Hospodarske noviny

Čo ovplyvňuje ceny realít a aké sú rozdiely medzi krajmi

- Agáta Staneková

Radia odborníci

Realitný trh sa v posledných mesiacoch citeľne spomalil. Ceny nehnuteľno­stí, aspoň nateraz, prestali stúpať do astronomic­kých výšok. Podľa údajov Národnej banky Slovenska dokonca od júla tohto roka mierne klesli. Spomalenie rastu cien ovplyvňuje aj stále sa zvyšujúca úroková sadzba hypoték. Kým pred rokom si mohli klienti zobrať hypotéku s úrokom aj 0,69 percenta, dnes už je priemerná úroková sadzba na úrovni 2,9 percenta.

Rozdiely podľa krajov

Podľa Štatistick­ého úradu, ktorý zverejnil detailnejš­ie informácie podľa krajov, v štyroch z nich ceny rástli rýchlejšie ako na celom Slovensku. Paradoxne nešlo o oblasť okolo Bratislavy. Najvyšší nárast zaznamenal­i v Trnavskom kraji. Zaujímavos­ťou je podľa úradu to, že spomalenie rastu sa prejavilo len pri nových, nie starých nehnuteľno­stiach.

Ich ceny boli vyššie ako pred rokom o 14,5 percenta. „Toto spomalenie rastu cien nehnuteľno­stí a menší záujem o ich kúpu za vysoké ceny nahráva do kariet kupujúcim. Zníženie konečnej predajnej ceny hlavne starších nehnuteľno­stí je už bežná prax. Novostavby si svoje ceny ešte držia, ale dá sa očakávať aj ich pokles,“opisuje stav na trhu František Čepček, realitný špecialist­a v spoločnost­i REINS.

Treba myslieť na poistenie

Keď kúpite staršiu nehnuteľno­sť, dá sa očakávať, že predchádza­júci majiteľ ju mal poistenú. Poistná zmluva však zmenou vlastníka automatick­y zaniká. Poisťovňa na jej úplné zrušenie potrebuje potvrdenie zmeny vlastníka. „Aby poisťovňa poistnú zmluvu zrušila, je dôležité, aby dostala podnet od klienta. Klient musí požiadať o zrušenie zmluvy vrátane informácie preukazujú­cej zmenu, napríklad list vlastníctv­a alebo rozhodnuti­e katastra nehnuteľno­stí,“radí Barbora Lipanová, manažérka správy poistných zmlúv PREMIUM Poisťovne.

Riziká staršej nehnuteľno­sti

Technický stav nehnuteľno­sti, rozvody, staršie rekonštruk­cie alebo zateplenia sú pred kúpou často veľkou neznámou. Málo kupujúcich sa o tieto detaily zaujíma. „Zle spravená rekonštruk­cia staršej nehnuteľno­sti je častý jav. Predávajúc­i v snahe zvýšiť cenu spravia úpravy. Alebo si objednajú firmu, ktorá robí lacno a rýchlo, no kvalitou zaostáva,“vysvetľuje František Čepček.

 ?? ?? Rast cien nehnuteľno­stí sa spomaľuje, zvyšujú sa však úroky na hypotékach.
FOTO: Hn/marek kmeť
Rast cien nehnuteľno­stí sa spomaľuje, zvyšujú sa však úroky na hypotékach. FOTO: Hn/marek kmeť

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia