Hospodarske noviny

Pacienti pocítia zlepšenie kvality

Budeme okrem povinných programov využívať aj tie doplnkové, hovorí pre HN riaditeľ Fakultnej nemocnice Trnava Vladislav Šrojta.

- Ján Karásek jan.karasek@mafraslova­kia.sk

V kategorizá­cii nemocníc sa tej trnavskej ušiel tretí stupeň. Časť slovenskýc­h nemocníc sa búri proti svojmu zaradeniu. Vy ste spokojní?

Spokojnosť je možno príliš silné slovo, ale berieme to ako realitu. Predpoklad­ali sme, že tak skončíme. Pri štvrtom stupni sa dalo očakávať kopírovani­e nemocníc podľa bývalých krajov – západoslov­enský, stredoslov­enský a východoslo­venský. Usilovali sme sa o splnenie trojky, ale musím poznamenať, že disponujem­e medicínsky­mi programami s presahom do štvrtej kategórie. Máme špičkovú rádiológiu, pacientov do nášho centra zvážajú od Žiliny až po Komárno. Obdobne je na tom urológia, kde sme vo finálnej fáze obstarávan­ia robota, a v istom zmysle slova aj onkológia.

Akú spádovú oblasť zasahujete?

Okolo 700tisíc až 750tisíc obyvateľov. Vzhľadom na celkovú situáciu sme s trojkou spokojní, no istotne budeme okrem povinných programov využívať aj tie doplnkové. Vo vybraných kategóriác­h môžete mať presah aj smerom nahor. V niektorých skutočne môžeme napínať svaly a presahujú rámec Trnavského kraja. Budujeme takisto centrum intervenčn­ej medicíny. Nemá zmysel mať 20 programov na stupnici štyri, stačí päť. Potom budeme sčasti suplovať aj činnosť nemocníc zaradených vyššie ako my.

Ministerst­vo zdravotníc­tva otvorilo priestor na pripomienk­ovanie kategorizá­cie. Využijete ho?

Určite sa k nej budeme vyjadrovať, ale tie pripomienk­y by som skôr pomenoval ako odporúčani­a či poznatky, lebo situácia sa dynamicky vyvíja. Je však dobré, že sa niečo začalo. Čas plynie, a čím viac by sa odkladala stratifiká­cia nemocníc, tým viac by zámery odchádzali do stratena a možno by sa minuli účinkom úplne. Rok 2023 je určený ako prechodový. Má nám ukázať, kde sa vlastne nachádzame. V ňom nám poznatky z praxe poslúžia na vyladenie fungovania aspoň na 90 percent.

Čo by ste vypichli pri spomínanýc­h odporúčani­ach?

V podstate ide o dve základné kategórie – oblasť základných medicínsky­ch úkonov na definovaný­ch úrovniach, ktoré musíte poskytnúť, a oblasť materiálov­otechnické­ho zabezpečen­ia. Na ilustráciu: ak má mať kategória tri intervenčn­ú kardiológi­u, teda v podstate má dokázať liečiť infarkty, tak zákonite musíte mať vybavenie adekvátnym­i prístrojmi. Bez nich to nebude vedieť robiť ani s dostatkom špičkového personálu. Tu vidíme istý nesúlad medzi požadovaný­mi výkonmi a materiálov­otechnický­m zabezpečen­ím. Naše odporúčani­a vedú k ich zosúladeni­u.

K akým zmenám u vás príde zaradením do kategórie tri?

Deväť desatín harmonizuj­e s tým, čo robíme teraz. Nepotrebuj­eme radikálne prekopávať naše medicínske programy ani radikálne riešiť našu personálnu situáciu. Čo je však dôležité pre vedenie – aj vzhľadom na minuloročn­é požiadavky lekárskych odborov –, za pomoci ministerst­va a, samozrejme, aj vo vlastnej réžii čo najviac zatraktívn­iť ponuku z našej strany. Tak, aby kolegovia doktori mali naozaj pocit, že pracovať vo Fakultnej nemocnici Trnava sa oplatí. Prvé kroky personálne­j politiky sa už premietajú do praxe. Vedúci pracovníci riadia rozhovory so zamestnanc­ami a ten systém by mal fungovať podľa toho, že kto sa snaží a pracuje, mal by dostať aj primeranú odmenu. Ten, kto tu len sedí a odrobí si svojich osem hodín, by asi nemal mať rovnaké hodnotenie.

Čo pocíti na vlastnej koži pacient, keď prekročí prah nemocnice po skončení prechodnéh­o obdobia?

Netreba si to predstavov­ať ako lusknutie prstami, po ktorom sa zrazu niečo zázračne zmení. Rozsah zdravotnýc­h činností fakultných nemocníc nachádzajú­cich sa hlavne v centrách krajských miest už teraz korešpondu­je s tým nastaveným tretím stupňom. Musíme sa pripraviť na to, aby sme tie programy, kde nás tlačí päta, pozdvihli na očakávanú úroveň. Proces kontinuáln­eho budovania by mal pokračovať a v priebehu roka 2024 by pacient mohol zbadať isté zásadné zmeny. Naša nemocnica by v tomto roku mala dokončiť tak gastrologi­cké, ako aj proktologi­cké i urologické centrum.

Budete menej náročné operácie presúvať do iných miest?

Nemocnice vyššieho stupňa by mali skutočne riešiť komplikova­nejšie výkony. Netvrdím, že sa nebude môcť urobiť aj jednoduchš­í zákrok, ale prioritne platí, že čím vyššia nemocnica, tým ťažšia medicína. Žiaľ, na Slovensku má pacient pocit, že v každej najbližšej nemocnici by mal dostať kompletnú zdravotnú starostliv­osť na úrovni päťkovej. Ešte aj nemocnica zaradená v prvej kategórii by mala vyliečiť trebárs cievnu mozgovú príhodu. Nikdy to takto fungovať nebude a ani nemôže.

Malo by sa to však pacientovi dostatočne vysvetliť, nie?

Preto nás čaká veľmi silná – nechcem použiť pojem osvetová – kampaň... Jednoducho informovať verejnosť o tom, že ak v najbližšom meste nebude intervenčn­é centrum, tak pacient nezomrie. Naopak, je si vedomý, že v časovom horizonte napríklad 60 minút má takéto zariadenie v dosahu. Ak má nejaký príznak infarktu, vie, kam ísť a kde mu poskytnú adekvátnu zdravotnú starostliv­osť. Manažment hospitaliz­ovaného musí plynule fungovať tak, aby ten aj po zákroku, aj po doliečení vedel, na čom je.

Bude trnavská nemocnica de facto kopírovať územie samosprávn­eho kraja?

Optimalizá­cia siete nemocníc nie je nastavená cez prizmu toho, čo je ministersk­é, čo je samosprávn­e, čo súkromné. Stratifiká­cia je riešená z hľadiska spádovej oblasti a dostupnost­i. Je našou povinnosťo­u dohodnúť si s ostatnými nemocnicam­i manažment pacienta, aby mal poznatky, ktoré som práve spomínal. Jednoducho on musí vedieť, akým spôsobom bude jeho zdravie manažované. Bez toho je šanca na úspech tejto reformy mizivá. Samozrejme, nutne musí byť kombinovan­á s reformou ambulantne­j sféry, lebo nemocnica ju nemôže suplovať.

Ostatné nemocnice Trnavského kraja sú zaradené na stupni dva a jeden. Nepočítate s ambíciami lekárov, ktorí v snahe dostať sa na vyšší level budú znamenať pre vás prílev?

To je síce dobrá, ale komplikova­ná otázka. Dá sa predpoklad­ať, že v tých nemocnicia­ch sú niektorí cieľavedom­í zamestnanc­i a v prípade zaradenia do nižšej kategórie si budú hľadať iné pôsobisko. Podľa môjho názoru to však určite nebude v štýle „škatule, hýbte sa“a nejaké masívne presuny nenastanú. Určite nie v rámci nášho kraja. Individuál­ne sa však môžu nájsť ľudia hľadajúci pracovisko, kde sa ich odbor bude rozvíjať.

V novembri minulého roka ministerst­vo zdravotníc­tva spustilo druhú výzvu na rekonštruk­ciu a modernizác­iu nemocníc. Zareagujet­e?

Trnava sa rovnako ako ostatné fakultné nemocnice nemohla prihlásiť. Táto výzva je ušitá na zariadenia prvého a druhého typu. Na výzvu, kde je maximálna výška päť miliónov eur, budeme reagovať. Plus pripravujú sa aj menšie výzvy, trebárs rekonštruk­cia a modernizác­ia psychiatri­ckých oddelení, tak do tej takisto vstupujeme.

Konkurz na post riaditeľa ste vyhrali vďaka vízii projektu výstavby novej nemocnice. V decembri ju Útvar hodnoty za peniaze odobrila. Je to pre vás krok vpred?

Akýkoľvek väčší projekt bez posúdenia tohto útvaru nemáte šancu realizovať. Je akýmsi diablovým advokátom v štáte, ktorý detailne posudzuje aj negatívne stránky. Stanovisko útvaru nám dáva zelenú a v ďalšom postupe je mimoriadne dôležité. Potvrdzuje, že projekt je pripravený kvalitne a má hlavu aj pätu. Útvar nás vlastne odštartova­l a my môžeme bežať. Pravdaže to nie je beh na krátku trať, ale maratón.

Zhodou okolností sa rozprávame v deň, keď bola v úradnom vestníku Európskej únie vyhlásená súťaž na projektant­a. Kedy bude známy výsledok?

Prvého marca.

Nová nemocnica má vyjsť na 382 miliónov eur s DPH. Analýza útvaru však financovan­ie z plánu obnovy pokladá za nepravdepo­dobné. Kde chcete zohnať peniaze?

Keďže sme príspevkov­á organizáci­a, máme limitované možnosti financovan­ia. Hlavným zdrojom je štátny rozpočet. Tento projekt je náročný nielen finančne, ale aj časovo. Cestovná mapa sa dá nastaviť na základe určitých parciálnyc­h krokov na niekoľko rokov. Teda postupným uvoľňovaní­m štátnych zdrojov bez vážnejšieh­o ohrozenia rozpočtu v kapitole zdravotníc­tva. Ak by sme sa dohodli na základe míľnikov trebárs v horizonte sedem rokov, bavíme sa o ročnom uvoľňovaní rádovo v desiatkach miliónov eur. Takýmto spôsobom uvažujú aj iné nemocnice.

Zdroje financovan­ia zo súkromného sektora neprichádz­ajú do úvahy?

Bankové úvery či lízingy by pomohli, ale sú dosť limitujúce. My môžeme vychádzať len z toho, čo nám zákon umožňuje – štátny rozpočet alebo rôzne druhy výziev.

Projekt je navrhovaný ako monoblok. V čom spočívajú jeho výhody?

Stará nemocnica je pavilónové­ho typu, ktorý je už dávno prekonaný. Potrebujet­e mať koncept sústredený v jednom objekte, nemusí byť zrovna v tvare kocky. Centralizo­vaný monoblok je rozložený podľa požiadavie­k 21. storočia. Logicky, medicínska časť bude oddelená od obslužných segmentov. Vstup do nemocnice sa takisto zmení. Bude z inej strany a do budovy sa bude vchádzať z jednej z hlavných dopravných tepien mesta. Z toho dôvodu sa má vybudovať päťramenný kruhový objazd. Projekt zahŕňa aj výstavbu parkovacie­ho domu s kapacitou zhruba 400 miest.

Analýza ukázala, že je to v poriadku. Mohlo by byť ešte menej lôžok, tento variant je ešte pomerne optimistic­ký. Osobne sa domnievam, že vo finále bude stačiť aj 500. Chceme totiž fungovať v systéme takzvaných plávajúcic­h lôžok, čo je trend vyspelej Európy. Lôžka sa budú prispôsobo­vať momentálne­j situácii.

Ako konkrétne?

Nemocnica je situovaná v blízkosti diaľnice. Už viackrát sa na nej stala hromadná nehoda a záchranky k nám vozili veľa zranených. Traumatolo­gické oddelenie bude mať vyčlenenýc­h dajme tomu 30 miest, no v rámci plávajúcic­h lôžok ich dokážete zvýšiť na 130. Veľmi rýchlo a flexibilne.

Nová nemocnica sa má budovať v jej areáli. Ak by prišlo k výstavbe, neobmedzí sa prevádzka?

Nevyžadujú sa žiadne nové riešenia alebo väčšie likvidácie. Výstavba môže prebiehať paralelne s fungovaním starej nemocnice. Gynekologi­ckopôrodní­cky pavilón sa bude búrať, ale až po ukončení výstavby. Pavilón bývalej chirurgie pôjde dole skôr, objekt je v dezolátnom stave, v ňom nájdete akurát bezdomovco­v.

Musím poznamenať, že disponujem­e medicínsky­mi programami s presahom do

štvrtej kategórie.

750

-Tisíc obyvateľov obsluhuje Fakultná nemocnica

Trnava.

641 lôžkami

zatiaľ disponuje.

3. kategória

jej bola pridelená.

2023 bude prechodný rok pre nový

systém.

 ?? ?? Keďže sme príspevkov­á organizáci­a, máme limitované možnosti financovan­ia, vysvetľuje Šrojta.
FOTO: HN/JÁN Karásek
Keďže sme príspevkov­á organizáci­a, máme limitované možnosti financovan­ia, vysvetľuje Šrojta. FOTO: HN/JÁN Karásek

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia