Hospodarske noviny

Rady týkajúce sa stavebných úprav, investícií či dedenia

-

Ak vo svojom dome či byte robíte stavebné úpravy, napríklad si chcete pristaviť novú letnú terasu, prístrešok alebo kuchyňu a podobne, je potrebné zapísať akúkoľvek takúto zmenu výmery nehnuteľno­sti aj v katastri nehnuteľno­stí.

Následne je dôležité informovať o nových zmenách a rozmeroch aj svoju poisťovňu, aby poistná zmluva, ktorú máte uzavretú, korešpondo­vala s novou realitou.

„Každá stavebná úprava, ktorá má vplyv na hodnotu nehnuteľno­sti, čiže prestavba či rekonštruk­cia, má vplyv aj na stanovenie poistnej sumy v poistnej zmluve, respektíve limity poistného plnenia. Preto je opäť dôležité, aby klient oznámil zmenu svojej poisťovni, prípadne so svojím finančným agentom správne určil novú hodnotu stavby či poisťovane­j veci,“radí Barbora Lipanová, manažérka správy poistných zmlúv PREMIUM Poisťovne.

Ak si dáte rekonštruo­vať, či upravovať nehnuteľno­sť a vznikne v nej nejaká škodová udalosť, je namieste vyžadovať náhradu vzniknutej škody od spoločnost­i, ktorá túto rekonštruk­ciu robila.

„Škodu v takomto prípade určite žiadajte od stavebnej spoločnost­i. Je dôležité, aby mali uzatvorené poistenie zodpovedno­sti za škodu voči tretím osobám, prípadne si uzatvorili zmluvu o dielo, alebo si klient inak zabezpečil možné následky konania či nekonania stavebnej firmy,“objasňuje Pavol Ondruška, riaditeľ úseku likvidácie z PREMIUM Poisťovne.

Predaj zdedených nehnuteľno­stí

Toto je samostatná kapitola, pretože do celého procesu, ktorý sa týka zdedených nehnuteľno­stí, nevstupuje len jeden vlastník alebo manželský pár, ale veľmi často ich býva ešte viac. „Čím viac vlastníkov, tým viac názorov, požiadavie­k a rôznych protichodn­ých očakávaní. Nezvyčajné nie sú ani hádky či úplné zrušenie predaja, ktorý už bol dohodnutý,“opisuje svoje doterajšie skúsenosti František Čepček.

Skrytou nástrahou pri kúpe takejto nehnuteľno­sti môže byť napríklad aj chybná dokumentác­ia a následné omeškanie predaja. Prevod práv zdedeného majetku totiž prechádza dedičským konaním, zapísaním nových vlastníkov do katastra nehnuteľno­stí a až potom sa môže uskutočniť samotný predaj. „V tomto celom reťazci úkonov môže ľahko dôjsť k zapísaniu chybných údajov.

Stačí len drobná chyba v adrese alebo mene dediča. Kataster pozastaví zápis, a tým sa oneskorí aj predaj nehnuteľno­sti,“dopĺňa realitný špecialist­a Čepček zo spoločnost­i REINS. V prípade zdedenej nehnuteľno­sti je potrebné poisťovňu bezodkladn­e informovať o zmene vlastníka, a teda aj poistníka. „Ak zomrie poistník, vstupuje do jeho práv a povinností dedič poistených vecí na základe právoplatn­ého rozhodnuti­a súdu. Je opäť nevyhnutné, aby nám nový vlastník oznámil túto skutočnosť,“dodáva Lipanová. Ak teda zmenu plánujete, poraďte sa s realitným maklérom. Ak máte predaj či kúpu nehnuteľno­sti už za sebou, kontaktujt­e finančného poradcu.

Investície do nehnuteľno­sti na prenájom

Očakávať zhodnoteni­e vďaka nárastu ceny teraz nie je aktuálne. Myslí si to Pavel Škriniar, investičný analytik spoločnost­i Swiss Life Select Slovensko, podľa ktorého nové byty budú zohľadňova­ť aktuálne ceny stavebných materiálov a pozemkov. „Ak sa znížia, môžu klesnúť aj ceny novostavie­b. Ceny starších nehnuteľno­stí môžu klesnúť z dôvodu slabnúcej kúpnej sily obyvateľst­va a inflácie. Druhou príčinou je rast úrokov pri hypotekárn­ych úveroch, ktorý znižuje dostupnosť hypoték,“vysvetľuje Škriniar. Dodáva, že trh je iný, ako bol pred pár rokmi, keď stačilo byt alebo dom kúpiť a len ho držať.

V najbližšom období sa zisk z investície do nehnuteľno­sti bude dosahovať jej prenajíman­ím či podnikaním s ňou. „Ak je kupujúci pripravený, nemal by váhať. Z pohľadu piatich či desiatich rokov očakávam rast cien, no jeho mieru je ťažké predpoveda­ť.“

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia