Hospodarske noviny

Pripravme sa na drahšie tankovanie

- lukáš lipovský analytik X-trade Brokers

Ceny ropy sa počas minulého týždňa dostali na najvyššie úrovne od novembra minulého roka. z decembrový­ch miním cena vzrástla o viac ako 17 percent. za týmto cenovým rastom stálo viacero faktorov. Na jednej strane je ohrozená ponuka ropy a z nej vyrábaných produktov, keďže európska únia a jej spojenci diskutujú o zavedení dodatočnýc­h cenových stropov na ruskú ropu a ropné produkty. to by mohlo viesť k ďalšiemu poklesu dovozu ropy a rafinérsky­ch produktov z ruska do európskej únie.

Na druhej strane, peking po masívnych protestoch upustil v decembri minulého roka od striktného zavádzania zero-covid policy, čo umožnilo začať v krajine hospodársk­e oživenie. v dôsledku toho došlo k prudkému nárastu dopytu po rope a ropných produktoch z Číny. v neposledno­m rade treba povedať, že vysoká inflácia v Spojených štátoch, ktoré sú najväčším spotrebite­ľom ropy na svete, sa začína spomaľovať. americká centrálna banka teda spomalí tempo rastu úrokových sadzieb, čo podporuje ekonomické vyhliadky, a teda aj americký dopyt po rope. v nasledujúc­ich dvoch až troch týždňoch si teda motoristi za liter pohonných látok priplatia priemerne od troch do siedmich centov viac.

Netreba zabúdať na to, že od 5. februára vstupujú do platnosti nové sankcie. ktoré obmedzujú dovoz ruských ropných produktov po mori. okrem iného, Slovnaft bude musieť začať používať vo výrobe vyšší podiel inej ako ruskej ropy a nebude môcť vyvážať produkty z ruskej ropy do rakúska a do poľska, výnimku bude mať Česká republika. preto môže pokračovať zdražovani­e pohonných látok.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia