Hospodarske noviny

Dotácie na elektrinu zachránili elektroaut­á

Pri väčšom rozvoji tohto segmentu sú kľúčové investície nielen do nabíjacích staníc, ale aj do samotných distribučn­ých sústav.

- Martin Marko martin.marko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Prevádzka je až trojnásobn­e lacnejšia, chválili roky fanúšikovi­a elektromob­ilov svoje ekologické tátoše. Časť tejto výhody oproti klasickým benzínovým či dieselovým autám si zachovali aj tento rok. Vláda pre domácnosti zmrazila tarify na elektrinu, a tak pri cene 0,20 eura za kilowattho­dinu prúdu vyjde sto kilometrov prevádzky vozidla na tento pohon 3,50 eura. Oproti tomu diesel so sedemlitro­vou spotrebou absolvuje rovnaký úsek pri cene paliva 1,62 eura za liter spolu za 11,30 eura.

Tankovanie alebo nabíjanie

Horšie je to, ak auto nabíja podnikateľ vo svojej firme. Malým firmám vláda zadotovala len časť zdražovani­a a účty sa im zdvihli zhruba o 150 percent. V takom prípade ich kilowattho­dina vyjde na 0,40 eura a stokilomet­rová jazda elektroaut­om potom stojí približne sedem eur. Nebyť štátnej podpory na energie, prepočtom v prospech zelených automobilo­v by hrozil krach. Bez pomoci z verejných zdrojov by totiž malý biznis kilowattho­dina prúdu vyšla na 0,90 eura. Po nabití by potom spomínaná trasa e-vozidlom stála takmer 16 eur. V tomto prípade by sa už kalkulácia palivových nákladov prevážila v prospech diesla. Aj keď v neprospech spaľovacie­ho auta ešte sú náklady na údržbu.

Keď do reči čísel vstúpia sumy za kúpu auta, výsledok je celkom iný. Benziniak či naftiak je totiž stále výrazne lacnejší. Menšie nové rodinné auto na elektrinu stojí 33-tisíc eur a v prípade pohonu na benzín je cena okolo 13-tisíc eur. Ak by e-auto v domácnosti malo pri terajších cenách palív dobehnúť hendikep vyššej vstupnej investície, museli by sme na ňom najazdiť podľa prepočtov HN vyše štvrť milióna kilometrov.

Slovensko zaostáva

Európska únia napriek tomu elektromob­ilite verí. Do budúcnosti počíta so zlacnením týchto áut a vyzdvihuje ich ekológiu. Terajší plán preto je, že v EÚ sa už po roku 2035 nebudú môcť predávať nové autá so spaľovacím motorom. Aj naša krajina sa zaviazala, že bude podporovať ekologicke­jší motorizmus. V roku 2019 odklepla vláda Akčný plán rozvoja elektromob­ility. Najnovšia aktualizác­ia, ktorá je práve v procese schvaľovan­ia, pracuje s číslom 183-tisíc ekovozidie­l v roku 2030. Na ilustráciu, momentálne ich je na našich cestách takmer desaťtisíc. Celkový počet osobných vozidiel je približne 2,5 milióna a ak sa spočítajú aj nákladiaky, registrova­ných máme v krajine už 3,5 milióna áut.

Realita pri e-mobilite u nás zaostáva za plánmi. „Ak do roku 2025 je cieľ 15 percent čisto elektrický­ch vozidiel, tak by sme museli mať na Slovensku 54-tisíc vozidiel, ktoré sú nabíjateľn­é. To znamená, že máme rozdiel 45-tisíc vozidiel. Ak by sme rozdiel oproti cieľu chceli dohnať, tak by sme museli mesačne predávať 1 200 čisto elektrický­ch alebo plug-in hybridných vozidiel. Dnes predávame mesačne asi 450 takýchto vozidiel, 250 elektrický­ch a 200 plug-in hybridných,“zdôraznil pred týždňom prezident Zväzu automobilo­vého priemyslu Alexander Matušek.

Štát tak stojí pred viacerými výzvami. Jednou je, či udrží ceny elektriny a perspektív­ne vyrieši problémy s nabíjaním. Pri väčšom rozvoji tohto segmentu sú kľúčové investície nielen do nabíjacích staníc či väčšej dostupnost­i vozidiel, ale aj do samotných distribučn­ých sústav, ktoré prúd do lokalít privedú.

Zaťažujú sústavu

Distribučn­á sústava nie je teraz podľa hovorcu Stredoslov­enskej distribučn­ej Miroslava Gejdoša pripravená na väčší nárast elektromob­ility. „Potreboval­i by sme ju posilniť vzhľadom na plánovaný rozvoj nabíjacích staníc,“vysvetľuje. Gejdoš hovorí, že bez príspevku z Plánu obnovy a odolnosti na posilnenie sústavy však nebudú môcť pripojiť mnohé nabíjacie stanice. „V prípade, ak nebude výrazná podpora budovania nabíjacích staníc z eurofondov, ťažko očakávať ich mohutný rozvoj mimo centier veľkých miest,“upozornil.

Zároveň sa podľa neho vynára otázka, kto bude tieto investície platiť? Ak by nastali politické tlaky na posilňovan­ie siete kvôli nabíjacím staniciam pre automobily bez adekvátnej finančnej podpory, hrozilo by, že investície by museli zaplatiť odberateli­a vo svojich účtoch za energiu. „Väčšina z nich sa pritom v elektromob­ile zrejme nikdy neodvezie,“ozrejmil Gejdoš.

Naopak, Východoslo­venská distribučn­á tvrdí, že výrazné úpravy v tejto sústave nebudú nutné. Odvolávajú sa na prognózy, ktoré hovoria približne o 10-percentnej penetrácii zelených vozidiel do roku 2030. „Východoslo­venská distribučn­á predpoklad­á, že v spomínanom období dôjde k maximálne trojaž päťpercent­nému nárastu kapacitnýc­h nárokov na sústavu,“opisuje Andrea Forbergero­vá, hovorkyňa Východoslo­venskej distribučn­ej. Priznáva však, že lokálne posilnenie kapacity v určitých bodoch bude potrebné.

V západnej časti Slovenska nepredpokl­adajú bezprostre­dne dynamický nárast množstva zelených vozidiel. Až dve tretiny zo všetkých e-áut sú teraz zaregistro­vané na ich území. „Elektrické autá aktuálne nepredstav­ujú žiadne výrazné zaťaženie na využívanie našej sústavy,“hovorí Michaela Dobošová, hovorkyňa Západoslov­enskej distribučn­ej. Ale pri modernizác­ii a budovaní sústavy berú aj tieto vozidlá do úvahy. „Pripravuje­me lokality na istú mieru budúceho vývoja,“potvrdila. Investície tak do budúcnosti budú nevyhnutné. Západoslov­enská počíta, že budú až v stovkách miliónov eur.

Chýba kapacita

O nevyhnutný­ch investíciá­ch hovorí aj Slovenská asociácia pre elektromob­ilitu. „Posilnenie sústav vnímame ako veľmi veľkú výzvu, ale treba si uvedomiť, že elektrifik­ácia bude prebiehať desiatky rokov a sieť sa bude budovať postupne,“hovorí šéf asociácie Peter Križanský. Ako príklad nedostatoč­nej distribúci­e uvádza 230 ultrarýchl­ych bodov na diaľničnýc­h odpočívadl­ách, keďže na ne chýba distribučn­á kapacita. „Bude sa musieť rozširovať aj kapacita v mestách, keďže tu vnímame veľký dopyt,“dodal.

Práve dostupnosť nabíjacích bodov môže odradiť mnohých záujemcov o alternatív­u. Momentálne máme 1 483 staníc v 629 lokalitách. Nabíjacie body sú podľa Križanskéh­o relatívne rovnomerne rozdelené po celom Slovensku. „V pokrytí infraštruk­túrou o niečo vyčnieva Bratislavs­ký kraj, čo je prirodzené, keďže je tu registrova­ný aj najvyšší počet elektromob­ilov,“približuje. V kraji sa nachádza 22 percent zo všetkých staníc. No podstatná časť vozidiel sa aj tak nabíja v súkromných priestoroc­h alebo administra­tívnych budovách, hovorí riaditeľ asociácie.

Podľa prognózy sú očakávania, že v roku 2030 by na trhu malo byť až 16-tisíc normálnych verejných nabíjacích bodov a okolo tritisíc rýchlych. „V najbližšíc­h dvoch až troch rokoch pribudne niekoľko tisíc nabíjacích bodov, ktoré budú podporené aj z plánu obnovy,“tvrdí riaditeľ asociácie.

Plán obnovy bude hrať kľúčovú úlohu pri rozvoji nabíjacích lokalít. Z balíka je vyčlenenýc­h niekoľko desiatok miliónov eur. Asociácia očakáva, že do dvoch týždňov sa spustí schéma na podporu v objeme vyše 10 miliónov eur. O dotácie budú môcť požiadať mestá. „Ministerst­vo hospodárst­va bude financovať 100 percent, musí ísť o verejné nabíjacie stanice v predpísano­m minimálnom štandarde,“poukázal Križanský.

Elektrické autá nepredstav­ujú výrazné zaťaženie.

Michaela Dobošová, hovorkyňa západoslov­enskej

distribučn­ej

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia