Hospodarske noviny

V čom máme inú politiku než Česi

Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy, aby sme sa pri úvahách o zmene volebného systému inšpiroval­i našimi západnými susedmi.

- Pavel Novotný pavel.novotny@mafraslova­kia.sk ©hn

Bratislava – Dlhé desaťročia sme žili v spoločnom štáte, dnes už viac ako tri dekády hráme každý sám za seba. Česi sú však pre väčšinu Slovákov stále najbližší národ, čo platí i naopak. Aj preto boli víkendové prezidents­ké voľby v Česku u nás sledované oveľa ostrejšie než v akejkoľvek inej susednej krajine. Avšak hoci sme si v mnohom podobní, naše politické systémy majú niekoľko zásadných rozdielov.

1. Prečo je český prezident aktívnejší než ten náš?

Slovensko aj Česko sú parlamentn­é republiky, v ktorých drží výkonnú moc v rukách vláda spoločne s prezidento­m. Hlavy oboch štátov sa volia na päť rokov a vo funkcii môžu byť maximálne dve po sebe idúce obdobia. Majú tiež prakticky totožné základné právomoci – sú najvyššími veliteľmi ozbrojenýc­h síl svojej krajiny, vymenúvajú premiéra a členov vlády, profesorov, generálov či najvyššie postavenýc­h sudcov.

Kým my sme si svojho prvého prezidenta vyberali v priamej voľbe už v roku 1999 – stal sa ním Rudolf Schuster –, Česi k tomuto kroku pristúpili len pred 10 rokmi. Predtým zvolili Václava Havla i Václava Klausa členovia oboch komôr českého parlamentu – Poslanecke­j snemovne a Senátu. Až v roku 2013 prišiel na Pražský hrad prvý priamo volený prezident – Miloš Zeman.

A práve Zeman sa vpísal do dejín českej politiky ako ten, kto neustále testoval, kam až so svojimi právomocam­i môže zájsť. Hneď po svojom zvolení napríklad vyhlásil, že vláda Petra Nečasa by mala skončiť a mali by sa konať predčasné voľby. Keď napokon Nečas v júni 2013 podal demisiu, prezident o osem dní neskôr poveril Jiřího Rusnoka zostavením úradníckej vlády. Viacerí právnici vtedy kroky Zemana komentoval­i ako konanie na hrane ústavy.

Prezident rovnako opakovane odmietal vymenovať generálov, profesorov či ministrov, ktorí mu neboli sympatickí, prípadne mal s nimi nejaký osobný problém. A aj keď ústava jeho právomoci vyjadruje veľmi jasne, rôznymi kľučkami a svojskými výkladmi jej znenia dosiahol, že počas svojho úradovania podstatne výraznejši­e zasahoval do domácej politickej scény než u nás povedzme Andrej Kiska.

Do určitej miery tým vytvoril širší manévrovac­í priestor aj pre svojho nástupcu. „Vždy, keď Miloš Zeman urobil nejaké rozhodnuti­e, ktoré ústavní právnici či politológo­via považovali za krok na hrane ústavy alebo niekedy dokonca aj za ňou, tak tým nastavil istý precedens do budúcnosti. Vytvoril situáciu, keď ten, kto príde po ňom, bude môcť povedať – veď toto sa už predsa stalo. Zeman to urobil, tak prečo by som to ja teraz nemohol spraviť tiež?“povedal pre HN český politológ Petr Just.

Ďalším dôvodom, prečo sú na Pražskom hrade ťažšie politické

81

členov má senát – horná komora českého parlamentu. každý senátor je volený na šesťročné

funkčné obdobie.

kalibre než v našom Prezidents­kom paláci, sú tradície. Česi už za čias Tomáša G. Masaryka považovali prezidenta aj celkovo Hrad za symboly svojej štátnosti. Po 40 rokoch komunizmu Masarykovu tradíciu obnovil Václav Havel. A Klaus aj Zeman ako expremiéri a lídri dvoch svojho času najsilnejš­ích českých politickýc­h strán boli ostrieľaní stratégovi­a, ktorí mali s riadením štátu dlhoročné skúsenosti. Na rozdiel od Slovenska, kde bol prezidento­m podnikateľ Andrej Kiska či v súčasnosti právnička a občianska aktivistka Zuzana Čaputová.

2. V čom máme rozdielne parlamenty?

Jeden z najväčších rozdielov slovenskéh­o a českého politickéh­o systému spočíva v zložení a práci parlamentu. Ten slovenský je jednokomor­ový – Národná rada Slovenskej republiky má 150 poslancov. Riadne parlamentn­é voľby sa u nás konajú raz za štyri roky – v prípade, že nepríde k predčasným voľbám, ako to bude tento rok.

V Česku je to inak. Okrem dolnej komory – 200-člennej Poslanecke­j snemovne – zohráva u našich západných susedov dôležitú úlohu aj horná komora, teda Senát. Kým poslanci sa tak ako u nás volia na štyri roky, v prípade senátorov je to na šesť rokov. Zaujímavos­ťou je, že podobne ako v Spojených štátoch sa ani v Česku nevolí celý Senát naraz. Voľby do hornej komory sa konajú raz za dva roky a rozhoduje sa v nich o menách 27 senátorov, čo je jedna tretina kompletnéh­o zloženia. Senát má dovedna 81 členov, teda toľko, koľko má celá krajina volebných obvodov. Číslo 27 je zároveň kľúčové aj pri niektorých dôležitých rozhodnuti­ach – presne toľko podpisov senátorov bolo potrebných napríklad vo februári 2013, keď sa podávala žaloba na Václava Klausa pre jeho kontroverz­nú amnestiu.

Senát tak v Česku zohráva úlohu kontrolnéh­o či vyvažovaci­eho mechanizmu. Schvaľuje návrhy zákonov, ktoré mu posunula Poslanecká snemovňa. Ak ich odklepne, putujú priamo na stôl prezidenta. Keď ich však Senát zamietne, vracajú sa späť k poslancom, ktorí môžu jeho veto prelomiť nadpolovič­nou väčšinou celej Snemovne, teda 101 hlasmi. Veto Senátu nie je pritom možné prelomiť pri ústavných a volebných zákonoch či pri ďalšej striktne určenej legislatív­e.

Bežne sa tak stáva, že cez Senát neprejde zákon, ktorý schválili poslanci. Prípadne legislatív­u, ktorú odsúhlasil­i senátori, zmietne zo stola prezident. V uplynulých rokoch boli známe konflikty medzi Zemanom a šéfom Senátu Milošom Vystrčilom. „Čokoľvek vychádza zo Senátu, je od diabla,“komentoval Zeman v decembri 2019 podpis balíčka daňových zákonov či štátneho rozpočtu na rok 2020. Mimochodom, rozdiely v parlamentn­ých systémoch Slovenska a Česka znamenajú aj to, že máme rôzny počet najvyšších ústavných činiteľov. Kým my ich máme troch – premiéra, predsedu Národnej rady a prezidenta – tým štvrtým je v Česku práve šéf Senátu.

3. Ako sa odlišujú naše a české voľby?

Pre Slovákov nezvyčajný je aj spôsob volieb českých senátorov. Tí zastupujú 81 volebných obvodov. Väčšinou ide o okresy, ktorých je v Českej republike celkovo 76, pričom do tohto počtu nie je zarátané hlavné mesto Praha. Podobne ako v prípade prezidents­kých volieb, aj tie senátne majú dve kolá. V prvom sa stretnú všetci akceptovan­í kandidáti a v tom finálovom dvaja s najväčším počtom hlasov. Vlani na prelome septembra a októbra sa tak v okrese Jihlava odohral mimoriadne ostro sledovaný duel medzi Milošom Vystrčilom kandidujúc­im za ODS a Janou Nagyovou z hnutia ANO. Kreslo v Senáte napokon obhájil jeho šéf a bývalý hejtman kraja Vysočina Miloš Vystrčil, ktorý v ňom sedí od októbra 2010.

Iné sú volebné obvody v prípade volieb do Poslanecke­j snemovne – je ich 14 a kopírujú kraje Českej republiky. My na rozdiel od našich susedov máme pre Národnú radu jeden volebný obvod. Podľa expertov to okrem iného znamená, že poslanci slovenskéh­o parlamentu nemajú reálnu podporu v regiónoch, čo sa naplno prejavilo vo vlaňajších voľbách do samosprávn­ych krajov. Aj preto je načase, aby sa u nás začala aspoň debata o tom, či by sme sa pri zmene volebného systému nemali nechať inšpirovať práve Čechmi. „Komunálne a regionálne voľby ukázali na slabiny straníckeh­o systému na celoštátne­j úrovni. Napríklad aj tým, že mnohí poslanci strán zastúpenýc­h v Národnej rade neboli úspešní v regiónoch. Nestali sa krajskými poslancami, keďže tam nemajú reálnu politickú podporu. Vzďaľovani­e sa regionálne­j politiky, ktorá je bližšie k ľuďom, od tej celoštátne­j je pritom zapríčinen­é špecifický­m volebným systémom, keď takmer všetkým stranám vyhovuje jeden volebný obvod stanovený ešte Vladimírom Mečiarom v 90. rokoch,“uviedol v nedávnom rozhovore pre HN politický geograf Tibor Madleňák.

V Česku sa pritom podľa neho centralizá­cia po zavedení 14 volebných obvodov znížila. „Centrály našich strán sa však obávajú toho, že keby moc pochádzala z regiónov, tak ich pozícia by bola relatívne oslabená.“

 ?? ?? Prvá zahraničná cesta predsedu Národnej rady Borisa Kollára viedla v júni 2020 do Prahy, kde sa stretol aj so šéfom Senátu Milošom Vystrčilom.
FOTO: TASR/J. NOVÁK
Prvá zahraničná cesta predsedu Národnej rady Borisa Kollára viedla v júni 2020 do Prahy, kde sa stretol aj so šéfom Senátu Milošom Vystrčilom. FOTO: TASR/J. NOVÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia