Hospodarske noviny

Glonek pre HN: V Paríži sa môže Škriniar ešte zlepšiť

Aj on pôsobil v Serii A i v Ligue 1. Bývalý internacio­nál Miloš Glonek sa bližšie pozrel na chystaný transfer Milana Škriniara do Paríža.

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Milan Škriniar sa stane súčasťou jedného z najsilnejš­ích futbalovýc­h klubov na svete, konkrétne Paríža Saint-germain. Pre slovenský futbal je takýto prestup asi nepochybne veľmi dobrá reklama, však?

Určite áno. Hoci aj Inter Miláno patrí medzi špičkové svetové kluby, ba dokonca z hľadiska dosiahnutý­ch úspechov je na tom ešte lepšie. V každom prípade ide rozhodne o veľký transfer.

Súčasný káder „Les Parisiens“má celkovú hodnotu necelých 895 miliónov eur, pričom hráčska kvalita je enormná. Na druhej strane, talianska liga je ako celok silnejšia než Ligue 1. Bude to pre Škriniara zo športovej stránky posun?

Ak bude hrávať, tak to bude hodnotiť jednoznačn­e ako krok dopredu. Uvidí sa, s akým kádrom pôjde Paríž v lete do novej sezóny a ako sa zmení jeho celková skladba. Veľa bude závisieť aj od počínania P.S.G. vo vyraďovace­j fáze Ligy majstrov. Pokiaľ by Paríž neuspel, môže prísť k výraznej obmene mužstva.

Škriniar by mal v Paríži zarobiť ročne deväť miliónov eur, plus požaduje 25 miliónov eur za podpisový bonus. Zapadne náš stopér do herného štýlu kouča Christopha Gaultiera?

Škriniar dokáže čeliť najlepším hráčom na svete, čo už dokázal svojím pôsobením v Taliansku. Paríž asi vie, prečo si ho vybral. Okrem toho, vždy je to najmä o spôsobe bránenia daného tímu.

Problém skôr nastáva, ak vás ako obrancu nechajú spoluhráči „v štichu“.

Mnohí experti tvrdia, že Parížu stále niečo chýba k zisku trofeje Ligy majstrov. Tvrdia, že napriek skvelému tímu akoby samotní hráči neboli pripravení na kritické situácie, keďže v domácej lige dominujú. Stotožňuje­te sa s týmto názorom?

Nemyslím si, že by Parížanom chýbala nejaká vnútorná sila. Veď v roku 2020 boli vo finále, rok nato v semifinále. Áno, v minulej sezóne síce vypadli už v osemfinále, no s neskorším víťazom Realom Madrid. Nevidím to až tak negatívne. Pravdou však je, že pre súčasných majiteľov sa ráta len víťazstvo v súťaži.

Na druhej strane, je to pochopiteľ­né, keď máte v útoku trojzáprah Messi – Mbappé a Neymar. Okrem toho katarskí vlastníci lejú do klubu obrovské sumy. Iné ako triumf asi nemôžu požadovať, nie?

Súhlasím. Dnešný profi šport je o veľkých peniazoch a najväčší boháči z arabského sveta majú prakticky neobmedzen­é finančné možnosti. Aj preto dokážu ponúknuť Mbappému, či najnovšie Cristianov­i Ronaldovi úplne horibilné, ba priam až nezmyselné sumy.

Parížsky klub nemal nikdy silnejšie mužstvo ako teraz. Mal však P.S.G. silný tím aj vo vašej ére, keď ste šesť sezón hrávali za konkurenčn­ý SM Caen?

To rozhodne. Aj vtedy mali výborných hráčov a ich silná generácia to dotiahla tuším až do semifinále Ligy majstrov (pozn. – v roku 1995). Boli tam mená ako George Weah, brankár Bernard Lama alebo Youri Djorkaeff.

Aký štýl futbalu sa forsíruje vo francúzske­j lige?

Je to ťažká súťaž, niekedy až neprávom prehliadan­á. V renomovane­jších ligách sú hráči viac na očiach, no aj po francúzsky­ch trávnikoch behá kvantum šikovných futbalisto­v. Navyše mnohí z nich sú prakticky neznámi. A keď príde na ich štadión veľký klub ako Paríž, dokážu sa vybičovať k veľkému výkonu. Milana Škriniara nečaká nič jednoduché, no je to skúsený hráč, ktorý prichádza zocelený z iného špičkového tímu. Takže by to mal zvládnuť.

V Ligue 1 nečaká

Škriniara nič jednoduché, no je to skúsený hráč, ktorý prichádza zocelený z iného špičkového tímu. Mal by to zvládnuť.

Miloš Glonek

 ?? ?? Milan Škriniar si bude obliekať dres parížskeho Saint-germain.
FOTO: FACEBOOK (FABRIZIO ROMANO)
Milan Škriniar si bude obliekať dres parížskeho Saint-germain. FOTO: FACEBOOK (FABRIZIO ROMANO)

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia