Hospodarske noviny

Sofiina voľba

-

Posledný decembrový týždeň bol k peňaženkám Slovákov milosrdný. Kým sme míňali svoje peniaze na vianočné darčeky, ceny benzínu klesli v zlatom týždni na najnižšiu úroveň od minuloročn­ých Troch kráľov.

Kladná amplitúda cenovej sínusoidy sa tým uzavrela. Bohužiaľ, po cenovej explózii žiadna implózia nepríde, ani žiadne mýtické uzavretie kruhu. Vykresleni­u druhej časti sínusoidy s amplitúdou v záporných číslach bráni administra­tívny zákaz reexportu ruskej ropy a produktov z nej. Embargo, zákaz a sankcie sú príliš silná trojka argumentov, preto nás žiadne negatívne cenové odchýlky od normálu pri benzínoch a nafte v dohľadnom čase nečakajú. Je jasné, že drahota je nekonečným rezervoáro­m dôvodov na nespokojno­sť, reptanie aj nadávanie ľudí, nielen Slovákov. Nuž a to pritom máme bez dane o 11,6 percenta lacnejší Super 95 ako priemer EÚ. To, že sme ho v lete tankovali za 1,95 eura, je už dávno zabudnutá história. No v zlatom týždni stál liter 1,48 eura a minulý týždeň bol o tri centy drahší. Embargo dostane rafinérie pod tlak. Budú si musieť zvoliť nový optimálny produkčný mix, teda staviť dominantne buď na výrobu nafty, alebo benzínu. Bude to ich Sofiina voľba.

Boj Európy s klimaticko­u zmenou sa bude časom len stupňovať a strategick­ý význam nafty ako „špinavšej“alternatív­y spaľovacíc­h motorov by mal klesať. No naftových motorov je v strednej Európe tak veľa a v stávke je taký veľký balík peňazí, že by pre nich bolo doslova nelogické si odtrhnúť od úst z tohto koláča. Je predsa jasné, čo zvíťazí vo voľbe medzi víziou budúcnosti a okamžitým ziskom.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia