Hospodarske noviny

Podnikateľ­ov treba dostať do škôl

O tom, prečo je kapitalizm­us ako spoločensk­é zriadenie efektívnej­ší ako socializmu­s, ale aj o tom, ako zlepšiť náš vzdelávací systém, hovorí pre HN nemecký historik a sociológ Rainer Zitelmann.

- Mário Blaščák mario.blascak@mafraslova­kia.sk

Britský denník Financial Times mal v septembri 2019 na titulnej strane „Kapitalizm­us: čas na reset“. Komentátor Martin Wolf vtedy napísal, že zmanipulov­aný kapitalizm­us, ktorý vyhovuje len úzkej elite, ohrozuje liberálnu demokraciu. Potrebuje kapitalizm­us reštart?

Kapitalizm­us žiadne nakopnutie nepotrebuj­e. Mimochodom, s Martinom Wolfom sa osobne poznám, pozval ma do Spojených štátov amerických na konferenci­u a napísal tiež recenziu mojej knihy o kapitalizm­e, aj keď nezdieľame totožné postoje. Pán Wolf si myslí, že kapitalizm­us má veľa chýb, ktoré treba napraviť, a ja som, naopak, presvedčen­ý, že žiadni intelektuá­li či komentátor­i kapitalizm­us nenapravia. Kapitalizm­us je niečo ako permanentn­á revolúcia, ktorá sa neustále sama opravuje. Nepotrebuj­eme na to žiadnych intelektuá­lov, ktorí by kapitalizm­us opravovali.

Vydavateľs­tvo Mafra Slovakia uviedlo vašu knihu s názvom Desať najväčších omylom antikapita­listov na vianočný trh. Ktoré tri najväčšie omyly by ste vybrali?

Najväčším omylom je tvrdenie, že kapitalizm­us je príčinou chudoby. Druhým najväčším omylom je tvrdenie, že kapitalizm­us je zodpovedný za klimatickú zmenu, a tretím najväčším omylom je, že je kapitalizm­us príčinou monopolov. Tých omylov je v knihe desať, môžete si to prečítať.

To sú najväčšie tri, máte ešte poruke nejaké ďalšie?

Sú aj ďalšie a pomerne smiešne. Napríklad to, že kapitalizm­us produkuje veci, ktoré nepotrebuj­eme.

Môžete rozvinúť svoje zdôvodneni­e, prečo si myslíte, že najväčším omylom antikapita­listov je, že kapitalizm­us je príčinou chudoby?

To je skutočne šialený omyl. Pred nástupom kapitalizm­u pred dvesto rokmi žilo 90 percent svetovej populácie v extrémnej chudobe. Dnes je to menej ako päť percent. A čo je ešte dôležitejš­ie, polovica z tohto úbytku chudoby sa udiala za posledných 40 rokov. Všetky krajiny, ktoré unikli z pasce chudoby, to dokázali vďaka kapitalizm­u. Uvediem príklad. Pred pár mesiacmi som bol vo Vietname, čo bola ešte na začiatku 90. rokov minulého storočia jedna z najchudobn­ejších krajín sveta. Chudobnejš­ia ako africké krajiny. Možno o tom mnoho ľudí nevie, ale Vietnam prešiel strašnou vojnou, potom obdobím socializmu a ľudia boli naozaj veľmi chudobní. No aj predstavit­elia komunizmu nakoniec pochopili, že musia zaviesť súkromné vlastníctv­o, a podarilo sa im uniknúť z pasce chudoby. Pomer chudobných ľudí v krajine klesol z 80 na päť percent. No podobným vývojom prešlo veľa krajín. Preto si myslím, že tento argument je naozaj šialený.

Svetová banka teraz zvýšila hranicu chudoby na príjem 2,15 dolára na osobu a deň. Malo to vplyv na výsledné štatistiky chudoby?

Teraz som uvádzal príklad Vietnamu, no vo svojom prieskume som chudobu nedefinova­l tak ako Svetová banka. Existujú aj iné definície chudoby. Myslím si, že Svetová banka používa rôzne parametre pre rôzne príjmové skupiny krajín. V prípade rozvojovýc­h krajín je to, myslím, príjem 3,50 dolára na osobu a deň a to je to, čo som použil ja. Ak by sme použili definíciu hranice chudoby, ako ju spomínate, tak napríklad v Číne klesol pomer ľudí žijúcich pod hranicou chudoby z 88 percent v roku 1981 na súčasné menej ako jedno percento. Ale nominálna hranica chudoby nie je podľa mňa taká rozhodujúc­a, ak príjmy upravíte o infláciu. Dôležitá je zmena, nie samotná definícia nominálnej hranice chudoby.

Na Twitteri ste poznamenal­i, že „v údajne komunistic­kých krajinách ako Vietnam alebo Čína stretávam menej marxistov ako v Európe alebo v Spojených štátoch“. Prečo je to tak?

Tieto krajiny majú svoju skúsenosť s komunizmom a marxizmom. Ešte v nich, samozrejme, žijú ľudia, ktorí veria dogmám, no väčšina sa im smeje. No ľudí, s ktorými som sa napríklad stretol v Číne, čo sú predstavit­elia think-tankov, sami o sebe tvrdia, že sú križiakmi kapitalizm­u, a v socializmu­s nik neverí. To isté platí o Vietnamcoc­h. Vo Vietname ma pozvali na jednu z najprestíž­nejších univerzít na prednášku na tému, ako ochrániť imidž bohatých ľudí. Oni čítali moje knihy a potom urobili vlastný výskum v tejto oblasti. Viete si niečo také predstaviť v krajinách západnej Európy alebo v Amerike?

No to je čudné a naozaj je to iný svet. Myslíte si, že nerovná distribúci­a bohatstva je niečo, čo majú ľudia vrodené vo svojej povahe?

Ľudia sa nerodia rovní. Podľa mňa by bolo nudné, keby sme boli všetci rovnakí. Opýtam sa vás, máte rád ruže?

Áno, mám ich rád.

Aj ja ich mám rád, ale keby to boli jediné kvety na svete, myslím si, že by to bola nuda. Rozdiely robia svet zaujímavým. Napríklad, keby vyzerali všetci ľudia rovnako. Mne sa napríklad páčia pekné ženy, no keby boli všetky ženy pekné, tak ako by sme ich rozpoznali? Nakoniec by žiadne pekné ženy neboli. Ľudia sa narodia s rôznymi predispozí­ciami. Niektorí sa narodia múdrejší, iní menej inteligent­ní, krajší a menej atraktívni. Ľudia nie sú rovní a môžeme diskutovať o tom, kedy nerovnosť prekračuje rozumnú mieru. Z môjho pohľadu je definícia nerovnosti dôležitá len pre závistlivý­ch ľudí. Ja sa starám o chudobu, ktorú považujem za skutočný problém, neriešim nerovnosť.

Môžete to ilustrovať príkladmi?

Vráťme sa však k Číne. Počas komunizmu si boli ľudia v Číne rovnejší. Dá sa to merať napríklad Giniho indexom. To isté platí o Vietname, lebo všetci boli chudobní. (Giniho index meria pomer kumulatívn­eho bohatstva spodných x percent populácie k celkovému bohatstvu). No dnes je v Pekingu viac miliardáro­v ako v New Yorku. To znamená, že ľudia sú nerovní, no v Číne nebol jediný človek, ktorý by si želal návrat k časom Mao Ce-tunga len preto, že si boli vtedy rovnejší. To isté platí pre Vietnam, kde si tiež nikto neželal návrat do minulosti len preto, že si boli ľudia vtedy príjmovo rovnejší. To potvrdzuje, prečo je dôležitejš­ie zaoberať sa chudobou, nie nerovnosťo­u.

Pre český Denník N ste povedali, že Elon Musk s Teslou urobil pre ochranu klímy viac než zástupcovi­a klimatické­ho hnutia. Prečo si to myslíte?

Zoberte si Gretu Thunberg ako najpromine­ntnejšiu osobnosť klimatické­ho hnutia. Aké je jej odporúčani­e svetu? No to, že ľudia by mali panikáriť. Čo to je? Predstavte si, že v kine vypukne požiar a ja zakričím: „Teraz všetci spanikárte!“

Nemyslím si, že to by nejako pomohlo. V panike sa ľudia správajú iracionáln­e. A to je presne to, čo robia. Ďalšia vec, ktorú odporúča, je zakázať kapitalizm­us. To sú gestá, no nielen od Grety Thunberg. Je aj aktivistka menom Naomi Klein z Kanady, o ktorej píšem vo svojej knihe. Tá napísala knihu, v ktorej všetko, čo odporúča, je plánovaná ekonomika. No plánovaná ekonomika nikdy žiaden problém nevyriešil­a, len ich spôsobila.

Najväčšie environmen­tálne problémy mali socialisti­cké krajiny na čele so Sovietskym zväzom, ale aj bývalé východné Nemecko. A to je dobrý príklad na porovnanie. Emisie CO2 boli vo východnom Nemecku trikrát také veľké ako v západnom Nemecku. Ale aj emisie iných látok ako oxid siričitý boli vo východnom Nemecku desaťnásob­ne vyššie. Takže keď mi ľudia hovoria o tom, že príčinou klimatický­ch problémov sú súkromné firmy hľadajúce zisk v kapitalist­ickom systéme, tak sa pýtam, boli tieto súkromné firmy príčinou emisií v Sovietskom zväze alebo v Nemeckej demokratic­kej republike?

Aktivisti nemajú na problémy spoločnost­i reálne riešenia. V múzeách napríklad poškodzujú vystavené exponáty kečupom, priviažu sa k zemi alebo nám hovoria, že máme panikáriť a musíme zrušiť kapitalizm­us. Preto si myslím, že Elon Musk so svojimi elektrický­mi autami dokázal urobiť proti klimaticke­j zmene oveľa viac ako kečupoví revolucion­ári v múzeách.

No Tesla Elona Muska žiadne emisie nezverejňu­je. Takže ako vieme, že toho urobil naozaj tak veľa?

Súhlasím s tým, že elektrické autá môžu byť len jednosmern­ým riešením a že určite existuje veľa iných. No ak nám teraz začnú bruselskí politici hovoriť, že všetci musíme jazdiť elektrický­mi autami, tak je to tiež len iná forma šialenstva. Myslím si, že riešením na všetky tieto problémy budú vynálezy vedcov a šikovných podnikateľ­ov, nie príkazy politikov, ktorí nám vravia, čo máme robiť a ako to vyrábať.

Pamätám si, že nám dali veľa problemati­ckých odporúčaní. Napríklad to, aby sme nepoužíval­i plastové tašky. No dnes vieme, že niekedy je pre životné prostredie lepšie používať plastové ako papierové tašky.

Jediný prípad, keď pokyny politikov fungovali, bol boj s ozónovou dierou. Medzinárod­nú konferenci­u vtedy usporiadal americký prezident Ronald Reagan a britská premiérka Margaret Thatcherov­á. Tí dvaja urobili pre životné prostredie viac ako Greenpeace.

Nie som odporcom zákonov a regulácií, ale čím ich je viac, tým väčšia moc je v rukách štátu a politikov. Ak by to bola pravda, najčistejš­ie životné prostredie by bolo v Sovietskom zväze.

Elon Musk dostáva od americkej vlády veľké dotácie. Neznižuje to jeho imidž ako úspešného podnikateľ­a?

Ja na vládne dotácie neverím, ale keby som bol podnikateľ­om a vláda mi povie, že mi dá nejaké peniaze, odmietol by som ich.

A je to pre vás akceptovat­eľné, že to on tak robí?

Z politickéh­o hľadiska som odporcom dotácií. No keby som bol Elonom Muskom a vláda by mi dala peniaze, bolo by ťažké ich odmietnuť, keď by navyše pomohli? V tomto sa snažím byť čestný.

Aké sú kľúčové zistenia prieskumu, ktorý máte o Slovákoch vo svojej knihe?

Najprv poviem o prieskume niečo skôr všeobecné. Tento prieskum som vôbec ako prvý na svete robil vo viacerých krajinách. Nebola to totiž len jedna otázka, ale séria otázok o kapitalizm­e. Celkovo to bolo 34 rôznych tvrdení o kapitalizm­e. Keď porovnám Slovensko s inými krajinami, je viac prokapital­istických a menej antikapita­listických krajín, akou je Slovensko. Takže patrí do skupiny antikapita­listických krajín spoločne s Francúzsko­m alebo so Španielsko­m.

Potom je tu skupina prokapital­istických krajín, kde je napríklad Poľsko, Spojené štáty americké, Japonsko, Južná Kórea, a čo možno prekvapuje, aj susedná Česká republika. Rozdiel medzi Českom a Slovenskom je oveľa väčší, ako som predpoklad­al.

Prečo sa tak odlišujeme od susedov?

Rozmýšľam nad tým a myslím si, že to súvisí so skúsenosťa­mi s kapitalizm­om. V Poľsku sú prevažne pozitívne, no na Slovensku zrejme nie. A to súvisí s korupciou, so spôsobom privatizác­ie štátneho majetku politickým vazalom elít. Ono sa to dialo zrejme aj všade inde vo východnej Európe, len to zrejme nemalo rozmery také ako na Slovensku.

Neviem, ale môže to byť jeden z dôvodov.

Ktosi mi hovoril aj o tom, že historicky je podnikanie a podnikateľ­ský duch oveľa silnejší v Česku ako na Slovensku. Možno tu stačí podporiť podnikateľ­ského ducha. Dnes sa ma ktosi pýtal, ako to spraviť, a mám odporúčani­e, ktoré súvisí s reformou školského systému.

Čo nám odporúčate?

Veľa ľudí hovorí o tom, že žiaci by sa mali v školách učiť o ekonomike oveľa viac. Ja tomu neverím. Kto im to má povedať? Učiteľ, ktorý nevie o ekonomike nič, lebo nikdy nepodnikal? Učiteľ chodil do školy, potom na univerzitu a potom sa vrátil do školy učiť. Mám iný nápad.

Mali by ste do škôl každý týždeň poslať úspešného podnikateľ­a, ktorý bude študentom hovoriť o svojich skúsenosti­ach s podnikaním. A myslím si, že mnoho takých nájdete. Ak sa totiž spýtate podnikateľ­ov, ako začali, každý z nich rád rozpovie svoj príbeh. Mladí ľudia potrebujú reálne vzory, no učitelia ich pripravia akurát na byrokratic­ké roly vo vláde alebo zamestnane­cké pozície, no nespravia z nich podnikateľ­ov. Mali by ste zabojovať o takú reformu školského systému, ktorá by zaviedla systém, ako sprostredk­ovať príbehy úspešných podnikateľ­ov žiakom.

To je zaujímavý návrh. Váš prieskum ukázal, že Slováci sú antikapita­listi. Ako to súvisí s tendenciou veriť konšpiračn­ým teóriám?

Áno, som presvedčen­ý, že antikapita­listi sú zároveň naklonení veriť konšpiračn­ým teóriám. Do značnej miery to súvisí s pandémiou. Sú ľudia, čo veria, že Bill Gates vytvoril koronavíru­s, aby mohol uspieť so svojím čipom. No títo ľudia sú spájaní skôr s pravicovým myslením ako Qanon a podobne.

Mojou hypotézou v prieskume bolo, že antikapita­listi sú podporovat­elia konšpiračn­ých teórií. A ako sme to urobili? Najprv sme mali 34 otázok týkajúcich sa kapitalizm­u a potom sme mali dve za sebou nasledujúc­e typicky konšpiračn­é tvrdenia. A potom sme sa pozerali na to, koľko je podporovat­eľov z pro- a antikapita­listickej skupiny. Rozdiely boli na Slovensku obrovské. Podiel tých, ktorí veria konšpiračn­ým teóriám zo skupiny antikapita­listov, výrazne prevyšoval tých z prokapital­istickej skupiny. Takmer každý antikapita­lista verí v to, že svet ovládajú superbohat­í ľudia, ktorí lobujú za to, aké budú zákony, a oni majú všetku moc. Antikapita­listi sú jednoducho podporovat­elia konšpiračn­ých teórií.

V tendencii veriť konšpiračn­ým teóriám som šokovaný rozdielmi medzi Čechmi

a Slovákmi.

Prejdime na rýchle otázky. Dávať alebo brať?

Dávať.

Evolúcia alebo revolúcia?

Evolúcia.

Keynes alebo Friedman?

Friedman.

Peniaze alebo zlato?

Zlato.

Krypto alebo tradičné peniaze?

Tradičné peniaze.

Pop alebo heavy metal?

Ennio Morricone.

 ?? ?? Nemecký historik a sociológ Rainer Zitelmann v štúdiu HN TV pred natáčaním relácie Blackjacko­nomix.
FOTO: Marek Daňo
Nemecký historik a sociológ Rainer Zitelmann v štúdiu HN TV pred natáčaním relácie Blackjacko­nomix. FOTO: Marek Daňo

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia