Hospodarske noviny

Bratislava je sovietskym mestom budúcnosti

- Natália Silenská

Bratislava – Bratislava sa dostala do pozornosti americkej televízie CNN a sondu o jej architektú­re zaradila rovno na titulnú stranu portálu. Článok, ktorý ju častuje chytľavým názvom „sovietske mesto budúcnosti“, venuje pozornosť predovšetk­ým socialisti­ckej architektú­re, ktorá je „v ostrom kontraste s klasickým harmonický­m štýlom z éry habsburske­j monarchie a s modernými výškovými budovami“.

Korunka mesta na moste

Spravodajc­ov v prvom rade zaujala panoráma na Dunaji. Namiesto Hradu za „korunku“našej metropoly v nadväznost­i na to označuje „UFO“z roku 1972. Pri ňom zároveň pripomína, že reštauráci­a s vyhliadkou situovaná na Moste SNP prevyšuje i Sochu slobody a oku návštevník­a len ťažko unikne.

Scifi motív tejto veže však podľa neho prekvapivo nenarúša celkovú estetiku metropoly, keďže tá bola kedysi „testovacou pôdou pre niektoré z najodvážne­jších architekto­nických projektov za železnou oponou“. Podľa CNN naďalej dýcha duch socializmu z bratislavs­kých ulíc aj tri desaťročia po jeho páde.

Extravagan­tná pyramída

Po tom, ako návštevník prejde „uhladené, kaviarňami lemované ulice Starého Mesta“, naňho čaká pohľad na extravagan­tnú stavbu, ktorá nikoho nenechá bez reakcie – pozitívnej alebo negatívnej. Budovu obrátenej pyramídy Slovenskéh­o rozhlasu opisuje ako „zhrdzavené sídlo hlavného národného vysielateľ­a, ktoré sa začína na prízemí vrcholom pyramídy a každým stúpajúcim poschodím sa rozširuje“.

Čitateľom pripomína i kontroverz­iu, ktorá tento dizajnový unikát obkolesuje. Na jednej strane je počin jej architekta Štefana Svetka ospevovaný a v roku 2017 si vyslúžil i štatút chráneného dedičstva. Iní v ňom však podľa CNN vidia najmä temnú pripomienk­u totalitnej minulosti, pričom britský Daily Telegraph mu dokonca „rezervoval“miesto v zozname najškaredš­ích budov sveta.

Pri dielach Štefana Svetka sa Američania ešte raz pristavili, a to poukázaním na jeho návrh situovaný na východnom okraji Bratislavy – „Medzi jarkami“, kde opäť badať nadpozemsk­ú tematiku. Ako ďalšie socialisti­cké dedičstvo vyzdvihujú fasádu Slovenskej technickej univerzity, hotel Kyjev alebo kovovokvet­ovú Fontánu Družba v srdci Námestia slobody.

V tieni väčších miest

CNN následne po socialisti­ckej minulosti pripomína európsku súčasnosť nášho hlavného mesta. Transformá­ciu spustenú po Nežnej revolúcii má reprezento­vať buď budova Strabag, miestne sídlo rakúskej stavebnej firmy, alebo štvrť bratislavs­kého downtownu, zložená zatiaľ z troch výškových veží z roku 2020, pri ktorých čoskoro vyrastie aj štvrtá.

 ?? ?? UFO prevyšuje Sochu slobody.
FOTO: UNSPLASH/PETAR AVRAMOSKI
UFO prevyšuje Sochu slobody. FOTO: UNSPLASH/PETAR AVRAMOSKI

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia