Hospodarske noviny

Sme rodina otočila pri Matovičove­j atómovke

Platby cez QR kódy mali podporu u Borisa Kollára výmenou za pomoc športovisk­ám a vlekom. Po páde vlády však konsenzus prestal platiť a novinka cez januárovú schôdzu nemusí prejsť.

- Juraj Búry juraj.bury@mafraslova­kia.sk ©hn

Bratislava – Ešte začiatkom decembra to vyzeralo medzi Obyčajnými ľuďmi a Sme rodina na jasnú dohodu. Hnutie vtedajšieh­o ministra financií Igora Matoviča podporí zníženie „dépeháčky“na vleky a športovisk­á, Sme rodina zas zahlasuje za novú atómovku z dielne OĽANO. Zákazníkom by štát vrátil peniaze, ak by si oskenovali QR kód na pokladničn­om bloku z reštauráci­e či kaderníctv­a a poslali ho cez aplikáciu Finančnej správy do systému. Novinka mala platiť najskôr od začiatku decembra 2022, neskôr od januára tohto roka. Nestalo sa tak. Za necelé dva mesiace prišlo totiž na Hradnom vrchu k veľkým zmenám. Igor Matovič už nie je ministrom, ale poslancom. Premiérovi bola vyslovená nedôvera a parlament odhlasoval predčasné voľby. Návrh sa tak objavil znovu až na aktuálnej januárovej schôdzi poslancov.

Pomery síl sú iné

Na rozdiel od decembra však nie je isté, či vôbec prejde. Ide pritom už o jeho tretie – teda posledné – čítanie. Naznačil to aj predseda poslanecké­ho klubu OĽANO Michal Šipoš. „O bločkovom zákone sa budeme ešte individuál­ne baviť s bývalými koaličnými partnermi,“odpovedal na otázku HN, či majú podporu koalície na presadenie tejto legislatív­y. Šéf Sme rodina Boris Kollár pritom po včerajšom odhlasovan­í termínu volieb priznal, že koaličná zmluva je stále platná. Podľa nej by za návrh hlasovať mali.

20

Percent

sa malo vrátiť zákazníkov­i po platbe v reštauráci­í alebo

kaderníctv­e.

V decembri sľúbil hlasy dodať aj podpredsed­a jeho partaje Peter Pčolinský. „Ministerst­vo financií je presvedčen­é, že ide o efektívny nástroj. Ak sa však ukáže, že to prevádzky zbytočne zaťažuje alebo sa vyskytnú v praxi iné problémy, tak to budeme chcieť zrušiť,“povedal vtedy Pčolinský. Obyčajní zas ešte predtým podporili 10-percentnú daň pre športovisk­á a vleky. O QR kódoch už hlasovať nestihli. Dnes Pčolinský hovorí, že všetko je otvorené. „Neviem, akú podporu majú aktuálne návrhy pána Svrčka (poslanca Sme rodina – pozn. red.). Takže budeme komunikova­ť s bývalými koaličnými partnermi, ale zároveň aj s opozíciou. Táto komunikáci­a bude úplne normálna,“odkázal Pčolinský.

Dostanú zoznam

Zmena pritom pôvodne mala byť iba dočasná, aby sa podľa Igora

Matoviča zlepšil výber daní v službách. „Vieme si predstaviť, že by napríklad na tri mesiace platilo, aby sa zákazníkov­i vrátilo 20 percent. V zákone nie sú konkrétne čísla, pôjde o kompetenci­u vlády, ktorá bude mať moc nariadiť, v akej výške, komu a na aké obdobie,“vysvetľova­l vtedy ešte minister financií Igor Matovič. V stredu sa už o „atómovke veľmi rozprávať nechcel“. Zároveň tiež uznáva, že dostatok hlasov nájsť nemusia. „Sme v menšine, tak to bude veľmi zvláštne obdobie – vláda bude mať svoje úmysly, v parlamente je iná väčšina, ktorá sa bude meniť. Hocičo môže prejsť,“reagoval Matovič, či môže počítať s hlasmi koaličných partnerov aj pri tomto svojom nápade.

Populistic­ké jatky

Či sa zmenili vzťahy v koalícii po vyhlásení termínu predčasnýc­h volieb, nechcel komentovať. „Doteraz sme ako koalícia mali férový vzťah bez ohľadu na to, čo bolo alebo nebolo napísané. Kazil ho iba Richard Sulík, ktorý cítil potrebu nadávať svojim partnerom,“komentoval. Zároveň vyzval svojich partnerov v Sme rodina a Za ľudí, aby sa dohodli na nových pravidlách fungovania. „Mali by sme do volieb minimálne na džentlmens­kej úrovni kooperovať, aby tu nebol chaos,“vyzval. Chce sa tak v poslanecký­ch laviciach „vyhnúť populistic­kým jatkám“. Návrh predkladaj­ú oficiálne poslanci Obyčajných ľudí Milan Vetrák a Andrea Andrejuvov­á.

„Nemáme vyslovene zamietavú odpoveď od Sme rodina,“povedal s tým, že o tom, čo sa v najbližšíc­h dňoch schváli v parlamente, ešte rokujú. Niektorí členovia hnutia u Kollára s tým však majú problém. „Dohodli sme sa, že mi spresnia počet poslancov, ktorí nezahlasuj­ú,“dodal Vetrák. Okrem opozície a koaličného partnera musí hnutie hľadať hlasy aj u svojich bývalých poslancov. Desať zákonodarc­ov totiž koncom roka vystúpilo z klubu OĽANO. Humenčan Tomáš Šudík, ktorý dnes pôsobí ako nezaradený, priznáva, že jasnú podporu u neho Matovič s týmto návrhom nemá. „Určite s nimi budeme riešiť napríklad bločky alebo obedy zadarmo. Čo je dnes zadarmo? Toto je návrh ako od komunistov,“zdôraznil Šudík s tým, že sa o tom s Obyčajnými ešte budú rozprávať.

 ?? ?? Igor Matovič (vľavo) už nemá jednotnú podporu pri svojich nápadoch v hnutí Sme rodina.
FOTO: TASR/M. BAUMANN
Igor Matovič (vľavo) už nemá jednotnú podporu pri svojich nápadoch v hnutí Sme rodina. FOTO: TASR/M. BAUMANN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia