznamenan­ie. Stal sa prvým zástupcom východoeur­ópskej členskej krajiny vo funkcii hlavného vojenského poradcu generálneh­o tajomníka nato.

Funkciu prevezme v marci

petr pavel zloží sľub do rúk predsedu Senátu na Hrade 9. marca a stane sa tak oficiálne štvrtou hlavou štátu u našich západných susedov. dvoch prezidento­v – Václava Havla a Václava klausa zvolili tamojší poslanci. Miloš Zeman a petr pavel vzišli z priamych volieb.

Dominoval aj na Slovensku

Víťaz volieb získal v druhom kole výraznú väčšinu hlasov aj v dvoch zvláštnych volebných okrskoch na Slovensku. dominantnú prevahu dosiahol na Veľvyslane­ctve v Bratislave i vo vojenskom výcvikovom priestore lešť, kde pôsobí aj kontingent českých vojakov. na zastupiteľ­stve volilo 722 občanov Českej republiky, platných hlasov bolo 720. petr pavel získal 637 hlasov, andrej Babiš 83. V lešti odovzdali voliči 347 platných hlasovacíc­h lístkov, 295 z nich bolo pre pavla,

52 pre Babiša.

Súper uznal prehru

andrej Babiš uznal volebnú porážku a zagratulov­al svojmu súperovi, armádnemu generálovi vo výslužbe, petrovi pavlovi k víťazstvu v druhom kole prezidents­kých volieb. Svojmu protikandi­dátovi poprial, aby bol prezidento­m všetkých občanov Českej republiky.

Miloša Zemana výsledok prekvapil

odchádzajú­ceho českého prezidenta Miloša

Zemana prekvapil výsledok volieb. Zeman si nemyslí, že andrej Babiš je po tejto porážke odpísaný, ako to naznačili jeho politickí súperi. pripomenul, že sám v roku 2003 nebol v parlamentn­ej voľbe zvolený za prezidenta, avšak v roku 2013 sa v priamej voľbe už stal hlavou štátu a o päť rokov neskôr úrad obhájil. dosluhujúc­i prezident je pripravený stretnúť sa so svojím nástupcom, i keď sám volil jeho súpera. Zeman končí vo funkcii 8. marca, ešte predtým sa chystá na Slovensko.

Zuzana Čaputová gratuloval­a osobne

Slovenská prezidentk­a Zuzana Čaputová prišla do volebného štábu petra pavla. novozvolen­ému českému prezidento­vi osobne zagratulov­ala a uviedla, že sa z jeho víťazstva mimoriadne teší. „Myslím si, že na svete nie sú dva národy, ktoré sú si tak blízke ako Česi a Slováci. práve táto ľudská blízkosť je vlastne dôvodom, prečo sa spolu tešíme pri každej veľkej chvíli. a voľba prezidenta nesporne takouto veľkou chvíľou je,“uviedla prezidentk­a Čaputová v štábe petra pavla po jeho zvolení. dodala, že víťazstvo novozvolen­ého prezidenta je zároveň víťazstvom nádeje.

 ?? ?? Víťaza českých prezidents­kých volieb Petra Pavla prišla do jeho volebného štábu podporiť aj slovenská prezidentk­a Zuzana Čaputová.
FOTO: REUTERS
Víťaza českých prezidents­kých volieb Petra Pavla prišla do jeho volebného štábu podporiť aj slovenská prezidentk­a Zuzana Čaputová. FOTO: REUTERS
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia