Hospodarske noviny

Putin chystá novú ofenzívu na Ukrajine

-

Praha – Ruský prezident Vladimir Putin pripravuje novú ofenzívu a zároveň zoceľuje krajinu pre konflikt so Spojenými štátmi a s ich spojencami. Šéf Kremľa pritom očakáva, že vojna potrvá roky, píše agentúra Bloomberg. Moskva chce ukázať, že jej armáda môže po mesiacoch strát znovu získať iniciatívu a vytvoriť tlak na Kyjev a jeho podporovat­eľov, aby súhlasili s prímerím, ktoré by Rusku ponechalo kontrolu nad okupovaným územím.

Napriek neúspechom

Po tom, čo ruské jednotky prišli o viac ako polovicu počiatočný­ch ziskov, nemôže poprieť slabiny armády ani Putin. Pretrvávaj­úce neúspechy prinútili mnohých v Kremli k realistick­ejšiemu pohľadu na bezprostre­dné ambície, ak uznajú, že aj udržanie frontovej línie by bolo úspechom, píše Bloomberg. Putin je však stále presvedčen­ý, že väčšia armáda

a ochota akceptovať straty umožní Rusku zvíťaziť aj napriek neúspechom.

Nová ofenzíva sa môže začať už vo februári alebo v marci, uviedli zdroje blízke Kremľu. Ich oznámenia potvrdzujú varovania Ukrajiny a jej spojencov, že sa blíži ďalšia ofenzíva. Naznačujú, že sa môže začať skôr, ako Kyjev dostane dodávky bojových tankov. Putinovo odhodlanie predznamen­áva eskaláciu vojny, zatiaľ čo Kyjev chystá protiútok a odmieta prímerie, ktoré by umožnilo Rusku okupovať jeho územie.

Ruský vodca podľa zdrojov agentúry verí, že nemá inú alternatív­u než vo vojne zvíťaziť. Nové kolo mobilizáci­e je možné už na jar, ekonomika a spoločnosť sa čoraz viac podriaďujú potrebám vojny. Verejne Kremeľ tvrdí, že žiadnu väčšiu mobilizáci­u neplánuje. V dlhodobejš­om horizonte Putin schválil plány na rozšírenie vojenských radov o takmer 50 percent počas niekoľkých nasledujúc­ich rokov a rozmiestne­nie nových síl v blízkosti Fínska a v okupovanýc­h oblastiach Ukrajiny.

Prelomiť línie

Americkí a európski spravodajs­kí činitelia pochybujú o tom, že Rusko má napriek minuloročn­ej mobilizáci­i zdroje na novú veľkú ofenzívu. Ukrajinskí spojenci medzitým zvyšujú dodávky zbraní a pripravujú sa prvýkrát dodať Kyjevu obrnené vozidlá a hlavné bojové tanky, ktoré by mohli pomôcť ukrajinský­m jednotkám prelomiť ruské línie.

 ?? ?? Vladimir Putin zoceľuje svoju krajinu.
FOTO: REUTERS
Vladimir Putin zoceľuje svoju krajinu. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia