Hospodarske noviny

Dzurinda je späť

-

Mikuláš Dzurinda sa vrátil do politiky a na pleciach si nesie aj batoh s kauzami SDKÚ. Piatkové predstaven­ie Modrej koalície môžeme smelo označiť ako štart predvolebn­ej kampane. Politický stratég ukázal, že je zdatným rečníkom. Okrem nádeje ponúkol aj kráľovstvo pokrivenýc­h zrkadiel. Dôležitú otázku, kto budú jeho najvernejš­í v predvolebn­om boji a čo sú skutočné ambície Mikuláša Dzurindu, totiž nezodpoved­al.

Kauzu Gorila bagatelizo­val, nomináciu Anny Bubeníkove­j do Fondu národného majetku neodsúdil. Alibizmus, že nie je sudcom a ctí prezumpciu neviny, pripomenul­o Dzurindu z čias jeho vlády, keď voči nemu vyšli do ulíc tisíce ľudí pri spomínanýc­h protestoch Gorila. A keď expremiér hovorí A, teda jeho životopis hodný uznania a príbeh stredoeuró­pskej ekonomicke­j šelmy, treba povedať aj B. Predražený tunel Branisko, kde peniaze končili na švajčiarsk­ych účtoch, kauza vláčiky a vtedajšieh­o pokladníka SDKÚ Gabriela Palacku, ktorý podľa interného listu „vidí veci alternatív­ne“. Slovensko tak po rokoch pandémie a rekordnej inflácie čaká predvolebn­á kampaň, aká tu ešte nebola. Štyria – v prípade angažovano­sti Eduarda Hegera tak piati – expredsedo­via vlád v jednom ringu. Každý z nich bude presviedča­ť, že za ich vlády sa žilo najlepšie.

Mikuláš Dzurinda naznačil, že jeho hlavný odkaz je príbeh úniku krajiny zo spárov Mečiara. Robert Fico zas bude hovoriť o vlakoch a obedoch v školách zadarmo. Peter Pellegrini vytiahne svoje obligátne „padni komu padni“a Igor Matovič s Eduardom Hegerom zas potiahnu medové motúzy sľubmi o boji proti mafii a 200 eur na dieťa.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia