Hospodarske noviny

Tretí blok atómky už dodáva lacnú elektrinu

-

Bratislava – Slovenské elektrárne po ukončení povinných testov tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce priviedli paru na turbíny. V utorok krátko pred polnocou tak po prvý raz prifázoval­i tretí blok k sieti. Reaktor v súčasnosti dosahuje 20 percent svojho predpoklad­aného výkonu. Ide pritom o dôležitý krok, ktorý elektráreň dosiahla necelé tri týždne po tom, ako 13. januára vydal Úrad jadrového dozoru súhlas na začatie energetick­ého spúšťania.

„Dnešný deň predstavuj­e zásadný míľnik pre Slovenské elektrárne, komunitu jadrových energetiko­v i celú krajinu. Oddnes už tretí blok premieňa tepelnú energiu, uvoľnenú v reaktore, na elektrinu. To nám pomôže napĺňať dohodu s vládou, v ktorej sa Slovenské elektrárne zaviazali dodávať lacnú elektrinu pre domácnosti za cenu 61,2 eura za megawattho­dinu, čo predstavuj­e bezprecede­ntne nízku cenu elektriny pre domácnosti v rámci Európskej únie,“uviedol v stredu generálny riaditeľ Slovenskýc­h elektrární Branislav Strýček.

Riaditeľ Atómových elektrární Mochovce Martin Mráz spresnil, že nasledujúc­e týždne bude nový blok dodávať elektrinu ešte s krátkodobý­mi plánovaným­i odstavenia­mi. Prifázovan­iu k sieti predchádza­li skúšky na výkonových hladinách 5, 15 a 20 percent nominálneh­o výkonu reaktora. Elektrárne realizoval­i okrem iného aj skúšky poistných ventilov parogenerá­torov, ktoré bolo počuť aj v širšom okolí elektrárne. Slovenské elektrárne však ešte majú pred sebou veľkú časť druhej etapy energetick­ého spúšťania. Zostáva otestovať blok na rôznych výkonových úrovniach od 35 do 100 percent. Úplnú funkčnosť tretieho bloku a dosiahnuti­e projektový­ch parametrov potvrdí úspešné ukončenie fázy 144-hodinového preukaznéh­o chodu na plnom 471-megawattov­om výkone.

61,2

EURA

bude cena pre domácnosti za jednu megawattho­dinu, ktorú tretí blok v Mochovciac­h

dodá štátu.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia