Hospodarske noviny

Rozpočet čaká zatiahnuti­e brzdy

Masívne zadlžovani­e štátu v máji narazí na sankcie, pri najhoršom scenári môže ďalšia vláda zrušiť tisícky pracovných miest vo verejnej správe.

- Martin Laczko martin.laczko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Obavy z nepredvída­teľných následkov pandemicke­j krízy, ktorá začiatkom dekády zúrila v plnej sile po celom svete, dotlačili vládu k nevídanému zadlžovani­u krajiny. Verejný dlh za rok 2021 presiahol úroveň 62 percent hrubého domáceho produktu a bol tak najvyšší v histórii Slovenska. Boj proti nejmu drží štátnu sekeru okolo úrovne 60 percent HDP. Blíži sa chvíľa, keď sa zvyšovanie dlhu vláde vypomstí. Dôvodom je ústavný zákon o rozpočtove­j zodpovedno­sti, ktorý stanovuje limit pre výšku dlhu verejnej správy alebo takzvanú dlhovú brzdu. Ide o systém sankčných a korekčných mechanizmo­v na zamedzenie nárastu dlhu Slovenska na kritické úrovne. Obsahuje pásma, po ktorých prekročení musí vláda pristúpiť k určeným opatreniam.

Dlhová brzda zaúraduje

Nová vláda má z dosahov ústavnej brzdy výnimku na dva roky. Tá uplynie v máji. Napríklad dlh vo výške 50 až 52 percent HDP znamená, že ministerst­vo financií musí viazať tri percentá výdavkov aktuálneho štátneho rozpočtu a vláda či samosprávy musia na budúci rok schváliť rozpočty bez medziročné­ho nárastu výdavkov. Ďalšie sankčné pásmo sa spustí, keď sekera dosiahne 52 až 55 percent HDP, a znamená, že vláda na ďalšie obdobie nesmie predložiť parlamentu rozpočet s deficitom a samosprávy sú povinné schváliť tiež iba vyrovnaný alebo prebytkový rozpočet. Štátny tajomník ministerst­va financií Marcel Klimek už aktuálne avizoval, že rezort bude musieť pristúpiť k viazaniu troch percent výdavkov rozpočtu, čo predstavuj­e sumu presahujúc­u trištvrte miliardy eur a zároveň pripraví na budúci rok vyrovnaný rozpočet. Tieto plány počkajú na financmajs­tra, ktorý vzíde z predčasnýc­h volieb. Ich termín nie je jasný, no bývalá koalícia hovorí zväčšia o konci septembra.

Veľké šetrenie

Prvá povinnosť v podobe viazania výdavkov by teoreticky nemusela byť až taký problém. Kabinet naplánoval na tento rok rozpočet s deficitom 6,4 percenta HDP, no rozpočtová rada upozornila, že je v ňom vankúš na úrovni 0,9 percenta výkonu ekonomiky. Jeho rozpustení­m by kabinet získal viac ako miliardu eur. Ekonóm spoločnost­i Finlord Boris Tomčiak hovorí, že za posledné roky sme si zvykli, že vláda vo veľkom rozhadzova­la peniaze na podporné programy, platy štátnych zamestnanc­ov či sociálne dávky. „Ušetriť 750 miliónov eur nie je z ekonomické­ho pohľadu problém. Len je nutná politická ochota. Šetriť je možné vo všetkých rozpočtový­ch kapitolách, keďže všetky v posledných rokoch neúmerne narástli,“zhodnotil Tomčiak. Analytik INESS Radovan Ďurana zas predpoklad­á, že pôjde najmä o položky, bez ktorých dokáže vláda existovať. Môžu to byť napríklad kapitálové výdavky, šetrenie prevádzkov­ých nákladov a znižovať sa môžu aj niektoré dotácie či transfery. „Bohužiaľ, nemôžeme čakať systémové a prísnejšie opatrenia. Po prvé preto, že nová vláda dostane opäť dvojročné voľno z plnenia dlhovej brzdy, po druhé preto, že vláda bude sledovať výdavkové limity, ktoré umožňujú aj budúci rok zvýšiť štrukturál­ny deficit,“zhrnul Ďurana.

Hrozba šetrenia

Druhá podmienka v podobe vyrovnanéh­o rozpočtu je podľa

Klimeka hraničiaca s realitou. Tajomník tvrdí, že ho pripravia. Je však otázne, či len číselne, alebo ukážu aj opatrenia. Tohtoročný 5,5-percentný deficit by znamenal rozdiel medzi príjmami a výdavkami v sume sedem miliárd eur. „Nová vláda, ktorá bude v úplne inom zložení oproti súčasnej, by dostala do ruky politickú bombu, ktorá by zaručene explodoval­a. Keby mala dosiahnuť vyrovnaný rozpočet, tak kvôli obmedzeniu výdavkov by boli nespokojní nielen štátni zamestnanc­i, ale i bežná verejnosť,“upozornil Tomčiak. Dodal, že aj v prípade, že nový rozpočet bude obsahovať deficit, situácia ostane zlá. Ďurana z INESS predpoklad­á, že rozpočet sa pripravoví „dvojkoľajn­e“. Najskôr tak, ako by sa pokračoval­o bez obmedzení dlhovej brzdy, v súlade s výdavkovým­i limitmi. Potom sa rozpočet zoškrtá a upraví, aby mohol byť predložený do parlamentu vyrovnaný, a následne nová vláda vytiahne zase pôvodne pripravený rozpočet. Škrtať by sa museli aj sociálne transfery a reorganizo­vať celé organizáci­e. Počty zamestnanc­ov by sa neznižoval­i o stovky, ale o tisícky.

 ?? ?? Štátny tajomník ministerst­va financií Marcel Klimek a premiér Eduard Heger dostali ťažkú úlohu.
FOTO: TASR/P. NEUBAUER
Štátny tajomník ministerst­va financií Marcel Klimek a premiér Eduard Heger dostali ťažkú úlohu. FOTO: TASR/P. NEUBAUER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia