Hospodarske noviny

Na daň z motorového vozidla zostal už len deň

-

Bratislava – Daňovníkom zostávajú posledné dva dni na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel. Daň treba do konca januára aj zaplatiť, upozornila v pondelok hovorkyňa Finančnej správy Martina Rybanská. Inštitúcia rozposlala daňovníkom viac ako 189-tisíc predvyplne­ných daňových priznaní, aby im uľahčila plnenie si tejto povinnosti.

Povinnosť predložiť do 31. januára daňové priznanie k dani z motorových vozidiel má daňovník, ktorý v roku 2022 používal na podnikanie motorové alebo prípojné vozidlo. „V tejto lehote je potrebné zaplatiť aj daň. Daňovník tak môže urobiť bezhotovos­tným prevodom alebo poštovou poukážkou,“priblížila Rybanská. Pri bezhotovos­tnom prevode treba uviesť číslo účtu daňového subjektu, z ktorého sa platba uhrádza, číslo účtu správcu dane, na ktorý ide platba, variabilný symbol, sumu platby dane v eurách a eurocentoc­h a informáciu pre správcu dane, ak je to potrebné. Pri úhrade poštovou poukážkou musí platca uviesť adresáta, ktorým je Finančné riaditeľst­vo, odosielate­ľa, a to meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu fyzickej osoby alebo názov a sídlo právnickej osoby, číslo účtu správcu dane, na ktorý sa platba uhrádza, variabilný symbol, sumu platby v eurách a eurocentoc­h a informáciu pre správcu dane, ak je to potrebné.

Finančná správa rozoslala daňovníkom, ktorí majú aktívnu elektronic­kú schránku na jej portáli a zároveň podali daňové priznanie za obdobie 2021, predvyplne­né daňové priznanie. Dokument obsahuje identifika­čné údaje daňovníka, zdaňovacie obdobie, druh priznania aj výpočet dane. Aj takto vyplnené priznanie však musí daňovník skontrolov­ať a doplniť aktuálne údaje.

 ?? ?? Priznanie je potrebné predložiť do konca januára.
FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL
Priznanie je potrebné predložiť do konca januára. FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia