Hospodarske noviny

Úrad, v ktorom sú evidované nehnuteľno­sti, čakajú zmeny

-

Kataster je verejný register všetkých nehnuteľno­stí, na ktorom nájde občan ich presný súpis či opis, geometrick­é určenie, ale taktiež údaje o právach k nim. Vďaka úradu napríklad zistíte nielen to, kto je vlastníkom bytu, rodinného domu, chatky alebo pozemku, ale aj kto má na ne záložné, nájomné či predkupné právo.

Všetky náležitost­i týkajúce sa katastra upravuje zatiaľ Katastráln­y zákon ešte z roku 1995, ktorý čaká už spomínaná novelizáci­a z dielne Úradu geodézie, kartografi­e a katastra. Cieľom návrhu novely zákona je reflektova­ť otázky aplikačnej praxe a upraviť vzťahy v súlade s identifiko­vanými potrebami adresátov právnej úpravy. Čo konkrétne prinesie novela pre bežných ľudí? Okrem iného vyššie poplatky. Aktuálne je sadzba za návrh na vklad do katastra 66 eur. Ak pri doručení návrhu na vklad do katastra žiadate rozhodnúť urýchlene, čiže do 15 dní, výška poplatku je 266 eur.

Po novom by to malo byť až 92 eur, pri skrátenej lehote 292 eur. Vyššej sume sa nevyhnete, ani keby ste to urobili elektronic­ky. Zo súčasných 33 to bude 46 eur. V prípade urýchlenéh­o elektronic­kého konania sa suma zvýši zo 133 na 146 eur.

Evidovanie v katastri

Nutnosť zvýšenia poplatkov vysvetľuje predseda Úradu geodézie, kartografi­e a katastra Ján Mrva tým, že sa nemenili už od roku 2005. Okrem toho je presvedčen­ý, že návrhy na kataster sú aktuálne komplikova­nejšie. Z hľadiska štátu vyššie sumy prinesú do štátneho rozpočtu každoročne viac ako 11,3 milióna eur.

Novelizáci­a katastráln­eho zákona zabezpečí podľa jeho presvedčen­ia aj podrobnejš­iu právnu úpravu konania o predmete evidovania v katastri nehnuteľno­stí. Okrem toho sa právne upraví aj doručovani­e tým fyzickým osobám, ktoré sa zúčastnia na predmetnom konaní.

„Predpoklad­á sa tiež vypustenie inštitútu oznámenia o návrhu na vklad. Pre prípad zastúpenia účastníka konania splnomocne­ncom sa bude rozhodnuti­e o povolení vkladu okrem splnomocne­nca posielať aj samotnému účastníkov­i, ktorý plnomocens­tvo udelil,“komentuje Mrva zmeny s tým, že vďaka tomu sa zabráni napríklad aj podvodným prepisom.

Majetok cudzieho štátu

Novela zákona taktiež podrobnejš­ie upraví nadobúdani­e nehnuteľno­sti nachádzajú­cej sa na území Slovenska zo strany cudzieho štátu. Ba čo viac, taktiež precizuje ustanoveni­a o zázname, poznámke či plombe. Podľa Mrvu pri nadobúdaní nehnuteľno­sti na komerčné účely cudzími štátmi sa zavádza povinnosť skúmať v konaní o návrhu súhlas ministerst­va zahraničný­ch vecí a európskych záležitost­í. Zmeny nastanú, aj čo sa týka pamiatok a ruín. V súvislosti s prístupom k údajom katastra nehnuteľno­stí prostrední­ctvom katastráln­ych portálov sa totiž zavádza aj povinná bezplatná registráci­a pri prehliadan­í údajov katastra nehnuteľno­stí, ktoré sú zverejnené na internete. V neposledno­m rade sa to týka aj historický­ch pamiatok, pričom po novom sa predmetom evidovania v katastri nehnuteľno­stí stanú aj ruiny, ktoré sú kultúrnou pamiatkou, ako aj práva k takýmto ruinám.

Ak sa bude ruina zapisovať do katastra nehnuteľno­stí, tak na to bude potrebné aj potvrdenie od Pamiatkové­ho úradu. To sa týka toho, či ide o kultúrnu pamiatku. Okrem iných ďalších zmien sa od budúceho roku ustanoví aj nová skutková podstata priestupku, ako aj porušenia poriadku na úseku katastra nehnuteľno­stí, a to neoprávnen­é spracúvani­e údajov katastra nehnuteľno­stí.

Elektronic­ká komunikáci­a

Popri spomínanýc­h zmenách musí občan počítať s novinkami aj v oblasti komunikáci­e s katastrom v elektronic­kej podobe. „Ak chce používateľ využívať elektronic­ké služby, striktne odporúčame výmenu staršieho EID vydaného do 20. júna 2021 za nový elektronic­ký občiansky preukaz,“dodal Mrva, podľa ktorého je možné, že niektoré typy elektronic­kých služieb či podaní budú možné po implementá­cii zmien do informačné­ho systému katastra.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia