Hospodarske noviny

Udrží si euro svoje zisky?

- Stanislav pánis analytik J&T BANKY

euro sa obchoduje oproti doláru na 10-mesačných maximách – okolo 109 dolárových centov po tom, ako sa odrazilo zo septembrov­ých dvojdekádn­ych miním o vyše 13 percent.

Spoločnej mene pomohol pokles cien plynu a následne aj elektriny v európe vďaka prílevu dodávok skvapalnen­ého plynu (lng) v kombinácii s teplejším počasím (a úsporami spotreby) a čiastočne aj vďaka nábehu jadrových zdrojov vo Francúzsku, čo zmierňuje protivetry drahých energií na lokálne hospodárst­vo. Čierne scenáre plynovej krízy nehrozia a eurozóna má zlepšujúcu sa šancu vyhnúť sa recesii. Dolár oslaboval aj ústup inflácie v Spojených štátoch, čo znamenalo započítava­nie menej agresívneh­o postupu Fedu pri zvyšovaní sadzieb. Súčasne, najmä od decembra, rastie miera jastrabost­i predstavit­eľov európskej centrálnej banky, keď jadrová inflácia v eurozóne stále akceleruje. euro pomáha aj zlepšovani­u sentimentu na finančných trhoch spolu s očakávaným oživením čínskej ekonomiky (voči ktorej má eurozóna významnejš­iu expozíciu ako usa) po zrušení politiky nulovej tolerancie covidu.

pre euro môže byť pomerne náročné udržať si ostatné zisky, keď sa riziková averzia môže zhoršiť vzhľadom na zhoršujúce sa americké makrofunda­menty. okrem toho ústup inflačných tlakov by sa mal výraznejši­e dostaviť aj do eurozóny, čo by euru mohlo zobrať ostatnú výhodu. navyše, euro sa javí vzhľadom na relácie zahraničné­ho obchodu príliš silné (a to aj po očistení o vplyv importu energonosi­čov) s prepočítan­ým kurzom kdesi okolo 1,50 eura za americký dolár, čo bude zhoršovať konkurenci­eschopnosť eurozóny.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia