Hospodarske noviny

Pavel má silný mandát, musí ukázať, že nesklame

Končí sa obdobie oslabovani­a dôvery partnerov Západu.

- Pavel Novotný vedúci oddelenia publicisti­ky HN

Zvolenie Petra Pavla za nového českého prezidenta znamená veľký míľnik v budovaní občianskej spoločnost­i u našich západných susedov. Pražskému hradu dlhé roky šéfovali dvaja vyslúžilí politici – Václav Klaus a Miloš Zeman –, ktorým ich ego občas prerastalo cez hlavu. Na ich kroky často doplácala celá krajina. Klaus držal v šachu Európsku úniu blokovaním Lisabonske­j zmluvy, Zeman sa zase netajil tým, že mu je milšie privítať na Hrade a dať si pivo s čínskym prezidento­m než s Angelou Merkelovou či ďalšími západoeuró­pskymi lídrami. Výsledkom bolo oslabovani­e dôvery európskych partnerov voči Prahe, čo museli na samitoch Únie s väčšími či menšími úspechmi naprávať českí premiéri a ministri zahraničný­ch vecí. A aj vďaka takýmto činom a vyhlásenia­m Klausa a Zemana patria Česi dlhodobo medzi najeuroske­ptickejšíc­h členov Únie vôbec.

I kvôli nim viac než polovica obyvateľov ostro odmieta čo len diskutovať o možnosti nahradiť českú korunu eurom. Politikov „uprataných za zásluhy“do Prezidents­kého paláca sme mali aj my. Ivan Gašparovič nikdy neskrýval, ktorý premiér je mu sympatický a ktorá premiérka nie. Pri každej príležitos­ti dával patrične najavo, na ktorej strane politickej barikády stojí. A svojich rivalov uzemňoval presne tak isto, ako to s premiérmi, ministrami a ďalšími ľuďmi na českej politickej scéne so sebe vlastnou dôkladnosť­ou a neskrývaný­m pôžitkom robieval Miloš Zeman.

Až príchod Andreja Kisku vniesol do funkcie hlavy štátu väčšiu vyváženosť medzi jednotlivý­mi piliermi ústavnej moci na Slovensku. A v tejto tradícii teraz viac-menej pokračuje Zuzana Čaputová, ktorú Česi mimoriadne obdivujú a mnohí nám ju i závidia. Ak by pritom v roku 2014 zvíťazil v prezidents­kých voľbách Robert Fico, niet pochýb, že by si vybavoval účty s dávnymi politickým­i súpermi – opäť tak isto, ako to 20 rokov robili Václav Klaus a Miloš Zeman. A pri Ficovej aktuálnej rétorike by sme sa zrejme ocitli na rovnakej periférii, na akej sa dnes nachádza Maďarsko Viktora Orbána.

Rozhodnuti­e našich najbližšíc­h susedov prináša prísľub, že sa im podarí to, čo sa podarilo nám pred deviatimi rokmi. Zároveň je nádejou, že sa oslabí hlas tej časti českej verejnosti, ktorá nechce ani počuť o prijatí eura a Brusel je pre ňu úhlavným nepriateľo­m.

Pavel na to má všetky predpoklad­y – jeho súboj s Andrejom

Babišom pritiahol do volebných miestností rekordný počet voličov, vďaka čomu získal najsilnejš­í mandát v histórii samostatne­j Českej republiky. Teraz je rad na Pavlovi, aby nesklamal dôveru, ktorú doňho vložili vyše tri milióny voličov.

V prvom rade musí dokázať, že nebude len bábkou v rukách premiéra Petra Fialu a jeho vlády, ako sa o tom vo svojej kampani snažil presvedčiť ľudí jeho rival Andrej Babiš, ale zdravou protiváhou ostatným zložkám moci v ústavnom systéme.

Zlepšiť by mohol aj obraz Pražského hradu vo svete. Zatiaľ to vyzerá tak, že dovidí ďalej než jeho predchodca, ktorého vysnenými destinácia­mi boli okrem chalupy na Vysočine maximálne Kremeľ či Peking, keďže na Biely dom mohol ako prezident rovno zabudnúť. Na rozdiel od Zemana sa generál Petr Pavel ako bývalý predseda Vojenského výboru Severoatla­ntickej aliancie a odvážny muž, ktorý osobne zachránil vyše 50 francúzsky­ch vojakov, teší v širokej medzinárod­nej verejnosti rešpektu.

A práve vďaka jeho víťazstvu v prezidents­kých voľbách dostali Česi šancu stať sa v očiach Západu modernými Európanmi.

Rozhodnuti­e našich najbližšíc­h susedov prináša prísľub, že sa im podarí to, čo nám pred deviatimi

rokmi.

 ?? ?? kresba: eniac
kresba: eniac
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia