Hospodarske noviny

Žiaľ, nemal som šťastie na kolegov

Som presvedčen­ý, že aj bez spájania presiahne SNS päť percent, myslí si o volebnom potenciáli šéf národniaro­v Andrej Danko.

- Nina Janešíková nina.janesikova@mafraslova­kia.sk ©hn

Poslanci schválili novelu Ústavy, ktorá umožní parlamentu skracovať volebné obdobie. Opozícia zmenu nepodporil­a, aj keď bez toho by nebolo možné vyvolať predčasné voľby, po ktorých volá. Rozumiete ich postoju?

Ja som sa k tomu vyjadril, že rešpektuje­m postoj Smeru a Hlasu, ale ja si myslím, že ten zásadný boj sa dnes vedie, aby boli čo najskôr predčasné voľby. Bolo to na hrane, neviem si predstaviť, čo by potom robil aj Smer, aj Hlas, keby neprešla zmena Ústavy. Dnes sa už rokuje o dátume. Verme, že to bude jún, to je reálny termín. Vyzerá to však tak, že všetko speje k tomu, že to bude 30. september. Nech už je to akýkoľvek termín, Slovensko potrebuje nové voľby. Veľa ľudí pochopilo, a vidíme to aj na rôznych prieskumoc­h, že sa v roku 2020 dali oklamať a je potrebné, aby prišla vláda, ktorá bude riešiť skutočné problémy ľudí, pretože to, čo sa tu deje tretí rok, je len pokus – omyl.

Robert Fico hovorí o referende, že poslanci zobrali ľuďom právo podieľať sa na štátnej moci, lebo nemôžu odvolať parlament referendom. S týmto súhlasíte?

Politika je taká, že kto vládne, rozpráva iné ako ten, kto je v opozícii. Poviem to na príklade Igora Matoviča. Pamätáte si, ako chcel referendum s množstvom otázok, keď sa ho pýtali, kam dáva financie pri riadení štátu? Takisto SAS využila referendum. Dokonca OĽANO malo v programe, že zníži kvórum pre referendum. Dnes Robert Fico hovorí toto. Každý, kto vládne, chce dokončiť svoj mandát. Aj keby vláda prišla v zložení Smeru, Hlasu, SNS, tak by sme takisto chceli dovládnuť, veď došlo aj k zmene počas nášho volebného obdobia. Tieto slová vysvetlia oni. Pre mňa je dôležité, že ústavný zákon, ktorý sme chceli presadiť v referende, bol naplnený rozhodnutí­m Národnej rady. Dnes je možné, aby si Národná rada zmenila, skrátila volebné obdobie, a verím, že voľby, ktoré prídu, ľudia zodpovedne rozhodnú.

Referendum ste podporoval­i, no nezachytil­a som veľkú kampaň z vašej strany. Prečo?

Je to trošku nespravodl­ivé, pretože asi ste zachytili naše bilbordy, ktorých bolo po celom Slovensku päťsto. Prvé referendum v roku 2020 rozbehla SNS, mali sme 20-tisíc podpisov, vtedy nás Smer aj Hlas odmietli. Začali sme potom so Smerom a s Hlasom robiť druhé referendum, zastavili sme to naše. Toto tretie sme, samozrejme, podporoval­i aj zberom, aj bilbordovo­u kampaňou, ktorú, verím, diváci vnímali. Takisto som sa vždy vyjadroval, aby ľudia prišli na referendum. Treba si uvedomiť, že Slovenská národná strana za tri roky nemá hlavné médiá ako RTVS alebo iné komerčné médiá. Náš hlas nezaznieva tak silno mediálne ako poslanecký. Keď si však pozriete naše sociálne siete, uvidíte, že sme za referendum bojovali. Považujem ho za úspech. Matematika je ľahká, keď ide 60 percent ľudí na voľby, je to 2,6 milióna ľudí, na referendum prišlo zhruba 1,2 milióna, zhruba 97 percent povedalo áno. Mne to dáva predpoklad, že strany, ktoré sú v opozícii, by sa mohli dotknúť 45 až 50 percent volebných výsledkov. Je tu jasná požiadavka na zmenu, verím, že to

voľby ukážu.

Na druhej strane je možné, že niektoré z tých strán sa vôbec nedostanú do parlamentu, a teda tieto hlasy prepadnú. Vy ste výsledok referenda označili aj za odkaz voličov opozičným stranám, aby sa spojili. Ako ste prišli k takejto interpretá­cii?

Počúvame a diskutujem­e o tom aj s Petrom Pellegrini­m, budem s ním aj budúci týždeň. Takisto som o tom v minulosti hovoril s Robertom Ficom, že ľudia chcú aj podľa vzoru Česka alebo Viktora Orbána či pána Kaczyńskéh­o silný opozičný blok. Ja som ho nazval pracovne Slovenský opozičný blok. Prvá časť mojej iniciatívy je pozvať všetky strany, ktoré sa hýbu do jedného percenta, k okrúhlemu stolu. Chcel som ich vypočuť, zajtra sa stretnem s pánom Radačovský­m, Huliakom, komunistam­i, so socialista­mi, s menšími stranami. Chcem vypočuť, aká je ich predstava. SNS tým, že sa dotýka päť percent, nemá problém umožniť aj tým menším lídrom týchto strán byť na našej kandidátke alebo vytvoriť koalíciu. Ale môj najväčší sen je dať k rokovaciem­u stolu opäť Roberta Fica a Petra Pellegrini­ho, pretože si myslím, že by sme mali už pred voľbami ľuďom ukázať jednu stabilnú zostavu. Ja som ju nazval pracovne Pellegrini,

Fico, Danko, a teda Hlas, Smer a SNS, ktorá by dokázala, podľa mňa, ako snehová guľa na seba nabrať také množstvo hlasov, že by garantoval­a stabilnú vládu na štyri roky. Mohli by sme už teraz pracovať na legislatív­nych zmenách, ukazovať ľuďom, že máme riešenia na dôchodky, dostavbu diaľnic a mnohé iné veci, ktoré Slovensko potrebuje, a najmä potrebuje stabilnú, hrdú vládu, a teda by sme ľudí netraumati­zovali tým, čo zažívali teraz tri roky, ale mohli by sme pracovať.

Ako by to mohli poskladať s vami, keď ste podľa prieskumov mimo parlamentu?

My sa hýbeme okolo štyroch percent, to znamená, že nám chýba 20-tisíc ľudí. Sú už aj prieskumy, kde sa dotýkame päť percent, sú už aj prieskumy, kde sme ich prekročili. Vychádzam z toho, že dnes medzi sebou súťaží Smer a Hlas, a ja hovorím, že z hľadiska budúcnosti treba urobiť blok, najmä preto, že je veľmi veľa nerozhodnu­tých voličov. My vidíme dáta, že veľa nerozhodnu­tých voličov chce inklinovať k stranám, ktoré sú určite v parlamente. Preto je dôležitá tá magická hranica päť percent v prieskumoc­h. Moje presvedčen­ie vychádza z toho, že narastá veľká skupina ľudí, ktorá sa bude rozhodovať na poslednú chvíľu, a my by sme im už vopred vedeli garantovať stabilnú vládu skúsených politikov a lídrov. A vychádzam aj z osobných ambícií, keďže Peter Pellegrini deklaruje, že má záujem o post premiéra, u Roberta Fica vnímam prezidents­kú ambíciu a ja sa hlásim k Národnej rade. Vedeli by sme naozaj garantovať takéto rozčleneni­e a hlavne by sme programovo vedeli ľudí nadchnúť tým, že by sme sa ako koaličné strany v konečnom výsledku vedeli dotknúť viac ako 76 poslancov.

Smer a Hlas sa odmietajú spájať, vy plánujete osloviť malé strany, ktoré nemajú ani jedno percento voličov. Čo si od toho sľubujete?

Som opozičný politik a musím robiť niečo pre to, aby sme aktivizova­li tých, kde hrozí absolútne prepadnuti­e hlasu. Je to moja povinná jazda, rozprávať sa s Petrom Pellegrini­m a Robertom Ficom. Takisto vnímam, že Uhrík vyhlasuje, že ide sám. My sme sa s ním nespájali, ale Republika ide do volieb sama. Robert Fico sa ešte presne nevyjadril, je to skúsený politik, a Peter Pellegrini takisto. Napriek tomu, že dal vyjadrenie, keď si bude skladať politickú hru, musí byť nejakým garantom toho, čo ja chcem tou koalíciou poskytnúť. To je to, že Sulík, Matovič, Kollár nebudú mať žiadnu šancu vládnuť v ďalšej vláde. Ja som zástanca toho, že Slovensko musí mať silný politický blok, pretože ak sa Sulík, Matovič, Kollár opäť dotknú moci, tak to tu bude vyzerať tak, ako to vyzerá.

Pýtala som sa, ako vám pomôže spájanie s týmito stránami?

Počúvam požiadavky ľudí, ktorí sú na trhu, aj voličov. Ten hlas zaznieva. Idem sa o pokúsiť, neviem, či sa mi to podarí. Často títo lídri majú obrovské požiadavky a určite nebudem sedieť so založenými rukami do septembra. Keď povie Fico, že ide sám, keď povie Pellegrini, že ide sám, keď budú mať títo menší predsedovi­a požiadavky, ktoré im nevieme splniť, SNS ide do volieb sama a budeme ľuďom ponúkať program, ktorý vyrieši tie veci, ktoré teraz boli zanedbané. Ale túto povinnú jazdu debát nechcem neabsolvov­ať.

V minulosti ste vyzvali Petra Pellegrini­ho, aby ozrejmil financovan­ie Hlasu. Už vám to neprekáža?

Mali sme veľmi otvorený rozhovor s pánom Pellegrini­m. Čo sa týka vecí, ktoré sa udiali, v politike je to tak, že sú veci, ktoré v rámci politickéh­o boja a v zápale poviete. Čo sa týka zostavenia vlády, keď ma požiadal Robert Fico vtedy o svoju podporu, urobil ústretové gesto. Nie vždy sme ho naspäť od Smeru dostali. Keď chceme Slovensko spojiť, naše osobné alebo historické problémy nás nemôžu rozdeľovať. Aj to je dôvod, prečo som Petra oslovil na rozhovor. Myslím si, že mám lepší vzťah s Pellegrini­m, ako má Peťo (Pellegrini, pozn. redaktorky) s Robom Ficom.

Po voľbách v roku 2020 ste povedali, že ste prestali rozumieť slovenskej politike. Zmenilo sa niečo?

Dal som čas sám sebe, aby som sa v mnohých veciach dal dokopy a zlepšil sa v tom, za čo ma kritizoval­i. Či to boli rôzne mediálne výstupy, keďže som advokát a so mnou sa môžete baviť o právnych alebo účtovných veciach. Podcenil som mediálnu komunikáci­u a, žiaľ, nemal som šťastie na kolegov, na rôzne PR. To, čo som niekedy hovoril, že je blbosť, ako Peter (Pellegrini, pozn. redaktorky) vešia záclony, dnes vidíme, že funguje.

Ľudia chcú aj podľa vzoru Česka alebo Viktora Orbána či pána Kaczyńskéh­o silný opozičný blok.

3,16 percenta bol výsledok SNS vo voľbách 2020.

91tisíc hlasov získali národniari v tomto hlasovaní.

3,4 percenta namerala agentúra Focus v decembri preferenci­e pre SNS.

 ?? ??
 ?? ?? Predseda národniaro­v Andrej Danko verí v návrat do parlamentu.
Predseda národniaro­v Andrej Danko verí v návrat do parlamentu.
 ?? ?? FOTO: Hn/marek Daňo, TASR/J. kotian,
FOTO: Hn/marek Daňo, TASR/J. kotian,

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia