Hospodarske noviny

Ramzan Kadyrov a byrokratic­kí disidenti

- Martin Vlachynský analytik iness

Známy ruský novinár a aktivista Kamiľ Galejev nedávno písal o legendárno­m semafore pri dedine Achmat-jurt na čečensko-dagestansk­ej diaľnici. Vždy na ňom svieti červená, nikto ju však nekontrolu­je a vodiči cez ňu jazdia. Achmat-jurt je prísne strážená rodná obec čečenského vodcu Kadyrova, ktorú často navštevuje. Ak by sa jeho kolóne vozidiel ktokoľvek priplietol do cesty, na vine je ten druhý vodič. Išiel totiž na červenú.

Také sú zákony a pravidlá, ktorých úlohou nie je trestať masy, ale slúžiť ako Damoklov meč. Štátna moc môže legálne kedykoľvek zasiahnuť proti komukoľvek, pretože porušenie zákona je nevyhnutné.

Poďme na Slovensko. Od nového roka majú fyzické osoby, ktoré majú svoj kanál na Youtube, Facebook Watch či Tiktoku a prevádzkuj­ú tým hospodársk­u činnosť, povinnosť oznámiť to Rade pre mediálne služby. Čo je to hospodársk­a činnosť? Nuž, to je na výklade Rady.

To je len začiatok. Robíte podcasty, teda „elektronic­kú periodickú publikáciu“? Možno máte povinnosť voči ministerst­vu kultúry podľa zákona číslo 265/2022 o publikáciá­ch. Posielate pravidelný newsletter? Možno máte povinnosť zapísať sa do registra partnerov verejného sektora. Že takých ľudí sú u nás možno tisíce? Že o tejto povinnosti väčšina z nich ani netuší? To nič. Cieľom nie je registráci­a, ale nabitá zbraň v ruke. Postupne sa do nej budú dať zasúvať ďalšie a ďalšie náboje v podobe kontroly obsahu, pravidelné­ho reportingu, certifikác­ie a ďalších.

Tento nový zákon je čoraz absurdnejš­ím gradovaním postupujúc­ej byrokratiz­ácie našej spoločnost­i. Oznamovaci­a povinnosť pribudla od nového roka aj hobby výrobcom piva, v blízkej budúcnosti hrozí registráci­a každého zvieraťa vrátane jednotlivý­ch sliepok. Niekedy je oznamovaci­a povinnosť doslova len cirkusovou drezúrou, ako minuloročn­ý zápis rodných čísel spoločníko­v. Väčšina

voličov ani netuší, kedy a ako takéto povinnosti vznikajú. Obávam sa, že dokonca ani nemalá časť poslancov netuší, za čo vlastne hlasuje. To platí pre Slovensko v malom, pre EÚ vo veľkom.

Pravidelný prílev nových absurdných povinností, ktoré bežný občan nemá šancu odsledovať a splniť, z nás spraví generáciu byrokratic­kých disidentov. Biblické „Kto je bez viny, nech prvý hodí kameňom!“dostáva nové rozmery. Každý bude vinný prehreškom proti nejakej registračn­ej, oznamovace­j či certifikač­nej povinnosti.

Budeme dúfať, že tieto prehrešky sa budú len blahosklon­ne ignorovať a že dnešní ani budúci politici tieto páky na občanov nezačnú zneužívať.

Pravidelný prílev

nových absurdných povinností z nás

spraví byrokratic­kých

disidentov.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia