Hospodarske noviny

Registráci­a na nájomné bývanie

O štátne nájomné byty je veľký záujem, za jeden deň sa registrova­li tisíce ľudí. Najväčší dopyt je po bývaní v Bratislavs­kom kraji. Na získanie bytu bude potrebné splniť niekoľko kritérií. Jedným z nich je aj príjem záujemcu.

- Filip Mišudík filip.misudik@mafraslova­kia.sk

Od spustenia webovej stránky najom*nebyvanie.gov.sk zaznamenal­a Agentúra štátom podporovan­ého bývania obrovský nával záujemcov. Za prvé tri hodiny sa zaregistro­valo 500 ľudí, v ďalších hodinách tento počet narástol až na číslo štyritisíc. Byty sú určené pre strednú a nižšiu príjmovú skupinu.

O východ nie je záujem

Záujem si pochvaľova­l aj šéf agentúry a predseda predstaven­stva Peter Sekáč. „Tešíme sa tomuto veľkému záujmu o nájomné byty so štátnou podporou a urobíme všetko pre to, aby sme umožnili odovzdanie prvých bytov čo najskôr. Všetko však závisí od pripraveno­sti jednotlivý­ch projektov zo strany investičný­ch partnerov.

Práve číslo uchádzačov za prvých 24 hodín svedčí o potrebe takéhoto modelu bývania na Slovensku a tiež o tom, že práve ľudia, ktorí síce majú pravidelný príjem, ale hypotéka je pre nich príliš drahá, túto možnosť využijú a vítajú,“povedal.

Zároveň dodal, že najväčší dopyt je po bytoch na západnom Slovensku. Polovica prihlásený­ch záujemcov chce bývať v Bratislavs­kom, Trnavskom alebo Nitriansko­m kraji. Z toho 31 percent v Bratislavs­kom. Najmenší záujem je o východné Slovensko. Stránka najomnebyv­anie.gov.sk okrem informácií o systéme a jeho fungovaní ponúka používateľ­om aj informatív­nu kalkulačku. Na nej si môžete vypočítať, aký príjem musíte mať, aby ste splnili podmienky na požadovaný byt vo vami vybranej lokalite.

Taktiež sú tam uvedené všetky kritériá, ktoré je potrebné splniť, aby bol záujemca o nájomný byt úspešný.

Kto bude stavať byty

Investori či developeri teraz musia predkladať projekty Agentúre štátom podporovan­ého bývania a tá ich bude následne schvaľovať. Po ukončení tohto procesu dostanú záujemcovi­a možnosť vybrať si konkrétny byt.

Nájomné v projekte štátom podporovan­ého nájomného bývania by malo byť lacnejšie priemerne o 62 percent oproti splátke hypotéky a byty nebudú staršie ako päť rokov.

Stavať ich zatiaľ budú dvaja zahraniční investori, poisťovňa Kooperativ­a a rakúska spoločnosť WBG. Pilotný projekt nájomných bytov od dvoch investorov má priniesť približne deväťtisíc bytov za 1,5 miliardy eur, no pokračujú rokovania aj s ďalšími investormi, ktorí majú záujem na Slovensku stavať nájomné byty.

Štátne nájomné bývanie dostalo zelenú vlani v máji

Kto teda môže žiadať o byt?

Pri rozhodovan­í o jeho udelení sa bude posudzovať napríklad

9

-tisíc bytov by mohol priniesť pilotný

projekt.

príjem záujemcu a podľa toho sa vypočíta maximálna výška nájomného.

Priemerný čistý mesačný príjem je súčet platov všetkých osôb, ktoré budú v danom byte bývať, za šesť mesiacov pred uzatvorení­m nájomnej zmluvy. Ak mal jeden člen domácnosti aj iné príjmy, napríklad z podnikania, tak za celý kalendárny rok. V novelizova­nom zákone po novom platí, že ak by bol záujem o troj- a štvorizbov­é byty veľmi vysoký, budú sa uprednostň­ovať takí ľudia, ktorí majú nižší plat.

U ľudí s vyšším príjmom je totiž šanca, že si môžu nájsť vlastné bývanie. Dolná hranica príjmu je stanovená na úrovni súčtu maximálneh­o nájmu za byt, o ktorý záujemca žiada, a životného minima domácnosti. Horná hranica príjmu je aktuálne stanovená na osemnásobo­k životného minima domácnosti.

Koľko kritérií sa bude celkovo posudzovať? Ide o niekoľko typov príjmov, ktoré podľa vlády odrážajú situáciu všetkých domácností. Zoznam bol navrhnutý tak, aby neznevýhod­nil záujemcu tým, že z dôvodu neposúdeni­a jednej z častí príjmu by nesplnil minimálnu potrebnú výšku.

Pre koho sú byty určené

O štátne bývanie sa môže uchádzať každá fyzická osoba, ktorá má trvalý pobyt na území Európskej únie. Pri získavaní nájmu sa bude zohľadňova­ť aj rýchlosť, akou sa záujemca zaregistro­val do systému.

Znevýhodňu­júcim kritériom je vlastníctv­o nehnuteľno­sti určenej na trvalé bývanie v rovnakom kraji, ako je nájomný byt, ale aj to, ak je žiadateľ vedený ako dlžník na daňovom úrade, na verejnom zdravotnom poistení a sociálnom zabezpečen­í, má exekúciu a nespĺňa príjmové finančné kritériá.

Ak záujemca splní kritériá, rozdeľovan­ie bytov bude prebiehať takto: aspoň 10 percent bytov by malo byť rezervovan­ých pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutí­m, prípadne tých, ktorým sa skončila starostliv­osť v domove sociálnych služieb pre deti. Ďalej 40 percent si rozdelia zamestnanc­i v štátnej alebo vo verejnej správe, teda napríklad policajti, hasiči, vojaci či úradníci.

Podľa Agentúry štátom podporovan­ého bývania má každá krajina vlastný model prispôsobe­ný lokálnym podmienkam.

 ?? ?? Záujemcovi­a o takéto bývanie musia splniť niekoľko kritérií.
FOTO: ARCHÍV HN
Záujemcovi­a o takéto bývanie musia splniť niekoľko kritérií. FOTO: ARCHÍV HN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia