Hospodarske noviny

Byty a domy je potrebné zdaňovať

Daňová povinnosť zaniká 31. decembra zdaňovacie­ho obdobia. Správu miestnych daní majú na starosti jednotlivé mestá a obce, ktoré ich môžu istým skupinám obyvateľst­va prípadne aj odpustiť alebo znížiť.

- Zuzana Dzvoníková zuzana.dzvonikova@mafraslova­kia.sk

Výmer s výškou dane za vašu nehnuteľno­sť vám pošlú do 15. mája, pričom jej splatnosť je 15 dní odo dňa jej doručenia. Daňová povinnosť vzniká 1. januára po období, v ktorom sa ste sa stali vlastníkom, správcom, nájomcom alebo užívateľom nehnuteľno­sti, ktorá je predmetom dane.

Daňová povinnosť zaniká 31. decembra zdaňovacie­ho obdobia, v ktorom daňovníkov­i zanikne vlastníctv­o, správa, nájom alebo užívanie nehnuteľno­sti. Ak ste ju teda v roku 2022 predali alebo prestali prenajímať, vaša daňová povinnosť zanikla k 31. decembru 2022.

Výnimky z platenia dane

Obec alebo mesto môže daň odpustiť alebo znížiť ľuďom starším ako 62 rokov či zdravotne postihnutý­m a tiež tým, ktorí poberajú dávky v hmotnej núdzi. Zaplatená daň je príjmom obecného alebo mestského rozpočtu. V reakcii na rast cien energií a infláciu, ktoré zvyšujú ich výdavky, viaceré slovenské mestá už schválili a oznámili zvýšenie poplatkov pre obyvateľov.

Pri miestnych daniach ich sadzby, oslobodeni­e či zníženie daní a taktiež sadzby poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, ako aj podklady na odpustenie alebo zníženie poplatku určí príslušná obec vo všeobecne záväznom nariadení.

Napríklad obyvatelia Prešova zaplatia za nehnuteľno­sti viac o 50 percent. Súkromným podnikateľ­om sa daň zvýši o 30 percent. Približne o 70 percent vzrastie poplatok za odpad. V prípade Humenného sa daň z nehnuteľno­stí zvýši na 0,32 eura za štvorcový meter zastavanej plochy rodinného domu a 0,29 eura za štvorcový meter podlahovej plochy bytu. „Vlastníci bytov v Partizánsk­om v tomto roku zaplatia o približne 100 percent vyššiu daň z nehnuteľno­sti,“uvádza sa na webovej stránke mesta. Náklady stúpnu i vlastníkom ostatných typov nehnuteľno­stí. Dolnokubín­ska samospráva prvýkrát od roku 2011 zvyšuje miestne dane. Narastú aj poplatky za sociálne služby a materské školy. Dane a poplatky zvyšuje aj Rožňava. Obyvatelia Fiľakova zaplatia o 20 percent vyššiu daň z nehnuteľno­stí. Priplatia si aj za odpad či zvieratá.

Priznanie k nehnuteľno­sti sa podáva len raz

Ak ste v uplynulom roku získali nehnuteľno­sť, prípadne ak ste ju zdedili alebo vydražili, musíte podať daňové priznanie. V ďalších zdaňovacíc­h obdobiach to už robiť nemusíte, správca dane vám rozhodnuti­e o dani pošle automatick­y. Priznanie sa podáva na predpísano­m tlačive, ktoré je rovnaké pre fyzické aj právnické osoby.

Zákon o miestnych daniach však umožňuje mestám a obciam poskytovať elektronic­ké služby.

Čo patrí k miestnym daniam

Miestne dane a poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady sú upravené v zákone o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Miestne dane ukladajú obce všeobecne záväzným nariadením, v ktorom upravujú sadzby daní, ich zníženie a oslobodeni­e od daní.

„Daň z nehnuteľno­stí a správu tejto dane z nehnuteľno­stí vykonáva obec, na ktorej území

Daň z nehnuteľno­stí

a jej správu vykonáva obec, na ktorej území

sa nachádza.

Martina Rybanská, hovorkyňa Finančnej správy

sa nehnuteľno­sť nachádza,“vysvetľuje Martina Rybanská, hovorkyňa Finančnej správy.

Rovnako aj poplatok ukladajú obce všeobecne záväzným nariadením, ktorým tiež upravujú sadzby, ako aj podklady na jeho zníženie alebo odpustenie. Všeobecne záväzné nariadenia sú zverejňova­né na webových stránkach obcí.

K miestnym daniam patrí daň z nehnuteľno­stí, daň za psa, daň za užívanie verejného priestrans­tva, daň za ubytovanie, daň za predajné automaty, za nevýherné hracie prístroje, daň za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historicke­j časti mesta a daň za jadrové zariadenie. Obec ukladá aj miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

V Bratislave a v Košiciach správu miestnych daní a poplatkov vykonávajú ich mestské časti.

 ?? ?? Ak ste v uplynulom roku získali nehnuteľno­sť, alebo ak ste ju zdedili, musíte podať daňové priznanie.
FOTO: HN/PAVOL Funtál
Ak ste v uplynulom roku získali nehnuteľno­sť, alebo ak ste ju zdedili, musíte podať daňové priznanie. FOTO: HN/PAVOL Funtál

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia