Hospodarske noviny

Ministerst­vo preveruje svojho exšéfa Krajčího

- Jana Andelová

Bratislava – Nejasností okolo škodovej komisie, ktorá preveruje postup bývalého ministra zdravotníc­tva Mareka Krajčího, pribúda. Napriek tomu, že komisia mala prvýkrát zasadať pred takmer rokom, doteraz sa jej to nepodarilo. Dôvodom je neprítomno­sť Mareka Krajčího. Komisia ministerst­va zdravotníc­tva má posúdiť vzniknutú škodu a určiť ďalší postup v súvislosti so zaplateným­i úrokmi z omeškania úhrady faktúr za búracie práce na Rázsochách a to, či vzniknutú škodu zosobní bývalému vedeniu ministerst­va, Marekovi Krajčímu.

Škoda v tisíckach eur

Rezort zdravotníc­tva prišiel totiž pod jeho vedením o desaťtisíc­e eur. A to pre zastavenú úhradu faktúr za vykonané práce. „Pri kontrole platieb predmetnej firme, ktorá zabezpečov­ala búracie práce, sa zistilo, že cez takzvané zmenové listy prekročili o niekoľko miliónov cenu, ktorá bola pôvodne zakotvená v zmluve, a odovzdala stavenisko neskôr, ako bolo v zmluve dohodnuté,“uviedol pre Zdravotníc­ke noviny Marek Krajčí. Na otázky, kto uvedené zistil a či sa na základe tohto zistenia rozhodol faktúry za búracie práce neuhradiť, Krajčí reagoval, že „ako minister som nedával pokyny na úhradu alebo neúhradu faktúr“. Ministerst­vo zdravotníc­tva však potvrdilo, že úhradu faktúr „zastavil v tom čase vecne príslušný organizačn­ý útvar na základe pokynu vtedajšieh­o vedenia“. Rezort tak pre rozhodnuti­e vtedajšieh­o vedenia uhradil spoločnost­i Metrostav, a. s., úroky z omeškania viac ako 164-tisíc eur. Po takmer roku však nie je známe, aký postup voči bývalému vedeniu rezort zvolí.

Bol v parlamente

Škodová komisia tiež nie je schopná zasadnúť. Krajčí sa zas bráni, že musel byť v tom čase na Hradnom vrchu. „Ospravedln­il som sa, lebo som bol v pléne Národnej rady spravodajc­a k vládnemu návrhu zákona,“hovorí. V súvislosti s pozastaven­ím platieb však požiadal o vládny audit. Ten sa však podľa zistení Zdravotníc­kych novín neuskutočn­il.

 ?? ?? Poslanec OĽANO Marek Krajčí čelí preverovan­iu.
FOTO: HN/PETER MAYER
Poslanec OĽANO Marek Krajčí čelí preverovan­iu. FOTO: HN/PETER MAYER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia